Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět

Kolikrát jste byli v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice?

Nebyl
52
14%
Jednou
53
14%
2-3x
73
20%
3-5x
58
16%
Více než 5x/nespočetněkrát
112
31%
Klikací koutek
18
5%

Celkem hlasů: 366

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 18.7.2013 11:07

modroko píše:... MM- zrovna ty jsi typ člověka který by doopravdy zavedl zákony, vyhlášky, normy na každý ho..o,
#-o #-o #-o uvědomuješ si co je dnes v siničním zákoně napsáno :?: :
[urlhttp://www.zakruta.cz/silnicni-zakon/69/jizda-na-jizdnim-kole/]§ 57 - Jízda na jízdním kole[/url] píše: ...
(2) Na vozovce se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka.
a čím to navrhuji NAHRADIT :?: : "Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i jiná vozítka či sportovní vybavení svými rozměry, váhou a možnou rychlostí srovnatelná (či dokonce převyšující) vlastnosti jízdního kola."
Teď mi řekni, kde je každé "h0vn0" - no určitě tam, kde je něco přesně/doslovně vyjmenováno = v současném zákoně a né v mnou prosazované zobecňující formulaci :!:
Navíc pochopíš a hlavně (ostatním - včetně mne) vysvětlíš současnou nesmyslnost ministerského výkladu onoho zákona, že koloběžka má být mezi auty a Segway na chodníku mezi chodci :?: Co je z nich větší, těžší, rychlejší, nebezpečnější pro pěší :?:
No a ODVOZENÝ (DOSLOVNĚ V ZÁKONĚ NEVYPSANÝ) závěr mého návrhu je, že (proti současnosti) Segway jako kolo nikdy na chodníku - je srvonatelný velikostí a rychlostí s kolem, ale koloběžka by mohla na chodník i vozovku - dle rychlosti jízdy ("pomalu" = jako chůze - po chodníku/"rychle" = srovnatelěně s kolem - po vozovce). Což je totálně naprostý opak toho co tu o mně tvrdíš :!:

modroko
Uživatel

Příspěvek od modroko » 18.7.2013 10:08

Njn a jsme u jádra problému, že to řídí hlupáci, a jestli ti dělá problém udělat na chodníku krok stranou a pak se za 5 vteřin vrátit do své původní trasy na chodníku tak s prominutím to je taky trošku divné. Když jsem jel po chodníku a nemohl jsem project, normálně jsem zastavil za těma lidma na rychlost jejich chůze a slušně jsem se optal zda-li mě pustí abych projel. Nikdo nikdy neřekl ne, neb si myslím že slušnost je základ. A teď pánové mluvte o problému. Když by se takhle choval každý tak se v klidu můžu pohybovat po chodníku a nikoho tím nikdy neohrozím, jenže asi uznávám že jsem vyjímka... MM- zrovna ty jsi typ člověka který by doopravdy zavedl zákony, vyhlášky, normy na každý ho..o,

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 18.7.2013 10:03

piskvorrr píše:....Navíc problém segwaye není jen rychlost, ale i šířka - protijdoucí dva a dva chodci se na většině pražských chodníků vyhnou (přinejhorším bokem), jeden chodec musí protijedoucí segwayi uhnout (protože ta má ten svůj cca metr - 20+60+20cm a užší stranou se neotočí).
=D> =D> =D> - jen upřesnění 18 + 63cm + 18 (= 99cm), protože ze zákona i jen ruční vozíky širší než 600mm = 60cm na chodník nesmí a musí na vozovku za podmínek obdobných cyklistům! (= užít pravého kraje vozovky, či krajnice - neohlozí-li toto jednání chodce, jež po ní ze zákona jdou vprotisměru)

Jinak ano, kvů-li "blbosti několika jedinců budem omezovat" - jiná možnost pro ochranu VĚTŠINY totiž není :!: Jde jen o to jak. Dle mne musíme omezovat podle způsobu ohrožování = (což jsem již uváděl včera) zákon upravit jedině zobecněním "Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i jiná vozítka či sportovní vybavení svými rozměry, váhou a možnou rychlostí srovnatelná (či dokonce převyšující) vlastnosti jízdního kola." protože tím by bylo postižitelné následující nebezpečné chování uživatelů (v Praze nejvíce průvodců)
MM-Mikulovsky píše:... = přestupkem by bylo mnou již opakovaně viděné, kdy osoba (pravděpodobně průvodce) jede na jednom Segway, nedrží se jeho řídítek a v rukách drží řídítka dalších dvou až čtyř Segwayů, jenž tak různě za sebou či kolem sebe vleče/tlačí/postrkává :!: :!: :!:
No a na závěr pro rejpaly - tato změna neznamená nutost zavést jakékoliv oprávění pro uživatele Segwayů, protože cyklisté jej také nepotřebují (a to dokonce ani když mají ojediněle přídavný motorek - dnes většinou elektro).
No a úplně nesmyslná je současná argumentace Ministersta dopravy, že Segwaye nesmí na vozovku, páč by jejich uživatelé byli ohroženi auty - jakto, že nejen není (ze stejného důvodu) zakázáno jet po vozovce na kole, ale zákon dokonce naopak za určitých podmínek (zejména jako je nesení velkého/nebezpečného předmětu, vezení/tlačení/tažení vozíku širšího než 600mm) z chodníku do vozovky přímo "vyhání i pouhého" chodce :!: :?: #-o

piskvorrr
Uživatel

Příspěvek od piskvorrr » 18.7.2013 9:06

modroko píše:ale ruku na srdce kdo z Vás by tak jel na chodníku kde je hromada lidí? NIKDO!
Teorie pěkná; leč račte se podívat na současný stav na Praze 1: z příčetných lidí asi nikdo, ergo v současnosti průvodce i účastníci zájezdu jsou mnohdy lidé nepříčetní - už jsem několikrát musel takovým magorům uhýbat, protože oni prostě JEDOU a nazdar (a rozhodně to bylo víc než 7 km/h). Bohužel, na takové nic jiného než represe neplatí - pokud by ve městě nebyla padesátka, jezdili by tam tíž jedinci stošedesát (takhle pojedou "jen" šedesát, pokud zrovna bude v dohledu měšťák).

Navíc problém segwaye není jen rychlost, ale i šířka - protijdoucí dva a dva chodci se na většině pražských chodníků vyhnou (přinejhorším bokem), jeden chodec musí protijedoucí segwayi uhnout (protože ta má ten svůj cca metr - 20+60+20cm a užší stranou se neotočí).

modroko
Uživatel

Příspěvek od modroko » 18.7.2013 2:19

Samozřejmě, taky jsem jezdil bez omezovače, vlastně já jsem nikdy neměl zaplej omezovač, ale jak sám píšeš, jsem natolik inteligentní abych věděl co si smím dovolit a rozhodně si na Staromáku nebo kdekoliv kde je větší množství lidí nedovolím ject na maximum. Jenže kvůli blbosti několika jedinců se to teď bude omezovat. Smutné... Jednou budem mít i pravidla na to jak si správně dojít na velkou jen proto, že několik jedinců bude **** mimo mísu... sorry že to tak píšu ale přijde mi to tak...

Honza
Uživatel

Příspěvek od Honza » 18.7.2013 1:53

modroko píše:Já jsem 2 roky dělal průvodce Prahou na Segway
Pracujíce v turistickém ruchu jsem měl dostkrát tu čest si zajezdit a musím s tebou plně souhlasit. Segway je pro ostatní účastníky provozu bezpečnej. Je to jenom o lidský blbosti. Ať už jako chodec nebo chodec na Segwayi si prostě musím dávat pozor a když ne, je to blbost každýho z nás. Mimochodem jel jsem i bez omezovače (turisti ho mají vždy zaplý) a musím říct, že je to docela fičák – člověk se bojí a jezdí raději pomaleji. :) Ale to jsme zase zpátky u jádra problému. :)

modroko
Uživatel

Příspěvek od modroko » 18.7.2013 1:19

Pánové, teď vás trošku vyruším od toho co tu melete o zákonících a podobných hovadinách... Já jsem 2 roky dělal průvodce Prahou na Segway a měl jsem jedinou nehodu a to když jsem blbě já sám najel na chodník a trefil kolenem betonovej koš na odpadky... Prostě a jednodušše je to o lidech co na nich stojí. Pokud vidím že jsem v zóně kde jsou lidi tak jedu rychlostí jejich chůze(cca 4km/h) a to vozítko má 2 módy rychlej/pomalej kdy na pomalej je max.rychlost 7km/hod. a věřte mi. že kdy na pomalej mód jedete maximálkou, tak máte pocit že z toho spadnete takže logicky se napřímíte a jedete pomaleji(cca 5-6 km/hod.) takže chodce ohrožuju rychlostí minimálně neb, ač se to nezdá manévrovatelnost toho vozítka je doopravdy suprová. A ano na rychlej mód to dokáže ject něco kolem 25km/hod. ale ruku na srdce kdo z Vás by tak jel na chodníku kde je hromada lidí? NIKDO! Řešite tu kraviny, nikdy jsem neměl problém že bych já a nebo lidi co jely za mnou ohrozily někoho dalšího. Očekávám že se teď do mě pustíte že jsem ***** a ať táhnu do háje ale mít dostatek peněz tak si to vozítko s radostí koupím neb kdo nezažil neví. A ano pro chodce na chodníku je to nebezpečné pokud to řídí s prominutím uplnej *****.

P.S. Teď jsem si všiml že forum je nastaveno že vulgární slova rovnou *, škoda :D

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 17.7.2013 23:56

kruťák píše:Co kam přenáším? Já píšu nezávisle na sobě dvě informace - a sice, že v §57 odst. 7 odpovídá definici "jiné sportovní vybavení"; a pak, že by možná mohlo odpovídat (na to jsem ten zákon dokonale neprostudoval celý) pojmu "Jiní účastníci provozu než chodci", kterým je zakázáno užívat chodník (§53 odst. 2.). Nic víc, nic míň :wink:
Á, velká omluva - nepochopil jsem, páč ti vypadlo v předchozím příspěvku "§53" :lol: , takže my dva se zcela shodujeme, ale jsme v rozporu s názorem ministerstva, jenž si právě viditelně "přenáší" definici "obdobné sportovní vybavení" z §57 do §2

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 17.7.2013 23:48

Co kam přenáším? Já píšu nezávisle na sobě dvě informace - a sice, že v §57 odst. 7 odpovídá definici "jiné sportovní vybavení"; a pak, že by možná mohlo odpovídat (na to jsem ten zákon dokonale neprostudoval celý) pojmu "Jiní účastníci provozu než chodci", kterým je zakázáno užívat chodník (§53 odst. 2.). Nic víc, nic míň :wink:

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 17.7.2013 23:17

kruťák píše:... Omyl :!: Je tam psáno o člověku nesoucím předmět, člověku vedoucím kolo/koloběžku a o ručním vozíku. Dovolím si tvrdit, že Segway není ani jedno z toho - člověk ho při běžném použití nenese, nevede ani netlačí/netáhne.
Zákony jsou přesně jen to, co je v nich doslova napsáno, ne to, co si vykonstruuješ :wink: ...
no právě, že uživatel Segwaye:
- neodpovídá definici chodce!!! =D> (konečně se na něčem shodujem)
- odpovídá definici "obdobné sportovní vybavení" v §57, ale toto si právě (jak sám píšeš :lol: ) NESMÍŠ "přenášet" do § 2, kde není napsáno :!: :!: :!:

PS: Ovšem z čeho asi tak vyplývá pravdivé přísloví, že když se sejdou jen 2 právníci, tak vzniknou minimálně 3 právní názory? No z toho, že výklad zákonů je různý a to i mezi soudci (jako skvělý příklad můžu uvést dnešní aktualitu médi probíraného rozporu ve výkladu ústavního zákona o imunitě poslanců na "projev poslance", je to jen na verbální "řečičky", ale "fyzické nekonání", nebo je to i na "jednání" = "fyzické konání" na půdě sněmovny či dokonce i mimo ni - čili naprosto kdekoliv?)

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 17.7.2013 22:59

MM-Mikulovsky píše:má zákonem přikázáno pro chůzi použít vozovku = byť rychlost zůstane stejná jako chůze, tak musí po vozovce!!!
Omyl :!: Je tam psáno o člověku nesoucím předmět, člověku vedoucím kolo/koloběžku a o ručním vozíku. Dovolím si tvrdit, že Segway není ani jedno z toho - člověk ho při běžném použití nenese, nevede ani netlačí/netáhne. Zákony jsou přesně jen to, co je v nich doslova napsáno, ne to, co si vykonstruuješ :wink:

Naopak bych právě vypíchnul odst. 2: Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně stanoveno jinak. A co už se trochu k Segwayi vztahuje je ten odst. 7, kde se píše o obdobném sportovním vybavení. Ovšem tento odstavec se pro změnu nevstahuje na chodníky, ale pouze na jízdní pruh pro cyklysty! Takže jsme stále na mrtvém bodě a výklad Ministerstva dopravy je jediné právní stanovisko, kterým se můžeme řídit. Do té doby než to někdo dá k soudu, nebo městská část výslovně Segwaye nezakáže, můžeme mudrovat, může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale nic s tím zkrátka nenaděláme - zvlášť zde na fóru 8-)

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 17.7.2013 22:51

DG7021 píše:Jen k tomu dodám, že MČ Praha 1 se opakovaně snaží na svém území provoz Segway na chodnících/pěších zónách zakázat -- ale stále nelze kvůli zmíněnému zákonem podpořenému výkladu Ministerstva dopravy. I když celá věc na MČ P1 stále nespí...
ještě jednou to nejdůležitější ze silničního zákona:
MM-Mikulovsky píše: 1.) HLAVA 1 • úvodní ustanovení
§ 2 - Vymezení základních pojmů píše:Pro účely tohoto zákona:
...
j) chodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně,
...
2.) v "ODDÍLu 5 - Zvláštní ustanovení pro chůzi, jízdu nemotorových vozidel, jízdu na zvířeti a vedení a hnaní zvířat":
.....
§ 57 • Jízda na jízdním kole píše:....
(7) Jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty může užít i osoba pohybující se na lyžích nebo kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení. Přitom je tato osoba povinna řídit se pravidly podle odstavců 3, 5 a 6 a světelnými signály podle § 73.
...
...
= Použití Segway odporuje definici pojmu "chodec" :!: :!: :!:
Segway se dá jedině považovat za "obdobné sportovní vybavení" (jako jsou kolečkové brusle/lyže apod.) = dle zákona smí na cyklostezky a do cyklopruhů = do vozovky :!: :!: :!:

Ovšem tato současná situace neřeší možnost postihu "prasácké" jízdy bez držení řídítek (atd. - viz můj předchozí příspěvek), což je pro kategorii "jízdní kolo" definovaný přestupek!!!

PS: Není možné si domýšlet "obdobné sportovní vybavení" z § 57 do § 2, kde není uvedeno.
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 17.7.2013 23:02, celkem upraveno 1 x.

DG7021
Uživatel

Příspěvek od DG7021 » 17.7.2013 22:32

Jen k tomu dodám, že MČ Praha 1 se opakovaně snaží na svém území provoz Segway na chodnících/pěších zónách zakázat -- ale stále nelze kvůli zmíněnému zákonem podpořenému výkladu Ministerstva dopravy. I když celá věc na MČ P1 stále nespí...

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 17.7.2013 22:31

kruťák: 1.) já tebou uvedené jsem nedávno také někde četl, ale už nepamatuji kde
2.) neřeším jestli potřeba k ovládání Segwaye nějaké oprávnění či nikolv
3.) Vycházím ze zákona, že chodec čímkoliv ohrožující jiné uživatele chodníku - např. vozíkem širším než 600mm, což je i případ Segwaye, má zákonem přikázáno pro chůzi použít vozovku = byť rychlost zůstane stejná jako chůze, tak musí po vozovce!!!
4.) Ovšem jsem za, mnou již uvedené, zobecnění významu "jízdní kolo" pro účely silničního zákona = pravidla na kolo/cyklisty by platila i pro uživatele Segwaye = přestupkem by bylo mnou již opakovaně viděné, kdy osoba (pravděpodobně průvodce) jede na jednom Segway, nedrží se jeho řídítek a v rukách drží řídítka dalších dvou až čtyř Segwayů, jenž tak různě za sebou či kolem sebe vleče/tlačí/postrkává :!: :!: :!:
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 17.7.2013 22:33, celkem upraveno 1 x.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 17.7.2013 22:17

Ministertvo dopravy zastává názor, že zařízení Segway není motorovým ani nemotorovým vozidlem a uživatel tohoto zařízení je ve smyslu § 5 písm j) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, považován za chodce. Při provozu na pozemních komunikacích se tedy na uživatelke Segway vztahují práva a povinnosti chodce. Je však nezbytné poznamenat, že uvedené platí jen v případě, kdy je zařízení Segway užíváno v režimu chůze. Při užití v jiných režimech, dovolujících vyvinout výrazne vyšší rychlost než je rychlost chůze, není možné zařízení Segway za chodce považovat. Zařízení Segway však není možné používat k provozu na pozemních komunikacích mimo režim chůze, protože není pro takový provoz schváleno.

Z výše uvedeného vyplývá, že uživatel zařízení Segway není řidič a tudíž k jeho řízení není potřeba řidičského oprávnění.
A idnes.cz: Vozítka segway ohrožují chodce, jinam než na chodník ale nesmí

Odpovědět