Linkové vedení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Jenda1989
Uživatel

Re: Linkové vedení

Příspěvek od Jenda1989 » 04.8.2012 1:00

Pepa z Nuslí píše:Jenda1989:
Já si umím představit prodlouženou linku 4 ale až z ÚDDP. Důvod je jednoduchý - přímý spojení na Barrandov. Protože, když se to s velkou slávou zavedlo, tak nevím, proč by se to teď mělo rušit.

Ad: k Čechovu náměstí - tam opravdu nemá žádná linka končit, tím méně čtyřka. Když byla čtyřka zkrácena v roce 1998, vždycky jsem to považoval za zhovadilost.

A Zvonařka - tady souhlasím s MMM. Je tu hodně lidí, povětšinou starších a ti by uvítali, když by se sem jezdila otáčet pravidelná linka. Musela by to být linka, která by zajistila spojení do centra, jinak by tato linka ztratila na atraktivitě. Ono mezi námi taková šestka v trase Zvonařka - IPP - KN - PN - Anděl - Smíchovské nádraží by nebyla špatná, ale přece jenom by spíše bylo vhodné ji trasovat do následující podoby. ZVONAŘKA - IPP - KN - VN - Masna - Republika - VÝSTAVIŠTĚ

A teď čekám kritiku.
Ahoj Pepo,
co se mně týká tak trasování l.č. 6 přes VN by nebylo špatné a hlavně jak jsem již napsal výše by si natáhlo cestující. Co se l.č. 4 týká tak bych jí zavedl v trase Kubánské nám. - Sídl. Barrandov (CD, CT) jak jsem též napsal výše. Do ÚD.DP bych nechal i nadále jezdit l.č. 7, protože si myslím, že toto spojení má svou tradici a to už od r. 1961, od kdy sem jezdila l.č. 27 (v r. 1985 přečíslovaná na 7).

Pepa z Nuslí
Uživatel
Bydliště: Blízko mě je obratiště Zvonařka a pod mým barákem je vedena železniční trať - tak kde to může být?
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepa z Nuslí » 03.8.2012 23:26

Jenda1989:
Já si umím představit prodlouženou linku 4 ale až z ÚDDP. Důvod je jednoduchý - přímý spojení na Barrandov. Protože, když se to s velkou slávou zavedlo, tak nevím, proč by se to teď mělo rušit.

Ad: k Čechovu náměstí - tam opravdu nemá žádná linka končit, tím méně čtyřka. Když byla čtyřka zkrácena v roce 1998, vždycky jsem to považoval za zhovadilost.

A Zvonařka - tady souhlasím s MMM. Je tu hodně lidí, povětšinou starších a ti by uvítali, když by se sem jezdila otáčet pravidelná linka. Musela by to být linka, která by zajistila spojení do centra, jinak by tato linka ztratila na atraktivitě. Ono mezi námi taková šestka v trase Zvonařka - IPP - KN - PN - Anděl - Smíchovské nádraží by nebyla špatná, ale přece jenom by spíše bylo vhodné ji trasovat do následující podoby. ZVONAŘKA - IPP - KN - VN - Masna - Republika - VÝSTAVIŠTĚ

A teď čekám kritiku.

Jenda1989
Uživatel

Příspěvek od Jenda1989 » 03.8.2012 18:35

MM-Mikulovsky píše:DG7021: Tak využitím obratiště NBS v Zámecké stále zůstane jedna kolej v denním provozu zcela volná (noční linky jí jezdí DC) + na koleji ZC se může odstavit jeden vlak až "nahoře" u WC (přímo za pravou výhybkou tvořící svou odbočkou do nástupní zastávky NBS ze Zámecké jednokolejné tzv. blokové obratiště - na rozdíl, od tebou uvedené, Minské v opačném směru TRAM na NBS neotočíš).
Musím říct, že mám negativní názor na to, aby v ul. Na Zámecké a ve smyčce Nám. Bří Synků končila pravidelná linka. Není to tím, že by to nebylo zajímavé místo, ale tím že z hlediska manipulačních možností zbytečně přijdeme o možnost odstavení vadného vlaku či otočení vlaku provozního aníž bychom narušili nějakou pravidelnou linku. Co se týká nočního provozu, tak tam je situace jiná, neb tím, že v ul. Na Zámecké jsou vedeny noční linky, tak je možnost přestupu v uzlu Otakarova bez nějakých problémů. Myslím si, že není logické, aby po všech nepojížděných obloucích rovinkách či smyčkách jezdily TRAM a nebyla nikde nějaká záloha pro mimořádnou událost.

Jenda1989
Uživatel

Příspěvek od Jenda1989 » 03.8.2012 17:38

Martin Šubrt píše:Jinak ještě k té "nevytíženosti" na Francouzské. Pokud tam je denně v každém směru 15 000 lidí a prosazují se tam dvě linky, už fakt budu řvát, když v Hostivaři na 5 000 lidí zůstávají linky 3... Já opravdu nevím, proč bojujeme o jednotky lidí na periferii, když v centru přicházíme o tisíce... Proto mě opravdu úvahy o stažení linek na Francouzské o jednu hodně zlobí.
To máš Martine pravdu. I já bych si dokázal představit na Francouzské l.č. 4 v např. trase Kubánské nám. - Koh-i-noor - Ruská - NM - I.P.P - KN - PN - AN - SN - Hlubočepy - Geologická - Sídl. Barrandov (v celé trase CD, CT) a 22 ve stávající trase. Co se l.č. 6 týká tak tady musím souhlasit s M. Mikulovským, neb i mně by se trasa Radošovická - Průběžná - Kubánské nám. - Koh-i-noor - Otakarova - I.P.P - KN - Lazarská - VN - Masarykovo nádr. - NR - Strossmayerovo nám. - VL - Dělnická - NH - Výstaviště líbila. Hlavně si myslím, že za prvé by to byl směr který lidé vyžadují a za druhé by se od Újezda na Barrandov netáhly po stejné trase tři linky jako v návrhu ROPIDu.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 03.8.2012 17:12

Jinak ještě k té "nevytíženosti" na Francouzské. Pokud tam je denně v každém směru 15 000 lidí a prosazují se tam dvě linky, už fakt budu řvát, když v Hostivaři na 5 000 lidí zůstávají linky 3... Já opravdu nevím, proč bojujeme o jednotky lidí na periferii, když v centru přicházíme o tisíce... Proto mě opravdu úvahy o stažení linek na Francouzské o jednu hodně zlobí.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 03.8.2012 14:47

4 je uměle zabíjená linka. Provoz 6-20 a stažení na Čechovo nám. poptávku po ní záměrně potlačují, aby se nahnali lidé do 22. Přitom na Francouzské je ohledně zatížení stagnace, spíše pokles, což indikuje, že 22 fakt populární není a kdokoliv tam bydlí, tak je za 4 vděčný. Provoz CD/CT, např. z Barrandova a na Kubáň jí okamžitě opět zvedne. Navíc začne nabírat lidi už z Kubáně, mírně odlehčí sedmičce. Pak může být na Francouzské naprosto plnohodnotnou linkou. Ostatně v okamžiku prodloužení na ÚDDP loni a provozu o víkendech se v ní počet lidí okamžitě zvedal a o víkendech bylo sólo pravidelně velmi slušně vytížené na stupni 3.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 03.8.2012 14:39

vencavasek: pokud 6 ze Spořilova na KN a tam přimo na NT = (jak uvedl von Š + já s MŠ potvrdil) s dalšími spoji tamní SSZ "neprojetitelné"!
Takže pokud, tak rovnou tu 6 Nuslemi zrušit a na Spořilov opravdu táhnout 24 (byť třeba ze začátku pásmovanou na NBS).

MŠ: S tím držením 4 v souběhu 22 přes Mírák a Vršovické nám., protože je 22 nepravidelná se podobáš značně ROPIDu přidávajícímu další pořadí na zpožďovanou 135 - v obou případech má být prioritní zajistit průjezdnost a tím pravidelnost MHD a nikoliv držení/zavádění ve skutečnosti nepotřebných spojů!
Teď mne napadá 4 ukončit na Zvonařce (když tam ta TT je, tak ať se využívá - byť třeba jen v PD)
a 6 (v souladu s výše uvedeným nepoužitím ROPIDího návrhu Nuslemi na Spořilov) CT vést Kubáň - Otakarka - IPP - KN - Lazarská - VN - Masna - NamRep - Stross - Vltavská - Dělnická - Výstaviště (14 Barrandov - Výstaviště, 17 nepásmovaná do Kobylis =M=/Březiněveská, 24 zachovaná Karlínem - Bulovka - Voz. Kobylisy).

vencavasek
Uživatel

Příspěvek od vencavasek » 03.8.2012 14:11

Martin Šubrt píše: 4 - Zdvojení trasy linky 7 z Vršovic na Smíchov, tj. z Vršovic přes Pavlák úplně bez tranzitu. Odříznutí Vršovic (i Slavia a Kubáně) od centra na Václaváku. Na Francouzské skutečně 4 nepřetéká, ale vzhledem k "pravidelnosti" provozu 22 je Francouzská bez 4 proklaté zhoršení. Zatímco je zdvojené spojení do dolních Vršovi, od Anděla a Palačáku zaniká přímé spojení do Vršovic horních a na Francouzskou.
6 - Z Národní na Kotlářku 6 nemá žádný význam. Ona ho nemá ani na Barrandov. V případně měnění 6 to chce nějaké jiné řešení. Pokud je myšlena 6 přes Pavlák, tak nemá společnou odjezdovou zastávku směr Spořilov, čímž neplní účel vhodné posily 11.
Zdvojení trasy 4 a 7 si jsem vědom, je to drobný problém tohoto návrhu. Nicméně s tím tranzitem na I.P.Pavlova by to nebylo tak špatné, pokud by převzala i cestující (Kubáň - Otakarova) místo 24 na Karlovo nám.
Přímé spojení Anděl - Francouzská je přestup mezi 22 a 4+10+16, tudíž neměl by být problematický. 6 je myšlena Nuslemi, ostatně beru ji jako zkoušku spojení Spořilova s Národní, pokud se osvědčí, časem bych 6 zrušil a protáhl na Spořilov 24.
Mimochodem, podobně bych se nechal "ukecat" Ropidem a na zkoušku opravdu prohodil 5 a 11 na Černokostelecké, s tím, že pokud bude vozit ještě více vzduchu než nyní 11, není problém vrátit se k současnému stavu.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 03.8.2012 12:48

DG7021: Tak využitím obratiště NBS v Zámecké stále zůstane jedna kolej v denním provozu zcela volná (noční linky jí jezdí DC) + na koleji ZC se může odstavit jeden vlak až "nahoře" u WC (přímo za pravou výhybkou tvořící svou odbočkou do nástupní zastávky NBS ze Zámecké jednokolejné tzv. blokové obratiště - na rozdíl, od tebou uvedené, Minské v opačném směru TRAM na NBS neotočíš).

DG7021
Uživatel

Příspěvek od DG7021 » 03.8.2012 12:32

Mě napadá obecně - za poslední roky jsem tu a tam nejednou vídal na Synkáči odstavené vozy - cvičné jízdy, porouchaná vozidla, MO, služebáky. Nebude při vidině pravidelného průjezdu Zámecké denní linkou taková manipulační kolej v této oblasti chybět ? Nebo se pro takové účely např. uvolní kolej v Minské ?

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 03.8.2012 12:17

MM-Mikulovsky píše:vencavasek: l.6 doufám posíláš nejkratší cestou = Albertov - Výtoň - Pal. nám =M=B (KN) - Anděl = zatraktivnění druhého spojení =M=B KN a Albertova + pro spojení Spořilova s =M=B stačí jednou přestup na KN a není jej třeba dablovat NT!
l.4 100% souhlas - toto už tvrdím 4 roky, co jsem v Praze, protože nepotřebnost kapacity l.4 na Míráku až Čechově nám. - i zpět je vidět, když jede 4 za 22. která v ten moment pobere/vysadí v poměru ke 4 90% lidí = těch 10% si na IPP v pohodě může přesednout!
l.24 - určitě by stačilo ukončit na NBS = ZC zajištěný přestup tzv. HRANA-HRANA na Otakarově s l.7 a 4
l.19 - by jsem uvažoval nejen vrátit na Kubáň, ale protáhnout do uvolněného obratiště Čechovo nám. (výstupní + manipulační by byla současná nástupní a nástupní + nácestná ZC by se stala současná nácestná ZC + výstupní l.4) = zatraktivnit východní tangenciální TRAM spojení prodloužením o zastávky Čechovo nám., Koh-i-noor a Slavie = zajistit atraktivnější návaznost s tamtudy jedoucími BUS linkami na/z JM i spojení Vršovic s =M=Strašnická (zejména, že na Kubáni by byla fyzicky stejná "nástupní" nácestná zastávka s další k =M=A Strašnická směřující linkou 7).
Spořilov ale nepotřebuje spojení na metro B. Spořilov potřebuje spojení do centra, kde rovnou vyleze a nebude tam pochodovat pěšky z Muzea. Proto se navrhuje přímá linka do centra, nejlépe na tu Národní třídu. Na Smíchov bude bus, na východní větev B už se to rozhodně vyplatí céčkem.

Proč 19 na Obloukovou, když jsou na Koh-i-nooru i Slavii busy v hojném počtu stejným směrem? První zastávka, která nemá dostupné busové tangenty je až Kubáň.

Proč odřezávat Vršovice od Václaváku? Je to jedno ze spojení, které z centra není pokryté metrem.

4 viz předchozí příspěvek. V navržené trase by to ani nebylo na dvojici, respektiv na dvojici jen Anděl - Pavlák, zbytek plýtvání.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 03.8.2012 12:10

vencavasek píše:Když už jsme nakousli budoucí LV TRAMVAJÍ, proč nenapsat, jak bych to viděl já :)
Vycházím z navrhovaného stavu, s většinou souhlas, pouze bych změnil:
4 Kubánské nám. - Otakarova - I.P.Pavlova - Smích.nádr. (PD ráno Barrandov), CT, o víkendu sóla
6 Spořilov - Anděl - Kotlářka, pouze PD
11 žádné vložené spoje nezavádět
16 (Sídl.Řepy) - Kotlářka - Spojovací, o víkendu sóla
19 Kubánské nám. - Lehovec, o víkendu sóla
24 Dělnická - Nám. Bratří Synků (příp. Oblouková, toť otázka, jak důležité je spojení oblasti kolem nádr. Vršovice s centrem)

Pokud jde o Vršovice, myslím, že víc linek už neuživí a pokud se mi zdá vhodné zachovat spojení "Bohemky" s I.P.Pavlova, obětoval bych z Francouzské právě 4.
4 - Zdvojení trasy linky 7 z Vršovic na Smíchov, tj. z Vršovic přes Pavlák úplně bez tranzitu. Odříznutí Vršovic (i Slavia a Kubáně) od centra na Václaváku. Na Francouzské skutečně 4 nepřetéká, ale vzhledem k "pravidelnosti" provozu 22 je Francouzská bez 4 proklaté zhoršení. Zatímco je zdvojené spojení do dolních Vršovi, od Anděla a Palačáku zaniká přímé spojení do Vršovic horních a na Francouzskou.
6 - Z Národní na Kotlářku 6 nemá žádný význam. Ona ho nemá ani na Barrandov. V případně měnění 6 to chce nějaké jiné řešení. Pokud je myšlena 6 přes Pavlák, tak nemá společnou odjezdovou zastávku směr Spořilov, čímž neplní účel vhodné posily 11.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 03.8.2012 11:32

vencavasek: l.6 doufám posíláš nejkratší cestou = Albertov - Výtoň - Pal. nám =M=B (KN) - Anděl = zatraktivnění druhého spojení =M=B KN a Albertova + pro spojení Spořilova s =M=B stačí jednou přestup na KN a není jej třeba dablovat NT!
l.4 100% souhlas - toto už tvrdím 4 roky, co jsem v Praze, protože nepotřebnost kapacity l.4 na Míráku až Čechově nám. - i zpět je vidět, když jede 4 za 22. která v ten moment pobere/vysadí v poměru ke 4 90% lidí = těch 10% si na IPP v pohodě může přesednout!
l.24 - určitě by stačilo ukončit na NBS = ZC zajištěný přestup tzv. HRANA-HRANA na Otakarově s l.7 a 4
l.19 - by jsem uvažoval nejen vrátit na Kubáň, ale protáhnout do uvolněného obratiště Čechovo nám. (výstupní + manipulační by byla současná nástupní a nástupní + nácestná ZC by se stala současná nácestná ZC + výstupní l.4) = zatraktivnit východní tangenciální TRAM spojení prodloužením o zastávky Čechovo nám., Koh-i-noor a Slavie = zajistit atraktivnější návaznost s tamtudy jedoucími BUS linkami na/z JM i spojení Vršovic s =M=Strašnická (zejména, že na Kubáni by byla fyzicky stejná "nástupní" nácestná zastávka s další k =M=A Strašnická směřující linkou 7).

Vojta Tramvaj
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta Tramvaj » 03.8.2012 11:14

Teď mě tak napadlo, že vlastně ROPID začal prosazovat návrhy uživatele 33, nebo jak se jmenoval (nemyslím uživatele13). jeho návrhy nebyly propracované a nikdy se nad tím nezamyslel.

vencavasek
Uživatel

Příspěvek od vencavasek » 03.8.2012 9:32

Martin Šubrt v Úřední korespondence píše:Ovšem v Bělehradské a Ječné to spojení chybět bude.
Když už jsme nakousli budoucí LV TRAMVAJÍ, proč nenapsat, jak bych to viděl já :)
Vycházím z navrhovaného stavu, s většinou souhlas, pouze bych změnil:
4 Kubánské nám. - Otakarova - I.P.Pavlova - Smích.nádr. (PD ráno Barrandov), CT, o víkendu sóla
6 Spořilov - Anděl - Kotlářka, pouze PD
11 žádné vložené spoje nezavádět
16 (Sídl.Řepy) - Kotlářka - Spojovací, o víkendu sóla
19 Kubánské nám. - Lehovec, o víkendu sóla
24 Dělnická - Nám. Bratří Synků (příp. Oblouková, toť otázka, jak důležité je spojení oblasti kolem nádr. Vršovice s centrem)

Pokud jde o Vršovice, myslím, že víc linek už neuživí a pokud se mi zdá vhodné zachovat spojení "Bohemky" s I.P.Pavlova, obětoval bych z Francouzské právě 4.

Odpovědět