Škoda 15T ForCity
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Škoda 15T ForCity
Existuje nějaké bližší info k těm dalším problémům na 15T?
- trainzjohny
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To jsou seznamovací sedadla, madla tvoří pomyslené srdíčko !
-
gabuliatko
- Uživatel
Snad bys nechtěl aby někdo při práci myslel.petr91 píše:Když už nebyla na skladě ta správná, tak aspoň prohodit, aby držák byl pro stojící cestující použitelný.
Když už nebyla na skladě ta správná, tak aspoň prohodit, aby držák byl pro stojící cestující použitelný.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Není moc co fotit. Na displayi jen malý čtvereček EMA zap / vyp a jeden modrý obdélníček na obvodu rychloměru jako zobrazení EMího omezovače a v terénu pak většinou za sjezdovými výhybkami na trase linky 18 malá černá plastová kolečka, velká asi jako víčko od kečupu, coby kalibrační body. Zbytek je sw záležitost.
Existují nějaké fotografie toho slavného systému?MM-Mikulovsky píše:9288 = EMA
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jó, opomenul jsem -
9288 = EMA dnes v 16:10 na Pražského povstání ZC na Zkušební jízdě!
Asi ji hodně rychle chtějí dostat zpět do provozu - no tak si ji možná konečně pak také vyzkouším a budu moct hodnotit (= počítám, že kritizovat)!
9288 = EMA dnes v 16:10 na Pražského povstání ZC na Zkušební jízdě!
Asi ji hodně rychle chtějí dostat zpět do provozu - no tak si ji možná konečně pak také vyzkouším a budu moct hodnotit (= počítám, že kritizovat)!
Hodnotit ano, ale subjektivně posoudit ji lze kdykoli. A čas buď dá za pravdu, nebo ne. Pokud je člověk vnímavý a pozoruje, lze snadno odlišit módní, líbivé a tím i rychle pomíjivé (tím teď nemyslím 15T) od nadčasového, resp. takového, co by jím v budoucnu mohlo být.
Nadčasovost se dá vždy hodnotit právě až po čase a v tomto směru se bavíme o čase minimálně 20 let.Mihaj píše:9001: Nedávám, ale jsme na tramfóru. Je jasné, že mnohem důležitější jsou urbanistické poměry, architektura, ... ale![]()
![]()
To, že to pojede včas, bude tam teplo/chladno atd., považuji za samozřejmost (byť pro DP spíš scifi) a jako výtvarník se do těchto témat vůbec nepouštím, od toho tu jsou mnohem povolanější a znalejší.
Určitě existuje cílová skupina klientů, kterým záleží jen a pouze na praktické stránce věci, ale to je jen jeden dílek mozaiky, nikoli rozhodující.
Mně se třeba víc líbila 14T než 15T (nekamenovat, vím, kolik lidí ji tady nenávidí) - teď nehodnotím místy nešikovné řešení vnitřního prostoru, pevné podvozky apod., ale čistě vyzrálost vnějšího designu, který byl podstatně nadčasovější, byť zároveň méně líbivý. Samozřejmě, k Praze se hodila stejně málo jako 15T, možná ještě míň ...
9001: Nedávám, ale jsme na tramfóru. Je jasné, že mnohem důležitější jsou urbanistické poměry, architektura, ... ale
To, že to pojede včas, bude tam teplo/chladno atd., považuji za samozřejmost (byť pro DP spíš scifi) a jako výtvarník se do těchto témat vůbec nepouštím, od toho tu jsou mnohem povolanější a znalejší.
Určitě existuje cílová skupina klientů, kterým záleží jen a pouze na praktické stránce věci, ale to je jen jeden dílek mozaiky, nikoli rozhodující.
Mně se třeba víc líbila 14T než 15T (nekamenovat, vím, kolik lidí ji tady nenávidí) - teď nehodnotím místy nešikovné řešení vnitřního prostoru, pevné podvozky apod., ale čistě vyzrálost vnějšího designu, který byl podstatně nadčasovější, byť zároveň méně líbivý. Samozřejmě, k Praze se hodila stejně málo jako 15T, možná ještě míň ...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
není - Asiati mají nízká široká očka, zatímco Rižská 15T (na rozdíl od "naší" Pražské) má zcela jiný poměr rozměrů světlometů, na jejichž popis/charakteristiku nelze použít žádná zdrobnělina.9001 píše:MM: Si mohli vybrat Rižskou verzi 15T ta je ještě šikmější...
.......
Mihaj: dík, za podporu
1.) v mnohém se shodujeme
- např. může být jistě lepší design TRAM než je 15T, který by třeba i více "ladil" k Praze
2.) ovšem v některých věcech se zase podstatně rozcházíme
- design Pražské 15T je určitě nadčasový a proto trvanlivější (na rozdíl od 14T, které má, z principu rychle stárnoucí, ultramoderní design a typem světlometů se k němu "naklání" i design Rižské 15T)
- mne osobně 15T nepřipadá nasraná/mračící se, ale spíše tajemná (až tajemně se culící)
- V historii Prahu formovalo mnoho zahraničních architektů a při své práci byli ovlivněni historií své domoviny = jsem názoru, že s Prahou "sroste" i 15T s asijským výrazem. A je zcela jedno, že jej navrhl Čech - pravděpodobně i díky dnešnímu globalizovanému světu až přeplněného informacemi umožňujících inspiraci i věcmi, které člověk osobně nemusel vidět.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mihaj: Prostě tramvaji dáváš větší váhu než má... Za 20 let půjdou první 15T do šrotu a uvidíme co tu bude vůbec jezdit.
Co k tomu říct... Třeba Máj byl brán před lety jako jizva na kráse Prahy a ted se bojovalo o to, aby vůbec zůstal stát... Věřím, že stejný boj bude za pár desítek let i o tu skleněnou krabici na Karlově náměstí a nebo o Myslbek...
Ale zpět k tramvajím... Samozřejmě, že jde o desing, ale mě se 15T prostě libí a přijde mi normální, oproti jiným vozům co jezdí mi přijde má svou "duši" ULF, Tramino jsou takové neslané nemastné... Ale podstata je opravdu v tom, že klient řeší desing tramvaje stylem " Jé to je ta nová" a sluš... Pokud to nepojede včas, pravidelně a nebude to splnovat požadavky klienta, tak to může být sebekrásnější, ale k ničemu, protože to nebude plnit základní účel...
Co k tomu říct... Třeba Máj byl brán před lety jako jizva na kráse Prahy a ted se bojovalo o to, aby vůbec zůstal stát... Věřím, že stejný boj bude za pár desítek let i o tu skleněnou krabici na Karlově náměstí a nebo o Myslbek...
Ale zpět k tramvajím... Samozřejmě, že jde o desing, ale mě se 15T prostě libí a přijde mi normální, oproti jiným vozům co jezdí mi přijde má svou "duši" ULF, Tramino jsou takové neslané nemastné... Ale podstata je opravdu v tom, že klient řeší desing tramvaje stylem " Jé to je ta nová" a sluš... Pokud to nepojede včas, pravidelně a nebude to splnovat požadavky klienta, tak to může být sebekrásnější, ale k ničemu, protože to nebude plnit základní účel...
P_V: Ano, přesně tak. Tramvaj je součástí veřejného prostoru, který spoluvytváří. Ovlivňuje nás, ať to jsme schopni vnímat, nebo ne.
9001: Díky pragmatismu, který zde předvádíte, dnes obdivujeme estetiku technických staveb art deca a secese. Protože v té době samozřejmá věc, tedy že cokoli, co stojí na veřejnosti, musí být kromě funkce i vkusné, kvůli podobným názorům pomalu mizí. Podívejte se třeba na zhoubnou činnost SŽDC na trati Bubeneč - Řež. Kámen nahrazen betonem, plechové modré zastávky, vykácené stromy, nevkus za nevkusem. To je vám také k smíchu? - Pardon za odbočení od tématu.
m@rtin: S jednoduchostí máte pravdu, ovšem funguje to tak pouze ve smyslu přirozenosti a vyzrálosti designu. K tomu má 15T velmi, velmi daleko (a netvrdím, že je to jen Kotasova vina, spíše do toho mluvilo až příliš mnoho pragmatiků s názory typu 9001). Pokud bychom se řídili tímto, dáme na podvozky hranatou nenalakovovanou plechovou bednu bez oken s plechovými lavicemi ("Jede to včas, je v tom teplo a mám si kde sednout.")
9001: Díky pragmatismu, který zde předvádíte, dnes obdivujeme estetiku technických staveb art deca a secese. Protože v té době samozřejmá věc, tedy že cokoli, co stojí na veřejnosti, musí být kromě funkce i vkusné, kvůli podobným názorům pomalu mizí. Podívejte se třeba na zhoubnou činnost SŽDC na trati Bubeneč - Řež. Kámen nahrazen betonem, plechové modré zastávky, vykácené stromy, nevkus za nevkusem. To je vám také k smíchu? - Pardon za odbočení od tématu.
m@rtin: S jednoduchostí máte pravdu, ovšem funguje to tak pouze ve smyslu přirozenosti a vyzrálosti designu. K tomu má 15T velmi, velmi daleko (a netvrdím, že je to jen Kotasova vina, spíše do toho mluvilo až příliš mnoho pragmatiků s názory typu 9001). Pokud bychom se řídili tímto, dáme na podvozky hranatou nenalakovovanou plechovou bednu bez oken s plechovými lavicemi ("Jede to včas, je v tom teplo a mám si kde sednout.")
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ač jsem si řekl, že nebudu krmit troly, tohle je vážně k smíchu
.
Klienta zajímá jestli to jede včas, je v tom teplo/zima a má si kde sednout. Že se tramvaj "mračí" "směje" je mu celkem ukradené
navíc v podání ČR, kde je MHD především úspora peněz...
Klienta zajímá jestli to jede včas, je v tom teplo/zima a má si kde sednout. Že se tramvaj "mračí" "směje" je mu celkem ukradené
Můj názor byl a je, že pražská 15T se na svět mračí (prohnuté "čelo" nad horními světly) a ukazuje tesáky (spodní světla). A MMM to trefně pojmenoval. Jenže tohle je design na automobil, cílený na mužské zákazníky, kteří podvědomě chtějí ovládat mocný stroj s mračítky na posílení ega. Ne na tramvaj, která je cílena nikoli na řidiče, ale na klientelu. Klientelu bychom neměli takovým šklebem odhánět, tramvaj se má tvářit přívětivě, nebo nejlépe netvářit vůbec.