Linkové vedení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
KM

Příspěvek od KM » 23.6.2005 9:14

Jonáš: ta mozaika se vytvářela léty a mění se postupně podle potřeb - nelze říct tak a odteď bude úplně nová mozaika, jak se o to snaží MŠ. V tom si právě nerozumíme. Čili můj postup je ten, který nakonec stejně i trochu samovolně probíhá.
218: Přes Libeňskej most toho jezdí moc. 5 dodává sebevědomí Orteňáku, že mají linku do centra. Takže s těmi Holešovicemi je problém. Překvapivě, ač bych jinde redukoval, si nemyslím, že na té Trojské něco přebývá, protože to je jen trasa, cíl je v Kobylisích.
Mop: kdyby ta 5 tedy pokračovala po 11 na Zvonařku, potažmo na Spořilov, mohla by 11 být ve standardních int. Ale ta frekvence se bude lámat na Želiv. Osobně té 5 přisuzuji takovouhle "výpletovou" úlohu na obou koncích. Tady nevím. Na Malešice ale nelze čekat... :wink:

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 23.6.2005 9:12

KM píše:(...)Argument že nejde jinej než poloviční interval a že v neděli nejde něco prodloužit, protože se to v Praze nedělá je přesně NÁDRAŽNICKEJ argument a lenost těch, kteří to mohou zdůvodnit. Kdo neslyší na to, že místo int. 20 minut stačí 15 a ne 10 by to měl zaplatit.(...)
Myslím si, že tuhle informaci bys měl raději směřovat na ROPID. Proč před rokem 1998 tohle u tramvají šlo a nyní ne? (viz linka 22 s intervalem 6 minut). Protože ROPID trvá na stejném intervalu u všech linek tramvají, maximálně odklepne půlení - pro změnu jde o návaznost na základ pražské MHD - metro. Opravdu jsem si to nevymyslel...

KM

Příspěvek od KM » 23.6.2005 9:07

Budete muset trochu rolovat, kopírování by asi bylo nepřehledné.
připomínky MŠ - odspoda:
prohození 11 a 19 - 11 potřebuje trochu posílit, ne ale na poloviční intervaly jako je to teď. 7 bude jezdit ve standardních int, protože poloviční jsou taky nesmysl. Jedině snad v té vazbě Kubáň-strašnická by se hodily a aby se dalo prokládat na Černokostelecké, tak proto. Kdo jede z Černokostelecké do centra, nechť si přestoupí na A.
Vazba Masaryčka -Podolí je B a přestup. Sorry, od toho to metro je. 21 samozřejmě do dvojic a 16 do Modřan tedy jen ve špičky. Pokud by nestačila 21, tak posilovat na 6/8/10/20.
Argument že nejde jinej než poloviční interval a že v neděli nejde něco prodloužit, protože se to v Praze nedělá je přesně NÁDRAŽNICKEJ argument a lenost těch, kteří to mohou zdůvodnit. Kdo neslyší na to, že místo int. 20 minut stačí 15 a ne 10 by to měl zaplatit. Zajímavý že u autobusů to jde.
U Tržnice v neděli bohatě stačí 2 linky.
Prohození 26 a 8 si lidé velmi pochvalují, úkolem linek není být páteřní, ale vozit lidi. Pouhým prohozením linek jsou u Labutě linky 4, zatímco předtím tam byly 2.
Prohození 20 a 12 právě proto, že leckdo argumentoval tím, že polookružní objezd v druhé části trasy způsobí nepravidelnosti. taky aby na Barr. byla pravidelnost a 12 byla opravdu pro spojení P5-P7. Sólo proti dvojici není argument.

Jonáš

Připomínky

Příspěvek od Jonáš » 23.6.2005 8:24

Je to všechno velmi zajímavé, ale neodpustím si jednu myšlenku. Sám jsem zjistil, že nelze v LV tramvají dělat náhodnou mozaiku. Jediné co by šlo, je prohazování linek v ukončení. Pokud chcete vytvářet nové lepší LV v Praze, musíte to udělat komplexně, neboť je to tak citlivá mozaika, která se vám rozsype pod prsty, jen když do ní jemně ťuknete. Takže aby to mělo smysl, pohrajte si s LC jako s celkem. :wink:

218
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 218 » 22.6.2005 21:31

KM píše: -5 a 12 ukončit objezdem Holešovic, proti sobě,
to se mi moc nelíbí, co místo toho 12 na Výstaviště (přes Vlt. a NH), 5 Trojskou (přes Výstaviště) a 14 nebo 17 na Palmovku (příp. 12 a 14/17 obráceně, což už jsem tady jednou psal). ten objezd by podle mě nadělal hlavně zmatky
KM píše: -prohodit rozsah provozu 20 a 12 na Barr.
jsem pro, možná ještě jednu z nich vyměnit za 4 na Kotlářku
KM píše: -5 nejede v neděli dopoledne, jede přes nákl. nádr.Ž., 26 Jičínskou
-11 od Vinice na Kubáň,int 6/8/10/15, 19 od Vinice. na UDDP
ano, + tu 5 z želivského po 11 na Zvonařku;
11 a 19 nechat jak jsou
KM píše: -25 jen v prac.dny a v so, nejede v neděli a večer, 15 celodenně, so,ne,več. (Kdyby na BH řvali, tak v NE-odp. 15 prodloužit na BH)
všemi 10 pro ;-). Relaci 25 v tom slabším provozu zvládne 1
KM píše: -3 zrušit, 21 celodenně, so, ne, več., 16 do Modřan, 24 přes Tržnici a int 6/8/10/15, l.č.7 standardní int. (tohle je velmi kontroverzní:-)),
-9 ve standardních int., 29: Vápenka-Kotlářka,
Něco do sebe to má, ale co takhle místo té 29 dát tam tu 21 (Modřany-Nár.divadlo-Nár.třída-Hl.nádraží-Vápenka), samozřejmě celodenně; 7 ano, na Kotlářce nám potřebnou kapacitu nahradí prodloužená 13 (i odp. špička); 3 s 24 zatím nechat žít

MOp

Příspěvek od MOp » 22.6.2005 19:17

Martin Šubrt píše: -5 nejede v neděli dopoledne, jede přes nákl. nádr.Ž., 26 Jičínskou 26 JIČÍNSKOU MĚ TRÁPÍ DLOUHO, ODKLON PŘES NNŽ A PŘES VLTAVSKOU TUHLE LINKU HROZNĚ POŠKODIL, UŽ NENÍ PÁTEŘNÍ, CENTRA NÁSTUPU A VÝSTUPU OBJÍŽDÍ. TAKŽE TADY MOŽNÁ JO, ALE S TOU 5 NĚKAM DÁL, NÁSTUPNÍ BY BYLA ŽELIVSKÉHO ZC??
ja bych byl pro prohodit, ale problem je, co s 5 dale... ukoncit ji objezdem olsanska - nnz - zelivskeho - olsanske hrbitovy je totalni nesmysl.. (ukazalo se to pri vyluce flory, kdy od olsanske vozila 1-2 cestujici)
navic je nutne zajistit spojeni telecom x zelivskeho, ktery je dle meho soudu politicka zadavka..

toto se rozresi podle mne az po tram trati v malesicich, kdy bych 11(ci neco podobneho co bude tou dobou koncit v tech koncinach) poslal na malesickou a 5 pak do UDDP/Cernokosteleckou.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 22.6.2005 18:02

218 píše:Tak musíme vymyslet pár návrhů, které ušetří vozokm a přitom neuškodí... možná jich není v Praze až tak málo, co třeba:
1) sólo místo soupravy v Trojské )to už jsme tady nakousli)
2) 25 jen na Palmovku (když teda ta 15 nejde :-))
3) výměna 2 a 20 (Červený Vrch/Divoká Šárka)
Praha 7 si musí vybrat, co chce. Chtějí dvojice na 25 a spojení tržnice - Bulovka. Chtějí 15 na Letnou i Bulovku. Z Karlína chce Praha 8 dvojice na Bulovku a linka 10 je tady nezpochybnitelná. Tudíž na Zenklově máme 3 dvojice a sólo, což je vážně moc. I dnes se dvěma sóly je toho tam moc. takže si Praha 7 musí vybrat. Tu 15 bych jim klidně na tu Bulovku vzal. Jinak ad 1) souhlas ad 2) půjde to :-) a ad 3) tam vidím problém v děleném nástupu na Červeném vrchu, kde ještě přece jen pár lidí je.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 22.6.2005 17:57

Dovolím si doplnit komentář velkým písmem do citace :-).
KM píše:Trošku to rozvinu, 218:
-5 a 12 ukončit objezdem Holešovic, proti sobě, NE, MATE TO LIDI, ZVLÁŠŤ CIZINCE U NÁDRAŽÍ, DÁLE JE TO SÓLO PROTI DVOJICI, 12 ZTRÁCÍ VÝHODU JAKO RYCHLÉ TANGENTY Z HOLEŠOVIC NA MALOU STRANU, KDYŽ JEDEN SMĚR JE VLASTNĚ PŘES DĚLNICKOU (MÍRNĚ JÍ TO ZNEVÝHODNÍ) OBSLUHA TRŽNICE BUDE TAKY NEPŘEHLEDNÁ A KAPACITNĚ NEVYROVNANÁ
-prohodit rozsah provozu 20 a 12 na Barr. BUDIŽ, ALE TO JE CELKEM JEDNO, PŘIDAL BYCH OVŠEM TRVALOU LINKU Z IPP NA BARRANDOV MÍSTO LINKY 13, TA JDE UPLATNIT JINDE
-5 nejede v neděli dopoledne, jede přes nákl. nádr.Ž., 26 Jičínskou 26 JIČÍNSKOU MĚ TRÁPÍ DLOUHO, ODKLON PŘES NNŽ A PŘES VLTAVSKOU TUHLE LINKU HROZNĚ POŠKODIL, UŽ NENÍ PÁTEŘNÍ, CENTRA NÁSTUPU A VÝSTUPU OBJÍŽDÍ. TAKŽE TADY MOŽNÁ JO, ALE S TOU 5 NĚKAM DÁL, NÁSTUPNÍ BY BYLA ŽELIVSKÉHO ZC??
-25 jen v prac.dny a v so, nejede v neděli a večer, 15 celodenně, so,ne,več. (Kdyby na BH řvali, tak v NE-odp. 15 prodloužit na BH) V NE ODP. NEJDE NĚKAM NĚCO PRODLOUŽIT, TO SE V PRAZE NEDĚLÁ A OPĚT TO ZAVÁDÍ NEPŘEHLEDNOSTI. U TRŽNICE UŽ TÉMĚŘ NEMÁŠ NIC :-) V SOBOTU, ČI TI TO NIKAM NEJEDE. VÝZNAM TRŽNICE KLESÁ, ALE PŘESTO.
-3 zrušit, 21 celodenně, so, ne, več., 16 do Modřan, 24 přes Tržnici a int 6/8/10/15, l.č.7 standardní int. (tohle je velmi kontroverzní:-)) TÍM TU TRŽNICI TROCHU ZACHRAŇUJEŠ, PORUŠENÍ STANDARDNÍHO INTERVALU JINAK NEŽ PŮLENÍM NELZE, JE TO ZCELA VYLOUČENO ZE STRANY ROPIDU, TUHLE ÚPRAVU JSEM TI PODROBNĚ ROZEBRAL NEDÁVNO, 16 Z MODŘAN NA IPP JE HLOUPOST, 21 BY MUSELA DO DVOJIC A VOZILA VÍC VZDUCHU, 3 BY PŘES SVŮJ ÚPADEK CHYBĚLA VE VAZBĚ MASARYČKA - PODOLÍ.
-11 od Vinice na Kubáň,int 6/8/10/15, 19 od Vinice. na UDDP PROČ? TADY MI UNIKÁ VÝZNAM. SMĚR SPOJOVACÍ, HARFA, PALMOVKA JE OD ČERNOKOSTELECKÉ POKRYT SLUŠNĚ AUTOBUSY. ALE MOŽNÉ TO JE.
-9 ve standardních int., 29: Vápenka-Kotlářka, 7 celodenně do Řep TADY SOUHLAS, 29 V NEJPROBLEMATIČTĚJŠÍCH ÚSECÍCH DNE KAŽDÁ DRUHÁ DO ŘEP (CCA HODINA AŽ DVĚ RÁNO)

KM

Příspěvek od KM » 22.6.2005 17:04

Trošku to rozvinu, 218:
-5 a 12 ukončit objezdem Holešovic, proti sobě,
-prohodit rozsah provozu 20 a 12 na Barr.
-5 nejede v neděli dopoledne, jede přes nákl. nádr.Ž., 26 Jičínskou
-25 jen v prac.dny a v so, nejede v neděli a večer, 15 celodenně, so,ne,več. (Kdyby na BH řvali, tak v NE-odp. 15 prodloužit na BH)
-3 zrušit, 21 celodenně, so, ne, več., 16 do Modřan, 24 přes Tržnici a int 6/8/10/15, l.č.7 standardní int. (tohle je velmi kontroverzní:-))
-11 od Vinice na Kubáň,int 6/8/10/15, 19 od Vinice. na UDDP
-9 ve standardních int., 29: Vápenka-Kotlářka, 7 celodenně do Řep

218
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 218 » 22.6.2005 16:23

Tak musíme vymyslet pár návrhů, které ušetří vozokm a přitom neuškodí... možná jich není v Praze až tak málo, co třeba:

1) sólo místo soupravy v Trojské )to už jsme tady nakousli)
2) 25 jen na Palmovku (když teda ta 15 nejde :-))
3) výměna 2 a 20 (Červený Vrch/Divoká Šárka)

KM

Příspěvek od KM » 22.6.2005 15:09

No a proto bych já postupoval salámovou metodou, která se v dopravní oblasti již tolikrát osvědčila :wink:
Tu proházím 18,6,11, onde 4,20, o kousek dál 11,19,24, po chvíli 3,21, vždy na jednom konci. Každá změna může bý sama o sobě. Nikdo v Hloubětíně nemusí tušit, co se děje v Bráníku (Ono to ani nikoho nezajímá, ty máš moc velký nadhled, většina lidí je daleko přízemnějších)Naopak, tvá komplexní koncepce bude v pytli, už když ti neprojde 15. A ta ti neprojde, to je vymodlené tele Prahy 7.
Nejpodstatnější na tom bude , že se tě nezeptají: Coj jste tím vylepšil? Ale : Kolik to ušetří? A ty řekneš - no vypravenost i peníze jsou stejné. A oni řeknou: Ale to jste to nemusel dělat, milý pane.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 22.6.2005 14:44

KM píše:Ne že bych chtěl, MŠ, snižovat vědeckost tvé práce, ale podívej se jak špičkoví odborníci udělali oblouk v Křížový a naopak přečti si v DP-k jak vznikala síť překryvných busových linek a srovnej, co sloužilo dýl. No a potom se mrkni na to moudro, v čem spočívá dokonalost. Už se taky opakujeme. Pojď se vsadit, že z tvých změn projde max.20% a to budou ty, kde se shodujeme. :P
Z mých změn pravděpodobně neprojde nic :-), nedělám si iluze, jen řeknu, že moje návrhy nezačaly vznikat proto, že bych neměl, co dělat, jen reagují na návrhy jiné, hrozící mnohem reálněji realizací a pokouším je se poněkud zlidštit :-). Obecně řečeno, žádný komplexní návrh nikomu v Praze dnes neprojde. Jde o to, aby byl tak neprůstřelný, že alespoň půjde se pokusit ho na jednotlivých MČ obhájit. A že bude takový, že při zamítnutí jedné změny neztratí význam ostatní a nesesype se to jako domeček z karet a podobně.

KM

Příspěvek od KM » 22.6.2005 14:38

Ne že bych chtěl, MŠ, snižovat vědeckost tvé práce, ale podívej se jak špičkoví odborníci udělali oblouk v Křížový a naopak přečti si v DP-k jak vznikala síť překryvných busových linek a srovnej, co sloužilo dýl. No a potom se mrkni na to moudro, v čem spočívá dokonalost. Už se taky opakujeme. Pojď se vsadit, že z tvých změn projde max.20% a to budou ty, kde se shodujeme. :P

Marek B.
Uživatel

Příspěvek od Marek B. » 22.6.2005 13:50

kocour píše:A co takhle nechat Trojskou být i s její čtrnáctkou a sedmnáctkou?
Souhlasím. Myslím si, že se tam 2 dvojice vyplatí.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 22.6.2005 13:29

KM píše:Checheche, MŠ, když si to pročteš tu tvou úvahu, tak zjistíš, že se točíš dokola a výsledkem je NYNĚJŠÍ STAV. Maximálně s drobnými úpravami, jako že 16 na Barr se bude jmenovat 4 a podobně. Úspěch totiž spočívá v poznání okamžiku, kdy přestat zlepšovat. A obávám se, že ten jsem poznal já.
Jsem rád, že tě svými úvahami rozesměju. Výsledek se rýsuje a dnešnímu stavu se moc nepodobá, i když se snaží lidi nemást, nedělat změny jen z důvodu si něco vyfotit a tak. Mám exaktně vypsané problémy, mám počet vozů, mám spoustu limitů a sedím nad tím a vymýšlím. Je to skoro hotové, ale chybí tomu dokonalost :-). K té nelze dospět, ale ještě se jí malinko přiblížit :-). Jinak 4 Kotlářka - Kubánské nám., 16 Barrandov - Černokostelecká a 10 jak je.

Jinak KM, točím se dokola, protože pro mě nikdy není nic jasné a správné, o všem pořád pochybuju, i o svých řešeních, takže si to musím pořád procházet znovu a znovu, hledat chyby a mezery, slabiny, na které mě dostaneš a tak dál. Když něco navrhuješ, musíš umět to hájit a já neumím navrhnout nic jen tak, musím si vypracovat neproniknutelnou obhajobu, nebo alespoň důvody, proč jsem nakonec zvolil to a to.

Odpovědět