Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Bobik
- Uživatel
Re: Preference / antipreference MHD
Bohužel, hromada věcí se prostě nikam nehlásí, protože spousta lidí má (a mnohdy oprávněný) pocit že to k ničemu nevede a navíc že otravují. Tak se na to raději vykašlou (proč na sebe zbytečně upozorňovat a přivolávat problémy, že). Je to smutný, ale vcelku se jim nedivím.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Bobik: Já si tohle uvědomuju už dlouho, ale zatím si nevybavuju, že by se nějaké SSZ kvůli něčemu podobnému upravovalo. Představoval bych si to tak, že pokud řidiči takovou situaci zjistí, že nastává téměř vždy, tak to někam nahlásí. DP bude spolupracovat třeba s námi, pošle podnět na řešení a my to změříme a SSZ se upraví. Něco samozřejmě zjistíme sami. Ale dneska se tento problém nepovažuje za problém, bohužel. Napadlo mě se inspirovat novým portálem chodcisobe.cz Kdyyb byl třeba na stránkách DP portál ridicisobe.cz ve stejném režimu, mohli by tam vkládat své podněty třeba tramvajáci, řidiči busů apod. Strašně to tu chybí. Já denně lezu na youtube a různá diskusní fóra a kolikrát najdu podnět, který dokážu vyřešit, nebo nasměrovat k řešení. Ale obecně městské části a odbory dopravy tohle neradi, protože jim to přidělává práci. Přitom by to měl být základ jejich práce.
- Bobik
- Uživatel
Martine, nejde o to, jestli mi to někdo napálí do boku, jde o to, že při tom odbočení nemám šanci tu křižovatku legálně projet. Takovej příklad budiž Štross - pojedu od nábřeží na Letnou, proti mě třeba 14 a 17. Na 14 to čeká, 17 stanicuje. 14 projede, já to - legálně - nestíhám. Protočí se cyklus, 17 projede, já opět - legálně - nemám šanci. To už jsou 2 cykly pryč a začínám se modlit, aby od Výstaviště už nic nejelo.
No a pak stačí nějakej kuliferda od podniku, kterej si tam stoupne nebo pojede se mnou a buď dle příkladu mi utečou 2 cykly, nebo mám SH za jízdu na stůj.
Samozřejmě že se na to stůj většinou jezdí, ale všeho dočasu. Nehodlám riskovat zadek kvůli něčí neschopnosti spočítat časy světel.
Samozřejmě že se na to stůj většinou jezdí, ale všeho dočasu. Nehodlám riskovat zadek kvůli něčí neschopnosti spočítat časy světel.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jo, máte pravdu, ale asi jste mne nepochopili - nešlo mi o mizerné vyklizovací časy (s nimiž jsem se už jakštěkš smířil - fakt jen de.ent by to napálil do boku TRAM).
Jde mi hlavně o zastávku Výtoň DC - sice občas (někdy o víkendu - díky sólům na obou linkách) se do ní vlezou obě TRAM, ale většinou se tam nevlezou = 2. TRAM (l.7) musí s druhým vozem (KB se zadní polovinou) v křižovatce čekat na odstanicování té první.
Jak nemám s l.17 DC rád SSZ Staroměstkou, že na l. 18 DC čeká, když ta je někde teprve "v půli Mánesova mostu", tak naopak jsem rád za vědění, že ani jednu z těch TRAM nepustí SSZ do křižovatky dokud je za ní obsazena zastávka DC.
Jde mi hlavně o zastávku Výtoň DC - sice občas (někdy o víkendu - díky sólům na obou linkách) se do ní vlezou obě TRAM, ale většinou se tam nevlezou = 2. TRAM (l.7) musí s druhým vozem (KB se zadní polovinou) v křižovatce čekat na odstanicování té první.
Jak nemám s l.17 DC rád SSZ Staroměstkou, že na l. 18 DC čeká, když ta je někde teprve "v půli Mánesova mostu", tak naopak jsem rád za vědění, že ani jednu z těch TRAM nepustí SSZ do křižovatky dokud je za ní obsazena zastávka DC.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
V normách pro výpočet mezičasů v dopravním řešení se pro jízdu přímo (myslím, že i proti hrotům) počítá s hodnotou 7 m/s, tj. 25,2 km/h.... Takže to už nevyjde na nové křižovatce a když se pak nesleduje stav trati a mezičas neopravuje, je to stále horší. Obecně se říká, že do tramvaje to přece někdo nenapálí, tak se může v křižovatce motat i déle... Každá křižovatka je boj o vteřiny a tyhle tramvajové mezičasové zatím boj prohrávají.
- Bobik
- Uživatel
Tak tohodle jsem si všimnul na vícero křižovatkách, hlavně u odbočení vlevo - než tram v protisměru stačí přeskákat křižovatku, padnou čočky na odbočení a než ten odbočující má kam jet, už jsou zase na stůj. Prakticky mizerný vyklizovací časy, kdy se jaksi nepočítá že tram tu křiž celou musí projet 15km/h, což samozřejmě chvíli trvá.
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Což bylo i předtím - tramvaj od podolí sotva přeskákala křížení a už to pouštělo linku 7.MM-Mikulovsky píše:Asi jsem přišel již na jednu vadu TRAM preference SSZ Výtoň - je schopná pustit l.7 vpravo do zastávky na nábřeží ještě dřív než do ní regulérně přes křížení najede TRAM od Podolí!
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Asi jsem přišel již na jednu vadu TRAM preference SSZ Výtoň - je schopná pustit l.7 vpravo do zastávky na nábřeží ještě dřív než do ní regulérně přes křížení najede TRAM od Podolí!
Lehké upřesnění. Od začátku února běželo na Výtoni v rámci dopravních opatření při výluce TRAM řízení původním (parametricky lehce upraveným) izolovaným programem. Ten sám o sobě je pro tramvaje poněkud lepší, protože má kratší cyklus, ale nejde vyloženě o preferenci. Současně nese nárůst zdržení na okolních SSZ, protože vše nebylo zkoordinováno. V pátek 17. 2. byl na SSZ nasazen dlouho očekávaný a připravovaný zcela nový software s preferencí. Současně byly částečně upraveny sousední dvě signalizace (Libušina, Svobodova - Vyšehradská) a vše bylo vzájemně provázáno. Na první pohled jsou zřejmé přínosy. Uvidíme, co bude naměřeno, co se ukáže jako vhodné a možné upravit a vylepšit.
Tak to je bomba. D
íky moc.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
MŠ: Dobře VELKÝ DÍK si zaslouží i tebou jmenovaní, ale furt jsem přesvědčen (i díky tebou uváděné dvouleté době řešení), že bez tvého "jen vymazání z jedné tabulky" by jejich "mise Výtoň" nemohla být úspěšná - nikdo přímo odpovědný by je ji nenechal dokončit s odůvodněním, proč chcou něco měnit, když je to oficiálně/papírově naprosto OK!
- Bobik
- Uživatel
No nic, velký dík všem zainteresovaným, doufejme že to vydrží co nejdéle.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
MM: Tento dík patří zcela výhradně autorovi zdejších stránek preference, několika dalším lidem na DP a také projektantovi, který má s preferencí v Praze největší zkušenosti
. Téměř dva roky úsilí se podařilo, i když nejásejme, je to tuším zkušební provoz... Ono to mělo běžet už loni po výluce, ale byla to delší anabáze. Já jen šel zpovzdálí okolo, duševně podporoval a vymazal pár řádek v jedné tabulce
.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nechtěl bych to zakřiknout, ale asi si zaslouží Martin Šubrt VELKÝ DÍK - jestli si dobře vzpomínám, někde tu prezentoval, že se mu podařilo prosadit vyřazení Výtoňe ze seznamu preferovaných SSZ.
Onen čin se asi někomu nelíbil a udělal vše pro to, aby mohla být do uvedeného seznamu navrácena - z mého "pozorování" od pondělí této soustavy dvou SSZ těsně kolem podjezdu činím závěr, že nyní běží v totální preferenci TRAM (což jsem na ní dosud rozhodně skoro za 4 roky neviděl ani jednou)!
Onen čin se asi někomu nelíbil a udělal vše pro to, aby mohla být do uvedeného seznamu navrácena - z mého "pozorování" od pondělí této soustavy dvou SSZ těsně kolem podjezdu činím závěr, že nyní běží v totální preferenci TRAM (což jsem na ní dosud rozhodně skoro za 4 roky neviděl ani jednou)!
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ono se hodně telefonovalo a popravdě pořád nevím, kdo to nakonec vyřešil (mělo to být OK včera už po sedmé ráno), ale hlavně že vyřešil. Stejně je ovšem záhadou, jak se stalo, že se běžící preference v pondělí změnila v úterý na nepoužitelný paskvil. Předpoklad je, že někdo nemající nic společného s tramvajemi usoudil, že na křižovatku dá minimalistický signální program, který ovšem pak samozřejmě nemyslí na oblouky...