Chování zaměstnanců DP

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Honza
Uživatel

Re: Chování zaměstnanců DP

Příspěvek od Honza » 23.4.2012 22:54

vlakoň píše:vidím je pod majáky většinou v pátek v odpolední špičce.
Tak ono pořád lepší, než kdyby lítali pod majákem v neděli ve tři ráno. ;)

vlakoň
Uživatel

Příspěvek od vlakoň » 23.4.2012 22:47

Nebyla už vynalezena i ruční verze radaru? Ono z pohledu cestujícího se dispečeři s majáky chovají dost podobně jako saniťáci, které tu cupujete. Úplně stejně miluju pohotovost Pražské plynárenské a PRE, vidím je pod majáky většinou v pátek v odpolední špičce.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 23.4.2012 22:25

Pane, já Vám Váš boj neberu. Jen bych Vás chtěl vidět jak v roli pracovníka měřícího rychlost vždy postavíte vozidlo v souladu s předpisy. Třeba i na místo, kde Vám někdo uloží, že máte měřit tam a tam. Jak si tam tak nenápadně stoupnete, aby Vás nikdo pokud možno neviděl a budete nezávisle měřit, kolikže tam Ti ŘEDi jezdí.

Tedy
Uživatel

Příspěvek od Tedy » 23.4.2012 18:10

gabuliatko
a abych nezapomněl - když jsem u nich zastavil a sdělil co jsem měl na srdci - požádali mě abych napsal SH a já jejich příkaz uposlechl . To že cestou za mnou chca mi odebrat oprávnění , projeli několik zákazů vjezdu ( GPS je bonzla ) aby zjistili , že nemají formulář a druhý den mi bylo odebráno ve vozovně ale nesprávně vyplněné taky o něčem vypovídá ... Stačilo jen zavolat vysílačkou a vystřídat mě v nejbližší stanici že ....
a měl jsem být potrestán za
(ono zastavení tramvaje u vozidla měřícího rychlost taky není v souladu s předpisy, že?)
ale byl jsem za nevěnování se řízení ......

Tedy
Uživatel

Příspěvek od Tedy » 23.4.2012 18:02

Já vás nechápu , není taky mou povinností upozornit na nesprávné chování nadřízených ? Nebo to tak nechat a měřilo by s nadále v rozporu se zákony republiky , které jsou nadřazené vnitropodnikovým směrnicím ? Co to melete , zastavil jsem a upozornil jsem je na to - to co udělali oni je ale důležité ne ? Pravdou je že chybovali a po tom jsem se nikdy nesetkal s tím že by se měřilo v zákazu zastavení a stání , na chodníku , v protisměru a podobně . Jednou jsem to řešil i oznámením na KGX , ptal jsem se , zda vozidlo co měří rychlost a stojí na chodníku ( u tržnice ) má vyjímku ... Jaké bylo moje překvapení - kontrolní orgán přijel za mnou do obratiště a ptal se jak jsem to s vyjímkou myslel ? Zeptal jsem se ho zda ji má - přiznal že ne a požádal abych nepsal SH ... Takže co gabuliatko ??
Nikde tady neomlouvám přestupky řidičů - kritizuji způsob jak se to dokazuje co je na tom divné ?
Neodcházejte od tématu , není to o hlíně ale o tramvajích a chování lidi podřízených a nadřízených ! Myslím že otevřený dopis nelže , nebo máte pocit že to tak není ?? Jistě byl mnou podepsán a doporučeně poslán řediteli .
Vyjímka - hmm nastudujte si kdy , kdo a proč se vydává - a proč ji DP neměl a nemá řadu let - tudíž porušoval vědomě zákon při kontrolách s požehnáním nadřízených. Myslím že tenkrát osádka toho radarového auta skončila že . Bylo jim dokázáno co prováděli a páchali na silnici když mi chtěli zadržet oprávnění ... ( pokud by měli na střeše maják oranžové barvy zapnutý - vykazovali by pracovní činnost a mohli by být v místech kde zákon stání neumožňuje , to vy nevite ? )
Jediné čím jsem se provinil bylo , že jsem dodržel rychlost na pěší zóně, na jejím konci jsem zastavil a z okýnka oznámil že porušují ... , jistě viděl jsem je tam už při ceste z centra .
Ano kdyby všichni dodržovali předpisy a zákony jak je požadováno bylo by to skvělé , ale některá měření hraničila s buzerací , co si budeme povídat . Kdybych neměl odvahu asi by se nic nezměnilo že , pánům Raindlovi, Balíčkovi a dalším by to bylo jedno ....
Proč si musí řidiči nechat vše líbit ? A jakým mým bojem - já si dovolím říct že jsem vyhrál nad úředníky DP a ukázal kolegům že nemá cenu se bát , když si stojím za svým a dokážu svou pravdu.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 23.4.2012 17:05

Dnes jsem se nad Vaším bojem zamyslel při psatření poštáka doručujícího balík.
Pokud se kvůli lidem ražení "všichni mimo mne musí dodržovat předpisy" (ono zastavení tramvaje u vozidla měřícího rychlost taky není v souladu s předpisy, že?) u každého SSZ dláždí kus trávy s dopravní značkou "vyhrazeno pro údržbu SSZ", tak je něco špatně. Ale možné je, že je to správně a špatný jsem já.
PS: kdyby všichni dodržovaly předpisy tak třeba nepostavím barák, bo v naší ulici je značka zakazující vjezd nákladních vozidel. A veřte, že jsou tací co pošlou na MěÚ stížnost, co že si to ke mě dovolí jet náklaďák plný hlíny. Jaký by jste navrhoval správný postup? Zavolat do firmy co vozí hlínu, jakou že SPZku ke mně vyšlou, zajít v úředních hodinách na ouřad (PO+ST 9-17), vyžádat si vyjímku, tuto zavězt den před tím do firmy?

Tedy
Uživatel

Příspěvek od Tedy » 23.4.2012 9:51

Myšlenka - obyčejný řidič nemá odvahu se postavit i když je v právu , porotože jak je patrné nadřízený má pravdu i když ji nemá . Proč nemá odvahu - bojí se tzv. šikany , buzerace ze strany kontrolních orgánů, že se tak nikdy nedělo ? 26 let jsem strávil za panelem ale netvrdím že byli a jsou všichni špatní . Mám jen naťuknout Smíchovské nádraží a p. Z ?? Normálního člověky by to nenapadlo že ... , kontroly knoflíků u košile v dobách veder , kontrola barvy ponožek , atd atd ... Místo toho aby se na konečnou přivezlo pití .
Píšete nebyl jste u moji MÚ , můžu sem vložit to vyjádření Policie , mám to pro takové co nevěří že se tak stalo no chlapci honili čárky za nehody a vůbec je nenapadlo že bych pátral po tom proč bylo tak řešeno ... To byla z mojí strany drzost že . Jak je zajímavé že x let nikoho z vedení nezajímalo že auto z bradavicí nemělo a nemá vyjímku ze zákona až do mého případu že. Dnes to vi spousta řidičů že tomu tak je , ale kolik tramvajáků bylo postiženo ( neomlouvám jejich naměřenou rychlost) díky porušení zákona ze strany zaměstnavatele , dělo se tak mnoho let. Než jsem odešel od DP napsal jsem tehdejšímu řediteli DP otevřený dopis a v plné nahotě popsal jak to chodilo a chodí . Bohužel nic se nezměnilo.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Otevřený dopis

Vážený pane generální řediteli,

jmenuji se .......... a pro Dopravní podnik hlavního města Prahy, a. s. pracuji jako řidič tramvaje . V době, kdy jsem k naší společnosti nastupoval, jsem měl jméno a příjmení, nyní jsem já - a ostatní mí kolegové – pouhým číslem. Hůř – vnímám své postavení v současné jednotce Provoz Tramvaje tak, jako bych své číslo měl vytetováno na předloktí. Takový je přístup přímých nadřízených k nám, řidičům.

Když jste nastoupil do funkce Vy, nejenom, že jsem s mnohými ostatními doufal, ale byl jsem přesvědčen, že se situace nás, řidičů, radikálně změní; bohužel opak je pravdou. Pamatuji dobu, kdy řidič byl někdo a zaměstnavatel si ho vážil, pamatuji dobu, kdy řidiči měli hodnosti, na základě kterých mohli postoupit výše, protože měli praxi a něco znali - bylo jim nabídnuto místo instruktora či dispečera. Ne, nechci navodit pocit, že brečím nad rozlitým mlékem. Jen si všímám, že my déle sloužící řidiči jsme vlastně otravným hmyzem a vadíme mladým perspektivním osobám, které sice nemají praxi, ale papír na to, že to umí. A ani často ani neumí. Spíš to chodí tak, že mají známého, bratra…

Vysvětlím - před nedávnem bylo vývěrové řízení na funkci instruktora na školní oddělení. Domníval jsem se, že bych mohl po x letech rozdávat rady a vychovat pár nástupců – odpověděl jsem okamžitě na e-mail. Obávám se však, že nový vedoucí školního oddělení na tramvajích nechce a nemůže mít v týmu někoho, kdo má odježděno víc než on sám. Za smutné pak nepovažuji ani tak to, že jsem se mezi instruktory nedostal, ale to, že se mi nikdo ani nenamáhal sdělit, že jsem se nedostal do dalšího kola. Oklikou jsem se dozvěděl, že údajně proto, že jsem rebel a vrchnost mi nemůže zapomenout skutečnost, že jsem si kdysi dovolil upozornit na nešvary pracovníků dopravní kontroly. Váš poradce ing. Antonín Dub si na to jistě vzpomene a kolega Ďuran o mém případu tehdy napsal článek na internetové stránky OSPEA, který se jmenoval „Vendeta“. Pravda je taková, že do dnešního dne si při pohledu na fábii s „bradavicí“ vždycky vzpomenu na chování tehdejších úředníků tehdejších Elektrických drah, kteří se snažili udělat ze mě blázna a ospravedlňovali porušování zákona osádkou toho vozidla. Byl i druhý případ který řešila stejná úřednická sestava- Až moje následná intervence na Policii ČR prokázala myslím dost jednoznačně chybu, které se pracovníci Dispečinku dopustili. Svedlo se to na informační šum…

Mé rozhodnutí opustit řady řidičů ovlivnil i ten fakt, který nazvu přestávky a čas strávený mimo domov. Po tzv. vylepšení přestávek (mám na mysli návrat na jiný vůz) jsem unavenější než v dobách, kdy jsem si ráno před výjezdem udělal v kabině ,,garsonku“ a v pohodě jsem tam trávil i jedenáctihodinovou směnu. Dnes? Bojím se ráno, že se někdo špatně vyspí a půjdu do práce, abych ujel čtyři zastávky a vrátím se domů, abych po šestnácté odpolední nastoupil a pracoval do desíti do večera. To jsou dnešní šejdry. Čas trávený mimo domov se proti minulosti podstatně prodloužil, jsme doma méně, pracujeme více (viz. likvidace obratových časů ve smyčkách), to všechno v neustále se zhoršující dopravní situaci naší metropole, to všechno vedle řidičů individuální automobilové dopravy, jejichž nekázeň a agresivita roste. Životospráva v naší práci neexistuje, o nějakých trochu pravidelných biologických rytmech nemůže být ani řeč, naším dennodenním průvodcem je jen neuvěřitelný stres.

Myslím, že uvádět ten fakt, že v případě jakékoli mimořádnosti za vše může vždy jen řidič, přičemž ostatní jsou svatí, je zřejmě zbytečné. Pokusit se upozorňovat nadřízené na problémy a nedostatky je taky marné – vše je v nejlepším pořádku. Do času - dokud se něco nepřihodí, ale to je pak už pozdě. Nemilosrdné, nesmyslné a neadekvátní trestání šoférů za malichernosti je už jen třešínkou na tomhle dortu, který strašně nechutná.

Vážený pane řediteli, jsem přesvědčen o tom, že nevíte, co se děje mezi řidiči. Osobně jsem nesmírně unaven z takové práce a profese, kterou jsem měl vždycky rád a byla mi i koníčkem, jíž jsem věnoval velikou část svého profesního života, je dnes pro mě bezmála noční můrou.

Jsem rozhodnut opustit řady řidičů, ale pokusím se zůstat zaměstnancem DP.
........................................................................................................................

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 22.4.2012 22:57

Fakt není o čem. Nejprve zpochybňujete tvrzení místo aby jste se zamyslel nad jeho myšlenkou. U Vaší MÚ jsem nebyl a nemám potřebu Vám něco dokazovat.

Tedy
Uživatel

Příspěvek od Tedy » 22.4.2012 20:27

gabuliatko píše:
egee píše:No že by ředitel řídil ... hmmm
Tak to už pak fakt není o čem.
Ne není a kolik tramvajáků telefonuje za jízdy a tak provokuje veřejnost a následně se diví ...
Prostě člověk který si troufne ukázat na levárny jiných je vyvrhel a má držet hubu a krok? Nebo jak jsem slýchávál mnozí jsou stateční jen u piva ale když mají své nadřízené upozornit na levárnu jsou potichu - aby se jim pak někdo nemstil superhrdinství . Ano já si kálet na hlavu nenechal i v připadě kdy mě utopili při nehodě dva dispečeři : Je to k neuvěření ale v kostce :
Měl jsem před lety nehodu na Gorkáči , no stálo auto v oblouku u plotu , pamětníci vědí , neodhadl jsem profil a sundal nárazník autu které tam stálo nešikovně . Ano splnil jsem vše - kgx přijelo , policie taky ale v nestřeženém okamžiku poškozený odjel .
Tak a policie sama po ohledání , kdy bylo konstatováno - škoda na tramvaji NULA , poškozený odjel = tudíž se nehoda nestala a škoda nevznikla .
Toto je pochopitelné že ....
Nic méně dispečeři se tzv. poradili v autě ( nevím zda volali na sál) ale vrátili se s tím že mi má policie napařit POKUTU protože jsem způsobil nehodu .

Co vy na to gabuliatko ??

Nenechal jsem si to líbit a zeptal se nadřízeného - vedoucího proč tak bylo postupováno a podrž se :
Pravil : Policisté vám museli dát pokutu , protože jste byl na ně drzý a arogantní .
Nechal by si to někdo z vás líbit ? Aby měl klid ....
Já ne - byl jsem na oddělení policie a ti mi napsali jak jsem se u nehody choval .......
Na tzv škodové komisi kam jsem se nechal pozvat na mě řvali CO SI VŮBEC DOVOLUJI KRITIZOVAT PRÁCI DISPEČERŮ !! Když jsem předložil vyjádření policie spadla všem čelist ...... Řešení ? Misto omluvy a náhrady ,, prý to byl informační šum ,,, co na tom že pomluva má taky v zákonu svůj paragraf .

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 22.4.2012 19:43

MM-Mikulovsky píše:Tak logicky pravidlem bývá, že když jedou pracovně OA dva lidi, tak to auto řídí pracovně níže postavený - což je ředitelně sotva!
Jak kdy. V malé firmě má služební vozidlo třeba jen jednatel (de facto soukromé, služební jen kvůli daním) a nedá si na něj sáhnout :)

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 22.4.2012 18:41

gabuliatko píše:
Tak logicky pravidlem bývá, že když jedou pracovně OA dva lidi, tak to auto řídí pracovně níže postavený - což je ředitelně sotva!
Logickou výjimkou je situace, že při jízdě na významně delší vzdálenost - trvající několik (spíše přes desítku) hodin za jediný den, tak se v řízení vozu (z bezpečnostních důvodů) prostřídají.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 22.4.2012 17:10

Tedy
Uživatel

Příspěvek od Tedy » 22.4.2012 15:04

No že by ředitel řídil ... hmmm

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 22.4.2012 11:28

egee píše:Osobně potvrzuji že tzv. nemá cenu upozorňovat na chyby jiných a už vůbec ne na chyby dispečerů že ..
Ano, zkuste řediteli firmy s kterým jedete na služební cestu říct, že telefonuje za jízdy bez použití hands free.

Tedy
Uživatel

Příspěvek od Tedy » 22.4.2012 10:44

Osobně potvrzuji že tzv. nemá cenu upozorňovat na chyby jiných a už vůbec ne na chyby dispečerů že .. Nepamatuji si , že by DP předal policii fotografie přestupků jiných účastníků silničního provozu , jistě mám na mysli sanitky v místech kde prokazatelně nemají co dělat a vlastně znemožňují třeba stanicování jako ,, druhý,, . Byl by to problém nafotit palačák , ipák, atd ...
Že to je omílané téma ? Je ale není zájem to řešit až se stane MÚ pak se ti co to mají na starosti začnou zajímat .
Před lety jsem zastavil po projetí křižovatky Anděl směr Újezd a z okýnka ! upozornil osádku auta DP s bradavicí že stojí při měření rychlosti v zákazu zastavení a stání = sebrali mi papíry ( prý jsem se nevěnoval řízení ) .... Po týdnu , kdy jsem si trval na svém a byl ochotný jít k soudu mi v tichosti, aníž bych absolvoval přezkoušení a psychologické vyšetření , vrátili oprávnění k řízení ( ano za bez podpory tenkrát nových odborů to nešlo ) ,prošel jsem výslechem na tzv. škodové komisi kde mi p.Balíček coby odborník snažil vnutit své informace o oranžovém majáku a jeho umístění ( ano zákon to řešil i tenkrát ) Bylo zajímavé že po tom incidentu auta začala dle zákona oranž. maják používat .
Památná věta na kterou nezapomenu : Radarové auto nemusí používat oranž maják přece nechcete aby bylo vidět ! ( Jistě to řeší zákon)
Takže mě se vlastně nelíbilo že zaměstnavatel porušoval zákon aby dokázal řidiči tram porušení vnitropodnikové návěsti .
Jsem už pár let mimo panel ale tato problematika mě stále zajímá, 26 let za panelem zanechalo následky . Je jen na vás jak dlouho si necháte kálet na hlavu a to že mnozí mají strach otevřít si hubu je holá pravda , mají strach o práci , připočtu k tomu hypotéky a tak raději jsou jen ovce a mlčí .
Zákony platí pro všechny stejně a fandím těm kteří mají odvahu nazývat věci pravým jménem a nebojí se to vyžadovat po druhých .

Odpovědět