Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět

Kolikrát jste byli v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice?

Nebyl
52
14%
Jednou
53
14%
2-3x
73
20%
3-5x
58
16%
Více než 5x/nespočetněkrát
112
31%
Klikací koutek
18
5%

Celkem hlasů: 366

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Příspěvek od demon » 26.2.2011 12:10

9001 píše:Možná až schodíš svoji zaslepenost a podíváš se trochu dál, než za brány podniku a pult tramvaje, tak se možná dočkáš zajímavých prozření. Nikdy jsem nenapsal, že řidič může všemu předejit, ale opravdu mě štve člověk, který si říká profesionál, ale chováním má k tomu hodně daleko.
Možná by ti prospělo jít si stoupnout na vypnutou Palmovku. Ted tam jezdím docela často a nějak sem si nevšiml šnůr tramvají, i když jezdí kromě 12 všechny z vedlejší. Auta jim velmi často přibrzdí a pustí je.To samé platí o výjezdu z Balabenky. Bohužel když pouštím v autě autobus na padestáem, tak zastaví z protisměru tak jedna tramvaj z deseti.

Že by to nakonec nebylo tak jednostrané že auto je zlé a tramvaj dobrá?

Děkuji MF a cwapovi za pochopení.
Ze o ty zaslepenosti pises zrovna ty...
Myslim, ze az na vyjimky vsichni chapou, ale ty mezi ne urcite nepatris.
Viz navrh na zkraceni volna... Nenapada te, ze tim se vubec, ale opravdu vubec nic nevyresi, protoze okamzik zmeny signalu zustane?
To uz by podstatne vic pomohlo zpozdeni zelene pro auta az po volnu pro soubezne jedouci tramvaje, cimz se snizi sance pitomcu nacpat to pred rozjizdejici se tramvaj.
Osobne se o cocky prestavam zajimat v okamziku, kdy vyhodnotim moznost provozniho zastaveni jako nulovou, pak uz jenom sleduju provoz okolo, takze pripadny stuj ani neregistruju.
Pro pripadny kritiky - tenhle postup doporucuje 10 z 9 zkusebnich komisaru...

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 26.2.2011 11:31

9001 píše:chemik: Jenom, že se to tady moc neprezentovalo.
Napadá mě ještě jedna věc. Dávat čočky na stůj podstatně dříve než nyní, aby jste se nemohli vymlouvat a bude to vyřešené.

btw: Bavím se o používání rozumu. Každý ví čím se řídí tramvaje. Nikdo po tobě něchce aby si se řídil signály pro auta, jenom v rámci selského rozumu toho využít ve svůj prospěch a zabránění nebezpečných situací.
Já se chovám ohleduplně, prosím, nepoučuj mě, jak se mám chovat. Očekávám však i ohleduplnost od ostatních účastníků, zejména pak chodců.

Jak by to fungovalo, to "dávat čočky na stůj dříve než nyní"? Problém by byl furt stejnej - nevěděl bych stejně, kdy se z volna překlopí na stůj. Nebo jakou máš zcestnou představu?

Co se vypnuté Palmovky týče - doporučím ti jednu věc, stoupni si tam, vem si notýsek a zapisuj si, kolik lidí se chová zmateně, protože neví, kdo je na hlavní, neví, jakej je tvar křižovatky a tudíž si myslí, že má tramvaj přednost, tak radši zastaví. Ze 100% tě odhedem tak 30% nepustí, zhruba tak 40% tě pustí a těch zbývajících 30% tě pouští jen z mého výše uvedeného textu - neví, kde je hlavní, protože nesledujou značky. Současný stav horní Palmy je pochvalyhodný a toho, co to napadlo, bych vyznamenal.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.2.2011 11:17

9001 píše:chemik: Jenom, že se to tady moc neprezentovalo.
Napadá mě ještě jedna věc. Dávat čočky na stůj podstatně dříve než nyní, aby jste se nemohli vymlouvat a bude to vyřešené.
Báječnej nápad, jak zrušit TRAM dopravu - páč nejen na KN platí:
Petr píše:(v 25.2.2011 20:57)
.... Já nevím, co tu pořád řešíme, tramvaj má volno v přímém směru cca 10-15 sec. Kolik času, má, prosím, přenechat ze svého volna pro auta jedoucí na červenou? Třetinu? Polovinu? Nebo radši celé?
Už tak máme krátká volna, že než projedeme křižovatkami přes vexle, tak kolizním směrům (TRAM i IAD) padá volno, už teď máme ještě dávat bacha na "střelce" z kolizních směrů na začátku našeho volna a ty jej chceš ještě zkrátit - to už jim ho pak skutečně můžu přenechat celé = nikam nejedu!!! (-X (-X (-X (-X (-X
(Petr byl rychlejší.)

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 26.2.2011 11:12

9001 píše:(...)Napadá mě ještě jedna věc. Dávat čočky na stůj podstatně dříve než nyní, aby jste se nemohli vymlouvat a bude to vyřešené.(...)
Jo, to je dobrý nápad. Má to jeden háček. Na dost křižovatkách svítí volno pro tramvaje (s ohledem na vyklizovací dobu) třeba jen 5 sec. Jak tohle ještě zkrátíme? Doporučuji k nahlédnutí např. křižovatku Letenská x Klárov. Auta od Malostranského náměstí mají svojí zelenou o dobrých 10-15 sec delší, než tramvaje. Právě kvůli vyklizovací době tramvají. A tramvaják je samozřejmě za inteligenta, když stojí, a auta vidí svojí zelenou....

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 26.2.2011 11:02

chemik: Jenom, že se to tady moc neprezentovalo.

btw: Bavím se o používání rozumu. Každý ví čím se řídí tramvaje. Nikdo po tobě něchce aby si se řídil signály pro auta, jenom v rámci selského rozumu toho využít ve svůj prospěch a zabránění nebezpečných situací.

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 26.2.2011 9:02

9001 píše:chemik: Neříkám, že všude, ale hodně se to dá odvodit od semaforů pro auta.

Na zmíněném náměstí Míru od IPP je taky semafor pro auta ve stejném směru a prakticky se mění totožně s čočkami a tam tu žlutou máte.
Podobně to je i třeba u Parku Hostivař a takhle by se dalo pokračovat.

Fakt jo? Ahá, tak to dík, to jsem nevěděl.
Samozřejmě, to se snad každej snaží odhadnout volno podle různejch pomůcek, ale věř tomu, že né vždycky to vychází a né každej odhad je správnej.

BMW: Tramvaj se řídí světelnými signály pro tramvaje, ale to jenom tak na okraj

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 26.2.2011 5:20

kasme píše:...vědí tramvajáci, které křižovatky "na ně čekají"?
Vědí prd. Resp. vědí kde asi tak jsou preference, ale jestli fungují a jestli na ně skutečně volno počká se mohou jen domýšlet.
MF píše:Oražová je signál Stůj! stejně jako červená. Akorát s tím rozdílem, že pokud si už natolik blízko, že bys nestačil bezpečně zastavit smíš pokračovat v jízdě.
Máš samozřejmě pravdu, jenže takhle to nikdo nikde bohužel neřiká a ani se to tak nikde neučí.
Každej jen operuje s tím, že to přece není červená a projet se smí (tedy jedu).

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.2.2011 0:56

9001 píše: Bohužel když pouštím v autě autobus Na Padesátém, tak zastaví z protisměru tak jedna tramvaj z deseti.
Že by to nakonec nebylo tak jednostranné, že auto je zlé a tramvaj dobrá?
Ono jistě taky záleží, má-li TRAM reálnou šanci zareagovat - tramvaják všimnout v dostatečném předstihu, že protijedoucí auto pouští ten BUS z vedlejší. A nejde jen o o vzdálenost, ale i hustotu ostatního provozu - nutnost sledovat zejména IAD před sebou ...!
Ale zrovna předevčírem mne skutečně namýchl jeden VO kolega na protější 18/12 vyjíždějící ze zastávky Moráň: já stál původně za 3 až 4 auty odbočujícími vlevo, do proti žel přijela kolona IAD, z níž hromada nakonec zase taky chtěla vlevo - což už díky mne nemohla. Po chvíli si danou situaci jeden z protijedoucích uvědomil a 2 (3) auta přede mnou pustil, ale v ten moment se 18/12 rozjela - já jsem jen tak tak stihl stisknout zvonek, a kolega následně zastavil tak, že se těsně nesetkal předním levým rohem s posledním autem přede mnou. Navíc začal nesmyslně gestikulovat na jeho řidičku - osobně jsem okamžitě vyletěl, seřval ho, že kr.tén je on a ne ona, ji navedl, ať couvne nazpátek k mé TRAM, díky čemuž se vytočí před tu protější, abych já odjetím uvolnil cestu protijedoucím vlevo odbočujícím, ti tak uvolní dále cestu jí a pak bude moct pokračovat ta 18/12. (Přitom původně stačilo, aby ta ji nezablokovala cestu a všichni ostatní jsme po odjetí té řidičky přede mnou plynule odjeli - jenže kolega asi prostě viditelně s bídou čuměl 4 metry před sebe a nemohl tedy předvídat, že svým rozjetím křižovatku totálně zamkne!)

kasme - vědí tramvajáci, které křižovatky "na ně čekají"?: Nikdo (alespoň mne) dosud toto nikdy neřekl (on to snad ani přesně nikdo vědět nemůže, páč záleží od momentální situace, kterou je i denní doba, ale zejména v jakém stádiu volna přijíždějící TRAM zaznamenala) - snažím se jen z praxe mít i toto odpozorováno (jako blížící se konec volna pomocí červeného panáčka na souběžném přechodu) alespoň na mnou často ježděných místech. Jenže dnes je někde něco nějak, ale již zejtra to platit nemusí - viz. tady na TF nedávno zmiňovaná změna pořadí v ciklu na jedné SSZ ve Vršovicích.
Navíc také mám nějaký JŘ - sic vím, že SSZ "na mne čeká" (např. na Staroměstské od mostu), ale vím, že jsem tam brzo (v tomto případě myšleno, že orientační čidlo na Malostranské DC mi ukázalo na APEXU do 60 sekund), čímž mohu podjet 17 (mnohdy viděnou) a pak ji pře ND zdržovat - páč nechci zdržovat víc TRAM na KB Národní třída (6, 9, 21, 22). Žel dosti často jedu-li zase já s některou jinou (reálně 6, 17, 21, 22), tak se mi stává, že jiný kolega s 18 mne podjede a brzdí!
Na druhou stranu na Staroměstské se mi zrovna dnes zase stalo, že SSZ od mostu "na mne čekala", ale já ji využít nemohl - neprojel jsem k ní kolem IAD, což se mi stává v tomto místě ještě častěji než zmiňovaná podjetí jinými kolegy!

kasme
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme » 25.2.2011 23:59

MF píše:Pokud je volno delší dobu, tak lze fakt předpokládat, že se to změní na stůj.
a co preference...

denodenně jsem svědkem situací, kdy se preferovaná tramvaj plouží ke křižovatce, kde na ni čeká volno, takovým způsobem, že ji těsně před čumákem padne stůj... :(
tramvaj brzdí na poslední chvíli a auta (případně další tram) z kolizních směrů čekaj "zbytečně"... :)
(speciálně Olšanská x Jičínská)

vědí tramvajáci, které křižovatky "na ně čekají"?
9001 píše:Na zmíněném náměstí Míru od IPP je taky semafor pro auta ve stejném směru a prakticky se mění totožně s čočkami a tam tu žlutou máte.
Nebo podle stůj pro chodce, to ovšem neplatí u "prodlužovaného" volna...

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 25.2.2011 23:53

chemik: Neříkám, že všude, ale hodně se to dá odvodit od semaforů pro auta.

Na zmíněném náměstí Míru od IPP je taky semafor pro auta ve stejném směru a prakticky se mění totožně s čočkami a tam tu žlutou máte.

demon: Možná až schodíš svoji zaslepenost a podíváš se trochu dál, než za brány podniku a pult tramvaje, tak se možná dočkáš zajímavých prozření. Nikdy jsem nenapsal, že řidič může všemu předejit, ale opravdu mě štve člověk, který si říká profesionál, ale chováním má k tomu hodně daleko.
Možná by ti prospělo jít si stoupnout na vypnutou Palmovku. Ted tam jezdím docela často a nějak sem si nevšiml šnůr tramvají, i když jezdí kromě 12 všechny z vedlejší. Auta jim velmi často přibrzdí a pustí je.To samé platí o výjezdu z Balabenky. Bohužel když pouštím v autě autobus na padestáem, tak zastaví z protisměru tak jedna tramvaj z deseti.

Děkuji MF a cwapovi za pochopení.

cwapa
Uživatel

Příspěvek od cwapa » 25.2.2011 23:44

MF píše:
chemik píše: Oranžová je informace "pozor, padne ti tam červená, radši brzdi".

Oražová je signál Stůj! stejně jako červená. Akorát s tím rozdílem, že pokud si už natolik blízko, že bys nestačil bezpečně zastavit smíš pokračovat v jízdě.

Tramvaje tento signál nemají a proto je právě potřeba jezdit rozumně. Neříkám se plížit a čočky hypnotizovat, ale s ohledem na zábrzdnou dráhu jet tak, aby při změně signálu bylo možné zastavit tak, jako když autu padne oranžová. Určitě se na má slova opět snese kritika, ale chce to trochu myslet. Pokud je volno delší dobu, tak lze fakt předpokládat, že se to změní na stůj. Já když jedu autem (třeba) z Holešoviček na SSZ s Plynární, přejedu Vltavu a vidím zelenou a žádná auta před světlama, tak vyhodím kvalt, protože tam asi už svítí taky déle a vždy tomu tak je, že mi to padne před čumákem na stůj.
Snad jediná rozumná slova. Děkuji.

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 25.2.2011 22:32

No jo, ale jak já poznám, že se v tom semafóru zrovna nevrtá na dálku nějakej četník z Bojiště ? Dokud nebude přesně daná "jakože oranžová" pro tramvaje, tak nikdo nemůže čekat, že tramvaj zastaví na povel před zrovna rozskočenejma "šošonama"

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 25.2.2011 22:26

chemik píše: Oranžová je informace "pozor, padne ti tam červená, radši brzdi".

Oražová je signál Stůj! stejně jako červená. Akorát s tím rozdílem, že pokud si už natolik blízko, že bys nestačil bezpečně zastavit smíš pokračovat v jízdě.

Tramvaje tento signál nemají a proto je právě potřeba jezdit rozumně. Neříkám se plížit a čočky hypnotizovat, ale s ohledem na zábrzdnou dráhu jet tak, aby při změně signálu bylo možné zastavit tak, jako když autu padne oranžová. Určitě se na má slova opět snese kritika, ale chce to trochu myslet. Pokud je volno delší dobu, tak lze fakt předpokládat, že se to změní na stůj. Já když jedu autem (třeba) z Holešoviček na SSZ s Plynární, přejedu Vltavu a vidím zelenou a žádná auta před světlama, tak vyhodím kvalt, protože tam asi už svítí taky déle a vždy tomu tak je, že mi to padne před čumákem na stůj.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 25.2.2011 22:22

MF píše:Tak potom nechápu ty silácké řeči, které tady byly napsány, když realita je tedy jiná. Jo, jinak těch 10-15 nehod denně je, ale mají je všichni dohromady :wink:
Siláckých řečí jsem si nevšim (teda všim, ale ne ze strany ŘT), naopak tu každej rozumně uvažující zdůrazňuje, že takhle se jezdit nedá.
Ano, tolika nehodám denně, dle mého skromného odhadu, ŘT zabrání, díky předvídání a myšlení za jiné, před literou zákona stejně "zodpovědné" účastníky silničního provozu. :wink:

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 25.2.2011 22:16

cwapa píše: Tak to já s 9001 souhlasím.

Někdy byste se páni tramvajáci měli nad sebou víc zamyslet. Kolikrát jsem byl svědkem toho, že řidič tramvaje jel když měl návěstidlo na stůj. Ono třeba stačí se postavit na NM a koukat jak se jezdí od IPP. Několikrát jsem byl svědkem toho jak si tramvaj, respektive její řidič přímo vynucoval přednost a bylo mu úplně jedno, že chodci už mají zelenou. Takových míst by se našlo povícero.
Oni by se měli nad sebou zamyslet i ostatní. Jelikož nikde na čočkách nevidím, že padnou na stůj, nemohu tedy včas zareagovat a v zásadě mám dvě možnosti - rozjetou tramvaj zamagnetim a popadaj lidi, nebo těsně předemnou padnoucí čočky projedu na stůj. Já teda nevím, že by na čočkách byla někde informace "pozor, padne ti to na stůj" a já bohužel nejsem jasnovidec, abych to vytušil. Auta mají oranžovou. Oranžová je informace "pozor, padne ti tam červená, radši brzdi".

Děsím se toho, že brzo nastane doba, kdy se tomuto obrázku http://chemik-je.chytrak.cz/lakatos.jpg , nebudeme moc smát, protože to bude realita

Odpovědět