Bohužel i Škodovka již zjistila, že důvěřovat v cit a profesionalitu řidičů se nevyplácí. Důsledkem budiž takové omezení výkonu vozu 15T, o jakém se nám ani nesnilo, možná budeme všichni nadšeně vzpomínat na výkonnost vozu T6A5 v porovnání s 15TOskar píše:Potvrzuji, dnes jsem taky jel 14T, kterou řídil člověk s minimem praxe a přesto s naprosto plynulými rozjezdy.
Problém ovšem je, že pokud je kvalita rozjezdu závislá na kvalitě řidiče, je systém nastavený špatně. Mělo by to být uděláno tak, aby i ten nejhorší řidič tomu nemohl příliš ublížit*. Jako analogii z počítačového světa můžu uvést třeba antiviry, antispywary a firewally. Rozumný a slušný člověk se bez nich bez problému obejde. Přesto se instalují, aby počítač zůstal použitelný i po týdnu provozu ve veřejné počítačové učebně.
*) Je však třeba brát v potaz následující pravidlo: "Udělat něco blbuvzdorné je nemožné, protože blbci jsou nesmírně vynalézaví"
Škoda 14T (Porschetra)
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
Re: Škoda 14T (Porschetra)
- Pavel PS
- Uživatel
- Bydliště: tak už nejbližší vozovnou nejsou Střašidelnice, ani Pankrác, ale Kobylisy
- Kontaktovat uživatele:
Jenže antivir může "odborník" (slovo na začínající bl... mi fórum hvězdičkovaloOskar píše:Potvrzuji, dnes jsem taky jel 14T, kterou řídil člověk s minimem praxe a přesto s naprosto plynulými rozjezdy.
Problém ovšem je, že pokud je kvalita rozjezdu závislá na kvalitě řidiče, je systém nastavený špatně. Mělo by to být uděláno tak, aby i ten nejhorší řidič tomu nemohl příliš ublížit*. Jako analogii z počítačového světa můžu uvést třeba antiviry, antispywary a firewally. Rozumný a slušný člověk se bez nich bez problému obejde. Přesto se instalují, aby počítač zůstal použitelný i po týdnu provozu ve veřejné počítačové učebně.
*) Je však třeba brát v potaz následující pravidlo: "Udělat něco blbuvzdorné je nemožné, protože blbci jsou nesmírně vynalézaví"
Potvrzuji, dnes jsem taky jel 14T, kterou řídil člověk s minimem praxe a přesto s naprosto plynulými rozjezdy.
-
radek31
- Moderátor
jemný a plynulý (přitom svižný) rozjezd zvládá každý, kdo jen trochu chce
dnes jsem měl 2 řidiče na jízdách na 14T (oba necelý týden praxe na tramvaji, což není mnoho
) a ani jeden s tím neměl sebemenší problém - občas prudká brzda, ale rozjezdy naprosto v pohodě
jiná věc je, že pár vozů 14T opravdu dávají při rozjezdu víc výkonu, než by bylo třeba (špatný řadič???) a pak s tím řidič nic nenadělá, ale není jich tak moc
nový SW co je teď na 9123 má být ještě lepší, tak uvidíme
dnes jsem měl 2 řidiče na jízdách na 14T (oba necelý týden praxe na tramvaji, což není mnoho
jiná věc je, že pár vozů 14T opravdu dávají při rozjezdu víc výkonu, než by bylo třeba (špatný řadič???) a pak s tím řidič nic nenadělá, ale není jich tak moc
nový SW co je teď na 9123 má být ještě lepší, tak uvidíme
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A právě proto by bylo vhodné ještě víc omezit, na můj vkus příliš strmý nárůst výkonu z klidu, aby byla pohodová jízda i s těmi 95%, kteří na to kašlou.dušan píše:Buď se snažíš a nebo na to kašleš a pak to vypadá, že řídí D.E.B.I.L
- dušan
- Uživatel
- Bydliště: v roce 2015 u nové tramvajové trati, tedy dá-li Bůh,Bém a DP
a jel si někdy s řidičem, který nemí použít tlačítko ČB? to je taky chuťovka, ani tato tram se pak nerozjede bez cuknutí a když řidič jó řádně šlápne na pedál, tak lidi letí taky.Oskar píše: U takového R.P (digitálu) i když se zadá hned pátý stupeň, tak to necukne tak, aby lidé popadali.
Nehledejte chybu v tramvaji, je to zkrátka v lidech. Buď se snažíš (a někdy to prostě nejde - včera jsem se dost bojoval s brzdou na KT a přesto, že jsem dobržďoval bez zaparkovaného pedálu, vždy to při zastavení cuklo - hodně nepříjemně) a nebo na to kašleš a pak to vypadá, že řídí D.E.B.I.L
Když to je právě možná ta chyba, že je to udělané tak, že jen někteří s tím umí jezdit plynule. U takového R.P (digitálu) i když se zadá hned pátý stupeň, tak to necukne tak, aby lidé popadali. Otázka tedy zní: Opravdu je potřeba, aby tyto vozy umožňovaly takto dynamický rozjezd? A pakliže ano, nebylo by lepší přidat tam někam tlačítko "DYNAMICKÝ REŽIM", kterým by se pouze dočasně vyřadilo omezení nárůstu rychlosti?DavidD píše:Jel jsi někdy s Mr.Crossem či Petrem? Myslím, že oni dva s tím umí jezdit pěkně.
Standardně by to mohlo být nastavené tak, aby to splňovalo ergonomické požadavky. Speciálně v kombinaci s bočně položenými sedačkami je totiž takovéhle cukání, jak někde vyzkoumali, dost nezdravé.
Jel jsi někdy s Mr.Crossem či Petrem? Myslím, že oni dva s tím umí jezdit pěkně.demon píše:Tak jsem asi ještě nenarazil na 14T, které by se rozjelo stejně plynule jako T3.dušan píše:tramvaj to samozřejmě umí, NEMUMÍ TO TI ŘIDIČI - BOHUŽEL. ono se lze rozjet plynule i s vozem T6, T3R.P. U vozu 14T jsou ovšem silné motory, takže při nešetrném rozjezdu je ta akcelarace o hodně větší.
Pokud je to opravdu v řidičích, není to zrovna pěkná vizitka motolských...
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem asi ještě nenarazil na 14T, které by se rozjelo stejně plynule jako T3.dušan píše:tramvaj to samozřejmě umí, NEMUMÍ TO TI ŘIDIČI - BOHUŽEL. ono se lze rozjet plynule i s vozem T6, T3R.P. U vozu 14T jsou ovšem silné motory, takže při nešetrném rozjezdu je ta akcelarace o hodně větší.
Pokud je to opravdu v řidičích, není to zrovna pěkná vizitka motolských...
-
radek31
- Moderátor
oblouky mezi Hradem a Pohořelcem mají rozhodně k ideálu daleko a se 14T to není žádná sláva (ale je fakt, že to odnese nejvíc řidič)
l. 22 jsem nedávno haněl jako nejnevhodnější pro 14T, ale bylo to jen po jedné zušenosti - v neděli jsem na l. 22 trpěl (kombinace špatných jízdních dob o víkendu, mizerných oblouků a vozu 9111), naopak v úterý jsem si na té samé lince jízdu užíval, protože 9136 to zvládala řádově lépe (evidentně není nutné v každém obloučku omezit rychlost na 15 km/h jako to dělá 9111 - sakra proč to vlastně píšeme do vozové knihy, když se na to stejně kašle?!!!) a ve všední den se to dá vyjíždět úplně v pohodě - akorát jsem pokaždé dojel l. 4+23 (obojí PA) na Čechově nám. a tam jsem pár minut nabral
mizerné oblouky tam jsou stále, ale dojem z linky mnohem lepší
btw propadlé panely na Čechově nám. od Koh-i-nooru dlouho nevydrží a 14T tam i v 10 km/h předvádí moc vtipné kousky
l. 22 jsem nedávno haněl jako nejnevhodnější pro 14T, ale bylo to jen po jedné zušenosti - v neděli jsem na l. 22 trpěl (kombinace špatných jízdních dob o víkendu, mizerných oblouků a vozu 9111), naopak v úterý jsem si na té samé lince jízdu užíval, protože 9136 to zvládala řádově lépe (evidentně není nutné v každém obloučku omezit rychlost na 15 km/h jako to dělá 9111 - sakra proč to vlastně píšeme do vozové knihy, když se na to stejně kašle?!!!) a ve všední den se to dá vyjíždět úplně v pohodě - akorát jsem pokaždé dojel l. 4+23 (obojí PA) na Čechově nám. a tam jsem pár minut nabral
mizerné oblouky tam jsou stále, ale dojem z linky mnohem lepší
btw propadlé panely na Čechově nám. od Koh-i-nooru dlouho nevydrží a 14T tam i v 10 km/h předvádí moc vtipné kousky
davidtk: tak zrovna tyhle problémy jsou ty poslední, co se mi zdaj jako závažný - úsek od hradu dál je snad nejmíň problémovej na celý 22, plynulost závisí i na jiných faktorech než tram samotné, rozhodně ovšem lepší než u takové kachny (včetně reka)... zrovna jsem přijel domů (9114), mám teď na ty 14T celkem štěstí.
-
radek31
- Moderátor
občas některá cuká do jízdy i bez chybné manipulace, možná jsi měl zrovna smůlu
každopádně vyklápět páku při rozjezdu se u 14T je blbost (to se používá u T6 a nového KT, ale rozhodně ne u 14T - pokud nejsi na bezp. zast. místě, nebo si třeba nechceš jen sjet ke světlům na IPP a podobně) a při rozjezdu se hned po odbrždění zadává jízda kousek za manipulaci (aby to necuklo z 0 na 5 a pak ještě jedou z 5 na vyšší rychlost) a poté již plynule přidáváš
nový software (co je na 9123) to prý řeší ještě lépe, tak uvidíme
každopádně vyklápět páku při rozjezdu se u 14T je blbost (to se používá u T6 a nového KT, ale rozhodně ne u 14T - pokud nejsi na bezp. zast. místě, nebo si třeba nechceš jen sjet ke světlům na IPP a podobně) a při rozjezdu se hned po odbrždění zadává jízda kousek za manipulaci (aby to necuklo z 0 na 5 a pak ještě jedou z 5 na vyšší rychlost) a poté již plynule přidáváš
nový software (co je na 9123) to prý řeší ještě lépe, tak uvidíme
- willyjeff
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
tak nabízí se otázka, proč tam jsou tak silné motory? Aby mi to při cestě na Barrandov řvalo, že to chce víc jak 60? Jinak jak jsem tě střídal, Dušane, také se mi moc plynulý rozjezd nedařil. Nějak jsem se nemohl smířit, že při rozjezdu jsem odbrzdil vyklopením páky a zadal manipulaci a ono to vystřelilo na těch 5 kmh ihned - takže to cuklo. Nezjistil jsem, jak to udělat jinak a tak mi tam lidé lítalidušan píše: tramvaj to samozřejmě umí, NEMUMÍ TO TI ŘIDIČI - BOHUŽEL. ono se lze rozjet plynule i s vozem T6, T3R.P. U vozu 14T jsou ovšem silné motory, takže při nešetrném rozjezdu je ta akcelarace o hodně větší.
- dušan
- Uživatel
- Bydliště: v roce 2015 u nové tramvajové trati, tedy dá-li Bůh,Bém a DP
tramvaj to samozřejmě umí, NEMUMÍ TO TI ŘIDIČI - BOHUŽEL. ono se lze rozjet plynule i s vozem T6, T3R.P. U vozu 14T jsou ovšem silné motory, takže při nešetrném rozjezdu je ta akcelarace o hodně větší.davidtk píše: Jen otázka, to že se nedokáže plynule rozjet a vždycky to hází lidi přes půl tramvaje je normální jev toho krámu nebo s tim prostě neuměj ty řidiči jezdit? nevim jestli se to tu řešilo, ale prostě se mi nepodařilo najít 14T ve který bych při kontrole či jako kaštan neletěl přes půl článku při rozjezdu.
Nj, maj co chtěli. Chtěli kovošrot, maj ho mít. Neduhy se poznali při pár prvních kusech, ale ne oni si klidně berou další. Vim, že je to politika podniku, to vidim u nás proboha, ale kdyby tam nahoře někdo přemejšlel, tak by nemuseli stroja za XY milionů postávat ve vozovně a mít zákaz na polovinu linek 
tyhle tram sou příšerná věc, v pondělí sem pár-krát jel na 22tce, mezi Pražskym hradem a brusnicí sem málem urval tyč v kloubu mezi článkama (mezi náma, chyběl tam jeden šroub co ji držel
). Jen otázka, to že se nedokáže plynule rozjet a vždycky to hází lidi přes půl tramvaje je normální jev toho krámu nebo s tim prostě neuměj ty řidiči jezdit? nevim jestli se to tu řešilo, ale prostě se mi nepodařilo najít 14T ve který bych při kontrole či jako kaštan neletěl přes půl článku při rozjezdu.
tyhle tram sou příšerná věc, v pondělí sem pár-krát jel na 22tce, mezi Pražskym hradem a brusnicí sem málem urval tyč v kloubu mezi článkama (mezi náma, chyběl tam jeden šroub co ji držel