Škoda 15T ForCity

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Škoda 15T ForCity

Příspěvek od MOp » 14.1.2011 13:14

Počty zatím platí, linky taky platí, jen to datum se posouvá na neurčito.. U DPP se meni vse ze dne na den. Jiste k tomu vbrzku vyjde tiskova zprava, kterou zverejnime. Unor je taky mesic, nemusi se vse dit jen v lednu..

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 14.1.2011 13:14

krtinek píše:Co nám k tomu řeknou znalejší dnes?
Já teda moc znalej nejsem, ale neni 15.1. až zítra? :lol:

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 14.1.2011 12:48

Mělo to být 15. ledna na lince 18.
Viz příspěvek Petra:
Petr píše:Dne 15.1.2011 bude zahájen provoz s cestujícími na l. 18, následovat bude linka 7 a poté linka 19. Do 31.3. bude 25 vozů, do konce roku 50, všechny budou umístěny ve vozovně Pankrác.
viewtopic.php?f=14&t=1231&p=139815&hilit=15t+linka+18#p139806

Co nám k tomu řeknou znalejší dnes?

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 14.1.2011 12:43

Oskar píše:
jara píše:A mělo se tam dát centrálně přes GPSku zasílat informace na vůz formou SMS a aktualizovat palubák a u poršáků zjištovat stav apod.
Přes GPS formou SMS??? To mi nějak nejde dohromady... Především přes GPS může něco posílat leda tak armáda USA, a ta by asi nebyla ochotna posílat data pro DPP :wink:
No myšleno pomocí radiové sítě Tetra :-)

petr03
Uživatel

Příspěvek od petr03 » 14.1.2011 12:20

Kdy už konečně vyjedou naše krasky do ulic?Někde jsem postřehl že by to mělo být kolem dnešního data.A hlavně je teplo a sníh roztál,tak ať začnou už jezdit,aby v případě napadaného sněhu si vyjezdili brázdy.Pokud ovšem už mají papíry,že.

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 14.1.2011 11:48

Oskar píše:
jara píše:A mělo se tam dát centrálně přes GPSku zasílat informace na vůz formou SMS a aktualizovat palubák a u poršáků zjištovat stav apod.
Přes GPS formou SMS??? To mi nějak nejde dohromady... Především přes GPS může něco posílat leda tak armáda USA, a ta by asi nebyla ochotna posílat data pro DPP :wink:
To spojil několik informací v jedno. Přes GPS zjistí polohu tramvaje (narozdíl od dnešního vyhlašování zastávek) a pak přes vysílačku si posílá s dispečinkem krátké textové zprávy něco jako SMS. Snad skutečné SMS zprávy se posílají u historických vozů..

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 14.1.2011 11:44

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 14.1.2011 11:27

Bobik píše:No kdysi kdesi jsem zaslechl něco o tom, že by se po zajetí do depa tram připojila na místní (mini)síť (snad wifi či co) a veškeré údaje by se stáhly k mistrovi do PC, či kam. Taktéž by se tím aktualizoval Apex, aby to nemuseli depáci obcházet všecko s mobilní jednotkou (a prý by se samozřejmě i stáhlo tacho). Ale jak to dopadlo nevím, už jsem o tom dlouho nic neslyšel.
O tom jsem slyšel v roce 2006, když jsem na to psal nějakou práci. A bylo to na všechny tramvaje a kvuli tomu se měnili střeva vysílaček a vyměnoval mipol za Apex. A mělo se tam dát centrálně přes GPSku zasílat informace na vůz formou SMS a aktualizovat palubák a u poršáků zjištovat stav apod. Tak u 15T tomu už moc nevěřím.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 14.1.2011 6:23

No kdysi kdesi jsem zaslechl něco o tom, že by se po zajetí do depa tram připojila na místní (mini)síť (snad wifi či co) a veškeré údaje by se stáhly k mistrovi do PC, či kam. Taktéž by se tím aktualizoval Apex, aby to nemuseli depáci obcházet všecko s mobilní jednotkou (a prý by se samozřejmě i stáhlo tacho). Ale jak to dopadlo nevím, už jsem o tom dlouho nic neslyšel.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 13.1.2011 20:31

MF píše:Základní problém je ve velmi malé paměti palubního počítače. Protože se tam nevejdou JŘ, není možné ani odpočítávat čas do následující stanice. Busáci jsou s pamětí na tom podstatně lépe.
Opravte mne, jestli se pletu, ale nejsou náhodou palubní počítače autobusů (od JKZ Olomouc) starší, než tramvajové? Nebyly náhodou na tramvajích dříve taky, než se to povyměňovalo za APEX?

Jinak DT-04, co je v 15T má podle datasheetu 32 - 64 MB paměti programu a slot pro MMC a CF karty, takže s uložením JŘ by neměl být problém.

Větší problém vidím v udržování aktuálního JŘ… Nevím jaké jsou možnosti datových zpráv posílaných městskou rádiovou sítí (zdroj JPP tvrdí, že je kapacita téměř vyčerpána), ale ideální by imho bylo, kdyby tramvaj dostala od DoRISu třeba každou hodinu jízdní řád na hodinu následující. Vzhledem k tomu, že se jedná jen o sadu čísel, byla by to zpráva velikosti stovek bajtů.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 13.1.2011 19:27

Tita píše:Žijeme v době, kdy 8gb fleška stojí pár set korun a palubní počítače v hypermoderní tramvají mají velikost paměti jako výpočetní technika začátku devadesátých let?
To víš, to jsou ty zdlouhavý schvalovací procesy :lol:

Tita
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tita » 13.1.2011 19:11

MF píše:
BerryML píše:Z pohledu řidiče mi u 15T chybí jedna vymoženost. A to el. JŘ. Když to zvládnou nový sorky, modernizované metro i lokomotivy ČD, proč to 15T nedokáže? V dorisu by problém nebyl neřešitelný a tisknout tuny papíru ve 21.století je trochu zaostalé... :( .O dveřích se nemůžu vůbec vyjadřovat, neboť by to výrobce poškodilo tak, že by to nemusel finančně ustát....
Základní problém je ve velmi malé paměti palubního počítače. Protože se tam nevejdou JŘ, není možné ani odpočítávat čas do následující stanice. Busáci jsou s pamětí na tom podstatně lépe. U tramvají se kvůli nedostatku paměti vyhazují i některé nevyužívané zatahující trasy, aby nezabíraly místo.

K tunám papíru - i na busech je k dispozici tištěný JŘ.
To skutečně výrobce palubního počítače nepočítá s tím, že by se přístroj používal pro podobné, na paměť náročné úkony? Žijeme v době, kdy 8gb fleška stojí pár set korun a palubní počítače v hypermoderní tramvají mají velikost paměti jako výpočetní technika začátku devadesátých let?

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 13.1.2011 18:36

Na novém školení bylo sděleno, že se během prvého čtvrtletí (prý to mělo být už od nového roku, ale to se nestihlo) chystá zavedení JŘ v Apexu. Tedy lépe řečeno vždy po projetí KB se opět zobrazí Z či P, ale ve spodním řádku místo poloha,linka atd bude příští kontrolní bod a čas, tím by mělo odpadnout koukání do papírové formy JŘ. Ten KB bude ve spodním řádku dokud se prý neprojede okolo sloupku KB. Tedy po projetí sloupkem Sídl. Ďáblice se dole objeví KB Ládví s příslušným časem a bude tam dokud se neprojede okolo sloupku Ládví. Následně se po projetí objeví s časem Trojská či Vychovatelna.
Tak nějak by to prý mělo fungovat, jestli jsem to dobře pochopil.
Ptal jsem se, co to bude dělat, když nebude funkční čidlo, na to mi odpovědět nedovedli. Snad se to překlopí odhlášením další stanice.
Taky by nebylo od věci, kdyby to umělo všechny body na trati, kde jsou čidla, aby člověk byl v obraze i jinde na trati. Takový Štross by nebyl k zahození. Aspoň bych nemusel poslouchat tam tu ošklivou ženskou¨P.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 13.1.2011 15:24

BerryML píše:Z pohledu řidiče mi u 15T chybí jedna vymoženost. A to el. JŘ. Když to zvládnou nový sorky, modernizované metro i lokomotivy ČD, proč to 15T nedokáže? V dorisu by problém nebyl neřešitelný a tisknout tuny papíru ve 21.století je trochu zaostalé... :( .O dveřích se nemůžu vůbec vyjadřovat, neboť by to výrobce poškodilo tak, že by to nemusel finančně ustát....
Základní problém je ve velmi malé paměti palubního počítače. Protože se tam nevejdou JŘ, není možné ani odpočítávat čas do následující stanice. Busáci jsou s pamětí na tom podstatně lépe. U tramvají se kvůli nedostatku paměti vyhazují i některé nevyužívané zatahující trasy, aby nezabíraly místo.

K tunám papíru - i na busech je k dispozici tištěný JŘ.

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 13.1.2011 14:53

Je jasné, že to musí vymyslet TEN SPRÁVNÝ člověk. :-)

Odpovědět