Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
von Špilberk
- Uživatel
Re: Preference / antipreference MHD
Brejšín: Hurá, konečně jste mne pochopil. Ano, ve staré D1/2 jsou 2 podmínky. Vlak musí být mimo jazyky a výhybka musí odblokovat. V nové D 1/2 je to, co je, a já bych také rád věděl, jak si to vysvětluje třeba DK. A proč je to takto napsané pochopitelně nevím.
- Bobik
- Uživatel
No co vím tak snaha o zjednodušení, zaktualizování a tak. Přecijen tam byly věci x let staré a překonané, které se řešili spoustou dodatků, jež byly nakonec dohromady skoro tlustší než samotná D1/2. Že to dopadlo jak to dopadlo je věc druhá.
To je jiná liga, nicméně právě bych po dotyčných jedincích požadoval dovysvětlení co se jim nelíbí.
A proč tedy vznikl současný paskvil. Vždyť přeci hlavní podmínkou přestavění ROV je, že musí být odblokovaná (tedy ovládací mechanismus uvolněn) a jeli odblokovaná musím se až v druhé řadě přesvědčit zda v prostoru výměny není jiné kolejové vozidlo.
Ale jo, vím co je to zač a že vůbec nemá smysl s nimi o čem koli debatovat. Takže příjmeme pravidlo, že se v praxi vůbec nic nezměnilo.
Ovšem potom vyvstává otázka proč se z naprosto jasně definovaných podmínek vjetí do výhybek stal takovýto hybrid - asi pro zjednodušení.
Vlastně víte vůbec někdo proč k té změně došlo?
A proč tedy vznikl současný paskvil. Vždyť přeci hlavní podmínkou přestavění ROV je, že musí být odblokovaná (tedy ovládací mechanismus uvolněn) a jeli odblokovaná musím se až v druhé řadě přesvědčit zda v prostoru výměny není jiné kolejové vozidlo.
Ale jo, vím co je to zač a že vůbec nemá smysl s nimi o čem koli debatovat. Takže příjmeme pravidlo, že se v praxi vůbec nic nezměnilo.
Ovšem potom vyvstává otázka proč se z naprosto jasně definovaných podmínek vjetí do výhybek stal takovýto hybrid - asi pro zjednodušení.
Vlastně víte vůbec někdo proč k té změně došlo?
- Bobik
- Uživatel
Brejšíne, sakra, ano, máš pravdu, logicky to tak taky je, ale zkus to vysvětlit technikovi jízdy a různým podobným "kvalitním a zkušeným pracovníkům s praxí z provozu", jež nás chodí kontrolovat. Jako kdybys to, krucinál neznal.
Ok, vezmeme to obráceně.
Na systému výhybky bude menší chybka, nebude blokovat . Jak tedy řidič následujícího vlaku pozná, že předchozí vlak opustil obvod výhybky?
A jen tak mimochodem, neplatí náhodou co je psáno je dáno. Tedy není li něco zakázáno je to dovoleno. Jinak si vypadnutí podmínky "bloku" neumím technicky vysvětlit.
Prostě v současném stavu se bod opuštění obvodu výhybky blíží limitně zleva nekonečnu. Nebo konec signalizace bloku znamená opuštění obvodu výměny?
Za mě je současné znění paskvil.
Na systému výhybky bude menší chybka, nebude blokovat . Jak tedy řidič následujícího vlaku pozná, že předchozí vlak opustil obvod výhybky?
A jen tak mimochodem, neplatí náhodou co je psáno je dáno. Tedy není li něco zakázáno je to dovoleno. Jinak si vypadnutí podmínky "bloku" neumím technicky vysvětlit.
Prostě v současném stavu se bod opuštění obvodu výhybky blíží limitně zleva nekonečnu. Nebo konec signalizace bloku znamená opuštění obvodu výměny?
Za mě je současné znění paskvil.
-
von Špilberk
- Uživatel
To já vím a souhlasím a ještě mohu přidat, že na větší vzdálenost ty krabičky ani nejsou vidět. Já chápu, o co vám a panu MMM jde, jen se vás oba pokouším upozornit, že pro to, co píšete nemáte oporu v D 1/2. To, že řidiči nejsou seznámeni s tím, co ty krabičky jsou, a že to odblokovávání blbne, je pravda, ale D1/2 to zjevně nezajímá. Z toho, co jste napsali, není v D 1/2 vůbec nic.Brejšín píše:řidič ani není seznámen, co jsou ty krabičky v trati, on zná jen návěst a to že "Výhybka" jsou jazyky až srdcovka
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Bre.: Neříkej že ta železárna byla "tvoje" :] Neměl jsi na 8 8038+8044...?
Ale co bys nechtěl.Brejšín píše:
Musím pochválit změnu na Divoké Šárce. Nyní už pokud padne červená na křižovatce s Libockou padne červená i přes koleje aby na nich auta nestála![]()
Snad se i příště povede doplnit i tu maličkost, aby padlo tramvaji volno do smyčky.
řidič ani není seznámen, co jsou ty krabičky v trati, on zná jen návěst a to že "Výhybka" jsou jazyky až srdcovka a jejich konce se vztahují vůči čelům vlaku v případě nějakého vyšetřování.
Nehledě k tomu, že odblokování je závislé třeba na vlchkosti a dokáže během hodiny výrazně změnit své chování v rámci jedné výměny. Takže kde je ta hranice? jednoznačně tam, kde ji jsem nějakým způsobem schopen určit. No a co dokáži spolehlivě určit? Srdcovku.
Jo a ještě něco.
Musím pochválit změnu na Divoké Šárce. Nyní už pokud padne červená na křižovatce s Libockou padne červená i přes koleje aby na nich auta nestála
Snad se i příště povede doplnit i tu maličkost, aby padlo tramvaji volno do smyčky
.
Nehledě k tomu, že odblokování je závislé třeba na vlchkosti a dokáže během hodiny výrazně změnit své chování v rámci jedné výměny. Takže kde je ta hranice? jednoznačně tam, kde ji jsem nějakým způsobem schopen určit. No a co dokáži spolehlivě určit? Srdcovku.
Jo a ještě něco.
Musím pochválit změnu na Divoké Šárce. Nyní už pokud padne červená na křižovatce s Libockou padne červená i přes koleje aby na nich auta nestála
Snad se i příště povede doplnit i tu maličkost, aby padlo tramvaji volno do smyčky
- Bobik
- Uživatel
Tak ty obvody maj tu výhodu, že např. u sola nemusíš čekat až překoná vzdálenost zvíci 15T a milostivě odblokuje. Teda pokud fungujou. Na druhou stranu nevím jak je to přesně dělaný, ale ty busy to blokujou jen někde. A jsou to ty samý provařený místa. Takže asi chyba montáže. Nebo busu? Nejsem si jist, ale mám za to, že to dělají jen kloubusy a jen některý. Ale značku nevim, zezadu mi přijdou všecky stejný (a co, autobusáci taky nerozeznaj klasiku od suchoje
).
-
von Špilberk
- Uživatel
Spolehlivost zemních blokovacích obvodů (nebo jak se to jmenuje) je samostatná otázka odlišná od našeho právního sporu.
Určitě je pravda, že trvalé bloky vznikají kvůli jízdě IAD nebo BUS přes ty obvody. A nechápu, proč je tam cpou, když je neumí vyladit tak, aby na auta nereagovaly. Podle mne by bylo lepší dělat ROV a blokovací kontakty nechat na troleji. Aspoň tam, kde je jasné, že po kolejích budou jezdit i auta. A to je Čechův most, ale i Národní divadlo nebo Lazarská. A zrovna u Divadla od Karlových lázní je výstup z 15T na výhybku vyloženě o život a jednou se tam něco stane.
Určitě je pravda, že trvalé bloky vznikají kvůli jízdě IAD nebo BUS přes ty obvody. A nechápu, proč je tam cpou, když je neumí vyladit tak, aby na auta nereagovaly. Podle mne by bylo lepší dělat ROV a blokovací kontakty nechat na troleji. Aspoň tam, kde je jasné, že po kolejích budou jezdit i auta. A to je Čechův most, ale i Národní divadlo nebo Lazarská. A zrovna u Divadla od Karlových lázní je výstup z 15T na výhybku vyloženě o život a jednou se tam něco stane.
-
von Špilberk
- Uživatel
Pořád nesouhlasím: Podle D1/2 nemá být předchozí vlak za srdcovkou výhybky, ale mimo obvod výhybky. A když vím, že obvod výhybky nekončí srdcovkou, ale končí zařízením pro odblokování výhybky, tak si logicky domyslím, že musím počkat, až toto zařízení vykoná svou činnnost, tedy odblokuje výhybku.MM-Mikulovsky píše:Brejšín: 100% souhlas - a proto když nevím (nejsem nijak oficiálně seznámen), tak si to logicky domyslím = když zadní čelo předchozího vlaku je za srdcovkou ROV
Brejšín: Nemusím tedy hledat, kde to zázračné místo je, stačí počkat, až se zázračné místo projeví samo.
Pochopitelně když je předchozí tram daleko a výhybka neodblokovala, tak je to trvale zablokovaná výhybka, ale to je něco jiného.
Na Kobylisích už preference nejspíš opět běží. Ale jen jsem se tam otočil, snad to někdo potvrdí. Současně bylo mírně doladěno SSZ Střelničná - Opálkova. Mělo by dříve padat, hlavně ve vložené fázi, ideálně do jízdy. Pokud ale jdou dlouzí chodci, kteří se nedají krátit, tramvaj může i zastavit.willyjeff píše:Na velké křižovatce u metra Kobylisy je taky zrušená preference? Nabíral sem tam i 2 minuty.
PS : příště natočím funkčnost SSZ při odbočení na Hládkov. V době točení videa, sem měl už S<150Sec a hádejte pročhttp://www.youtube.com/watch?v=BOYt8LqR2Gw
Odbočení z Malovanky na Hládkov natočte. Já to udělal už někdy před dvěma měsíci. A zatím se nic nestalo. Každopádně tohle bychom při delším úsilí asi uměli prosadit.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Brejšín: 100% souhlas - a proto když nevím (nejsem nijak oficiálně seznámen), tak si to logicky domyslím = když zadní čelo předchozího vlaku je za srdcovkou ROV (v případě rozjezdových splítek na srovnatelnou vzdálenost od špiček jazyků či přestavníku), tak považuji obvody za opuštěné, ale v praxi čekám ještě chvíli, páč (jak si popsal) v některých případech "mají ROV dlouhé vedení" = skutečnost, že obvody mají volné, jim dojde s výrazným zpožděním. Navíc osobně mám podezření, že tzv. trvalý blok nastává u ROV často právě tím, že do jejich obvodu najede vlak dříve než ona odblokuje po tom předchozím (případně po zablokování díky zaznamenání přejetí kontaktů BUSem či IAD).
Jinak k "duchařině ROV" - v takové Olomouci dokonce nemají označen ani začátek jejich obvodů = nemají vyvěšeny návěsti "Přijímač radiového signálu". Řidiči si prý polohu kontaktů musí pamatovat, ale ovšem když v celé síti mají jen pár výhybek = méně než je na trase naší l.6 - jedné z nejkratších pražských linek, tak je to úplně o něčem jiném.
Jinak k "duchařině ROV" - v takové Olomouci dokonce nemají označen ani začátek jejich obvodů = nemají vyvěšeny návěsti "Přijímač radiového signálu". Řidiči si prý polohu kontaktů musí pamatovat, ale ovšem když v celé síti mají jen pár výhybek = méně než je na trase naší l.6 - jedné z nejkratších pražských linek, tak je to úplně o něčem jiném.
řidič neví kde je to zázračné místo = čelo vlaku mimo výhybku
Díky absolutní duchařině jakou ROV jsou to ani řidič nemůže předpokládat neb jednou to odblokuje když je zadním čelem nad srdcovkou, jindy stihne přejet celý Čechův most a po vyhlášení zastávky "Právnická fakulta" zjevně opustí prostor................
Díky absolutní duchařině jakou ROV jsou to ani řidič nemůže předpokládat neb jednou to odblokuje když je zadním čelem nad srdcovkou, jindy stihne přejet celý Čechův most a po vyhlášení zastávky "Právnická fakulta" zjevně opustí prostor................