Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od 9001 » 08.5.2015 18:43

Grossák: A technologie co je na parkovištích v zahraničí? Tam u vjezdu RZ snímají běžně.
V ČR mě napadají minimálně obecní radary a nebo radary na D1, které dokážou RZ ukázat na displeji i řidičům.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 08.5.2015 18:37

P_V píše:Autobus má SPZ, tramvaj ne. To by u videodetekce mohlo být celkem úspěšné...
Systém videodetekce na SSZ podle mého názoru není schopen rozpoznávat RZ. Nějaký systém by to asi uměl, ale pochybuji že za každého počasí a různých světelných podmínek. Rovněž autobus schovaný za tramvají může být problém. Podle mě nesmysl.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 08.5.2015 18:34

von Špilberk píše:A nebylo by možné zjišťovat autobus jinak :?: Autobusy se přece do některých křižovatek taky hlásí nějakým signálem a ne videodetekcí. Kdyby měla křižovatka přijimač na vjezdu do zastávky + trolejový kontakt na vjezdu do zastávky, a sledovalo by se, co se přihlásilo dřív a v jakém pořadí, tak by byla jistota skoro 99,9 %. Nebo ne :?: :-k
Ne všechny autobusy jsou zařízením pro detekci vybaveny. Pokud jsou vybaveny, ne vždy funguje. Pokud funguje, občas se vozidla nehlásí v místech, kde by měly. A to se situace během posledního roku zřetelně zlepšila. Pokud by se spoléhalo na aktivní detekci, asi byste se teprve divili.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 04.5.2015 10:50

Nebo nalepit na všechny tramvaje a autobusy QR kód (s jednoduchou informací - "jsem bus" a "jsem tram") a před křižovatku dát čtečku. 8-)

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 04.5.2015 10:43

Autobus má SPZ, tramvaj ne. To by u videodetekce mohlo být celkem úspěšné...

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 04.5.2015 10:19

A nebylo by možné zjišťovat autobus jinak :?: Autobusy se přece do některých křižovatek taky hlásí nějakým signálem a ne videodetekcí. Kdyby měla křižovatka přijimač na vjezdu do zastávky + trolejový kontakt na vjezdu do zastávky, a sledovalo by se, co se přihlásilo dřív a v jakém pořadí, tak by byla jistota skoro 99,9 %. Nebo ne :?: :-k

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 04.5.2015 10:01

Videodetekce registruje obsazení detekční plochy. Rozlišení autobusu a tramvaje v první fázi probíhá podle blokování EOV. Tím se odfiltruje převážná většina připadů. Pak ale nastavávají kombinace BUS + TRAM, TRAM + BUS, různé sendviče apod. To už se jednoduše odfiltrovat nedá. Pouze kousek před stopčárou je trolejový kontakt, který vykrývá zbylé případy. Jen je třeba vyčkat, než TRAM na stopčáru dojede. Do té doby jí může SSZ považovat za autobus a dokonce preferenčně udělit volno vlevo. I toto zkusíme ještě omezit.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 02.5.2015 14:42

Je sice sobota, ale hlavně je po velké nehodě u polikliniky v Modřanech. Preference funguje naprosto ukázkově, žádné záseky, nečekané situace apod., čili to co tam panovalo poslední dobou!
Aneb nehoda není náhoda...???

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 02.5.2015 8:17

Potřebné údaje o datu a čase zaslány SZ. Na výsledek vyšetřování jsem opravdu zvědav. :D
Grossák píše:pokud řádně fungovala detekce TRAM, přihlásil jste se na blízkém kontaktu těsně před stopčárou, tím řadič zjistil, že jste tramvaj a dle směru postavení výhybky zjistil i směr. Takže nebyl ani věcný důvod, proč by volno vlevo mělo opět nastat...
...Ideální pro analýzu je video.
A pokud videodetekce bus blbne a považuje tramvaj za bus, tak se to mohlo stát klidně, ne?
Jinak ano, video záznam by byl nejlepší. Začínám pomalu projíždět internet a hledat aparátek, který by mi vyhovoval. 8-)

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 01.5.2015 11:00

Díky za info k Průběžné a Švehlově. Ale... Opravdu to, prosím, nahlašte. Nevím, kdy se tam dostanu. Díky.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 01.5.2015 10:50

von Špilberk píše:Včerejší Prašňák DC: Bus stojí u čoček, já zastavuji v zastávce. Na čočkách padá volno - rovně. :roll: Bus stojí (v protisměru tramvaj nejede). Pak se jede od Kulaťáku, pak konečně čočky vlevo, bus odjíždí. Natěšeně se posouvám k čočkám - po volnu vlevo bude přece volno rovně. 8-) Nebude :!: :roll: Zase se jede od Kulaťáku a pak je zase volno vlevo a až potom volno rovně. :? :roll: Až pak jedu. #-o
Vážně už se s Prašňákem nedá nic dělat :?: [-o< [-o<
Troufnu si říct, že tohle nemohlo nastat. Po volnu vlevo nešlo volno rovně nepochybně proto, že musela přijet TRAM od Vítězného náměstí vlevo. Pokud to volno dostala, již nemohlo podruhé v cyklu padnout volno vlevo od Střešovic. Když říkám nemohlo, berte to na nejméně 99%. Nelze nikdy zcela vyloučit všechno. Ale navržené to tak není. Navíc: pokud jste se posunul k čočkám skutečně ihned za autobusem, pokud řádně fungovala detekce TRAM, přihlásil jste se na blízkém kontaktu těsně před stopčárou, tím řadič zjistil, že jste tramvaj a dle směru postavení výhybky zjistil i směr. Takže nebyl ani věcný důvod, proč by volno vlevo mělo opět nastat. Nechci říct, že kecáte, ale sám si někdy velmi těžko přehrávám věci, které jsem viděl, a chce to opravdu se od počátku soustředit. Ideální pro analýzu je video. Ale pokud dodáte přesný čas, zkusíme tuhle situaci vyhledat přes HDŘÚ, takhle křižovatka má záznam průběhu řízení a nároků na detektorech.

K Prašňáku dodám, že bude zkontrolována videodetekce. Stává se totiž, že za určitých okolností (druhá TRAM v pořadí, čeká na odblokování EOV) se TRAM přihlásí jako BUS a pak jí to často přináší zbytečné delší čekání. Někdy si pomýleně dokonce sama "sebere" volno a čeká pak do příštího cyklu. Je to o kontrole detekované plochy, které zřejmě zasahuje trochu před přijímač EOV, případně roli hrají odlesky reflektorů TRAM za tmy a zvláště za mokra.

Obecně po zkušenostech z Prašného mostu, ale trochu i z Palačáku, říkám: nebudujme společné vjezdy TRAM a BUS, pokud nejedou všichni stejným směrem. Třeba Želivského je v tomto ohledu řešena lépe.

ZXS91
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZXS91 » 30.4.2015 11:56

Koryta jsem projel v pohodě, padlo to do jízdy. Ale to, co tu tuhle popisoval Karosák Na Groši, tak mi to udělalo taky...
A skoro tři minuty jsem vytvrdnul před splítkou ZC, zatímco z opačnýho směru vesele projely tři vlaky. Za mnou kolona až někam do :zadnice . Jak moc je to normální?

7001
Uživatel

Příspěvek od 7001 » 30.4.2015 11:38

Karosák píše:A hostivařská vzpoura pokračuje -Vladycká DC, po rozjezdu z Hostivařské zhasíná/nesvítí výzva. Jaké jsou důsledky, nemusím myslím opakovat :-S
A ty prašivý Koryta fakt padaj přesně nad sjezdovkou :-(
Na Hostivařské je to zřejmě důsledek toho že jsou ulomené obě poloviny odhlašovacího kontaktu na křižovatce u Lidla. Pokud tam někdo pojedete tak to prosím nahlašte na PDT.

ZXS91
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZXS91 » 30.4.2015 10:25

Takovej bordel, jako kdyz horni Malostranskou ridi tri blond policistky, jsem jeste nevidel :-D

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 30.4.2015 9:02

A hostivařská vzpoura pokračuje -Vladycká DC, po rozjezdu z Hostivařské zhasíná/nesvítí výzva. Jaké jsou důsledky, nemusím myslím opakovat :-S
A ty prašivý Koryta fakt padaj přesně nad sjezdovkou :-(

Odpovědět