Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Orientační a informační systémy
A co udělat před každou zastávkou krabičku, která hlášení spustí. Vlastně na principu kolejového obvodu. Přesnost 100%, náklady minimální.
Ale ono už nějaký ten pátek je, ale ne na ešusech. Ty mají MIBy, tak proč do toho tahat GPS. GPS AVV je na např. na rekonstruovaných brejlovcích a velkých motorácích a mapové podklady pokrývají snad všechny vozební ramena těchto strojů. Prvně se zkoušelo na Praha-ČB přes Písek.Karosák píše:Proč třeba není AVV a RCB na ešusech podle GPS, když je to taková petarda, ha?
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zatim je to ale stale same kdyby a az. Galileo uz funguje? Ne, proste ted a takhle tudy ne pratele. Treba vetsi bzunda by to mohla byt, kdyby po zapadnim vzoru byly sloupky uprostřed zastavek a tak by se mohlo vodpipnout cidlem pri dojezdu-GPS by rekla jaka je to zastavka a sloupek by to potvrdil a odhlasil. Uz dneska system ROV svadi na vyhybky dlabat a pokud by se nahodou podarilo diky automatickemu vyhlasovani presnost systemu zvysit, bude se na to kaslat jeste vic, prirozene mysl vyradi neco co nepoužívá a pak je riziko prehlednuti jeste vyssi. Jasne stejne se musim divat do jazyku, ale opet totez-pro pana Fijiho a dalsi cestujici necht se to vyladi, ale prijde mi fakt totalne mimo rikat, ze je to kvuli zvyseni bezpecnosti.
- willyjeff
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jo lol, to sem trochu překombinovalFiJi píše:Horizontální přesnost GPS je zhruba 10 metrů. Zmíněných 30 metrů je vertikální přesnost. Neplést si tramvaj s výtahem.willyjeff píše:Počkej počkej, chceš říct, že ten automat vyhlašování má toleranci +-30 metrů
Když je někde více pruhů, tak obvykle úzkost ulice a zaclánění satelitů už není problémFiJi píše:I v ulici mezi domy je těch družic vidět dost. Automobilové navigace běžně zvládají rozlišit i to, v jakém pruhu auto jede. A tramvaje mají pořád tu výhodu, že když je potřeba řešit hlášení zastávek, je možné se spolehnout na to, že tramvaj je na kolejích.
Takže je to na bedrech programátorů DP, jak si s tím poradili, jak dobře umí ty nepřesnosti korigovat podle mapy kolejí a popř. i podle ujeté vzdálenosti a inframajáků.
- Radek
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dovolil bych si upozornit, že tu o tématu máme článek. 
I v ulici mezi domy je těch družic vidět dost. Automobilové navigace běžně zvládají rozlišit i to, v jakém pruhu auto jede. A tramvaje mají pořád tu výhodu, že když je potřeba řešit hlášení zastávek, je možné se spolehnout na to, že tramvaj je na kolejích.P_V píše:Tady ale snad nejde o přesnost systému, ale že v ulici mezi domy je většina družic mimo výhled. Takže přijímač se zabývá spíše věštbou než měřením.
Horizontální přesnost GPS je zhruba 10 metrů. Zmíněných 30 metrů je vertikální přesnost. Neplést si tramvaj s výtahem.willyjeff píše:Počkej počkej, chceš říct, že ten automat vyhlašování má toleranci +-30 metrů
Tady ale snad nejde o přesnost systému, ale že v ulici mezi domy je většina družic mimo výhled. Takže přijímač se zabývá spíše věštbou než měřením. Kombinuje se to nějak s ujetou vzdáleností?
- willyjeff
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Počkej počkej, chceš říct, že ten automat vyhlašování má toleranci +-30 metrů, pak k tomu přidáme nějaký drobný, na zpracování požadavku a vlastně hle, vyhlášení zastávky až za kontaktem ROV je vlastně správně...nu to sem neslyšel rád toto můžou ladit až do vyhlazení.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Karosák: To už je příprava na Galileo
. Centrálu tu už máme, tak budeme určitě nejlépe pokrytí. V plné obsazenosti satelitů (30) deklaruje Galileo horizontální přesnost pod 4 metry a vertikální pod 8 metrů, zatímco GPS má nejlepší veřejně dosažitelné hodnoty 5-10 m horizontálně a cca 30 metrů vertikálně - při 24 satelitech.
Fyzikální přesnost GPS je kolem 10 metrů. Navíc u tramvaje lze předpokládat, že se pohybuje po kolejové síti. 10 metrů, to mi pro vyhlašování zastávek a přestavování výhybek připadá jako dostatečná přesnost. Pokud se v praxi téhle přesnosti nedosahuje, znamená to, že tam není dostatečně citlivý přijímač. Což je něco, co se dá doladit.Karosák píše:GPS prostě přesnější nebude, tohle smrdí bojem s fyzikálními zákony!
Protože se to teprve připravuje.Karosák píše:Proč třeba není AVV a RCB na ešusech podle GPS, když je to taková petarda, ha?
Jinak za mne jako za cestujícího – už aby to bylo. Protože pokud jedu někam, kde to neznám, je docela problém poznat, že hlášení sice zazní před každou zastávkou, ale je o jednu zastávku pozadu. Nebo v autobusech oblíbené hlášení zastávky na znamení v okamžiku, kdy ji autobus míjí. A mimo DPP je to ještě horší, třeba co jsem vypozoroval u ČSAD SČ, tam je asi standard hlášení 3v1, často řidič odhlásí minulou, současnou a příští zastávku, a pak zase dvě zastávky nic.
Technicky není důvod, proč by to zrovna v Praze nemělo fungovat, a pokud jsou s tím problémy, je to problém implementace. Přičemž je samozřejmě potřeba, aby se takové chyby opravily.
- Bobik
- Uživatel
Tak to nevím. Já s tím krámem naštěstí do styku nepřicházím.
-
von Špilberk
- Uživatel
Bobík: no jo, ale co se pozná
Nevolali mu proto, že si to přepnul z automatu na ruční vyhlašování
To vím, to se na dispečinku pozná. Mně šlo o to, jestli se pozná, že musím mačkat, i když mám automat zapnutý.
- Bobik
- Uživatel
Pozná. Dokonce v reálným čase. Jak přesně nevím, ale byl jsem u toho, když jednomu kolegovi volali z PD a tázali se, pročpak vyhlašuje zastávky ručně. A dle jeho následných nadávek soudě, už podruhý (asi se mezitím vyměnily směny).von Špilberk píše:Docela by mě zajímalo, jestli má APEX paměť nebo jestli by se poznalo z tacha, kdo vyhlásil zastávku, a jestli tu spolehlivost někdo sleduje a vyhodnocuje...
(pro rejpaly: Stáli jsme na konečný a nenadával jim, ale na ně.
- willyjeff
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dneškem počínaje jsem to začal dělat.von Špilberk píše: Pokud bych měl zapisovat do knihy nevyhlášené zastávky, tak bych je asi musel psát hned i s časem, kdy se to stalo. Asi to někdy zkusím, až budu mít náladu.![]()