9001 píše: Bohužel když pouštím v autě autobus Na Padesátém, tak zastaví z protisměru tak jedna tramvaj z deseti.
Že by to nakonec nebylo tak jednostranné, že auto je zlé a tramvaj dobrá?
Ono jistě taky záleží, má-li TRAM reálnou šanci zareagovat - tramvaják všimnout v dostatečném předstihu, že protijedoucí auto pouští ten BUS z vedlejší. A nejde jen o o vzdálenost, ale i hustotu ostatního provozu - nutnost sledovat zejména IAD před sebou ...!
Ale zrovna předevčírem mne skutečně namýchl jeden VO kolega na protější 18/12 vyjíždějící ze zastávky Moráň: já stál původně za 3 až 4 auty odbočujícími vlevo, do proti žel přijela kolona IAD, z níž hromada nakonec zase taky chtěla vlevo - což už díky mne nemohla. Po chvíli si danou situaci jeden z protijedoucích uvědomil a 2 (3) auta přede mnou pustil, ale v ten moment se 18/12 rozjela - já jsem jen tak tak stihl stisknout zvonek, a kolega následně zastavil tak, že se těsně nesetkal předním levým rohem s posledním autem přede mnou. Navíc začal nesmyslně gestikulovat na jeho řidičku - osobně jsem okamžitě vyletěl, seřval ho, že kr.tén je on a ne ona, ji navedl, ať couvne nazpátek k mé TRAM, díky čemuž se vytočí před tu protější, abych já odjetím uvolnil cestu protijedoucím vlevo odbočujícím, ti tak uvolní dále cestu jí a pak bude moct pokračovat ta 18/12. (Přitom původně stačilo, aby ta ji nezablokovala cestu a všichni ostatní jsme po odjetí té řidičky přede mnou plynule odjeli - jenže kolega asi prostě viditelně s bídou čuměl 4 metry před sebe a nemohl tedy předvídat, že svým rozjetím křižovatku totálně zamkne!)
kasme - vědí tramvajáci, které křižovatky "na ně čekají"?: Nikdo (alespoň mne) dosud toto nikdy neřekl (on to snad ani přesně nikdo vědět nemůže, páč záleží od momentální situace, kterou je i denní doba, ale zejména v jakém stádiu volna přijíždějící TRAM zaznamenala) - snažím se jen z praxe mít i toto odpozorováno (jako blížící se konec volna pomocí červeného panáčka na souběžném přechodu) alespoň na mnou často ježděných místech. Jenže dnes je někde něco nějak, ale již zejtra to platit nemusí - viz. tady na TF nedávno zmiňovaná změna pořadí v ciklu na jedné SSZ ve Vršovicích.
Navíc také mám nějaký JŘ - sic vím, že SSZ "na mne čeká" (např. na Staroměstské od mostu), ale vím, že jsem tam brzo (v tomto případě myšleno, že orientační čidlo na Malostranské DC mi ukázalo na APEXU do 60 sekund), čímž mohu podjet 17 (mnohdy viděnou) a pak ji pře ND zdržovat - páč nechci zdržovat víc TRAM na KB Národní třída (6, 9, 21, 22). Žel dosti často jedu-li zase já s některou jinou (reálně 6, 17, 21, 22), tak se mi stává, že jiný kolega s 18 mne podjede a brzdí!
Na druhou stranu na Staroměstské se mi zrovna dnes zase stalo, že SSZ od mostu "na mne čekala", ale já ji využít nemohl - neprojel jsem k ní kolem IAD, což se mi stává v tomto místě ještě častěji než zmiňovaná podjetí jinými kolegy!