Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět

Kolikrát jste byli v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice?

Nebyl
52
14%
Jednou
53
14%
2-3x
73
20%
3-5x
58
16%
Více než 5x/nespočetněkrát
112
31%
Klikací koutek
18
5%

Celkem hlasů: 366

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 14.12.2014 19:37

willyjeff píše:....
Tedy jen v rychlosti, přesná čísla a výpočty dodám večer nebo zítra přes den:
1) pokud chcete stritkně dodržet 11 hodin mezi směnama (což se nedodržuje pouze u šejdristů nebo vůbec ve spojitosti se šejdrama), tak by doopravdy změna turnusu byla nutná. Rozhodně by nešla skladba Š -> R -> V. Protože ranní po šejdru je málokdy s pauzou nad 11 hodin. Ale to mi zas tolik nevadí. Jinak Filipe, jako stálý nočník snad tak krátký pauzy nikde nemáš, nebo se pletu?
.....
A co se tak zamyslet, nad tím v kolika směnných (výrobních) provozech někdo vymyslel/zavedl pitomost, že se mění (a to nejen jednou, ale i několikrát) typ směny mezi volnými dny = změna typu směny neprobíhá "oddělením" volnými dny?

Takže osobně považuji za nejlepší (= jedinou správnou) skladbu současného turnusu cca v následujících variacích:
1.) 2-3xV + 4-6xO/N či O či Š + 1xV + 4-6xR + 2-3xV
:!: s tím, že součet počtu (tučně zvýrazněných) dní mezi "dlouhými"/několika (dvou až tří) denními volny je 11
2.)2-3xV + 2-5xO/N či O či Š + 1xV + 2-5xO/N či O či Š + 1xV + 2-5xR + 2-3xV
:!: s tím, že součet počtu (tučně zvýrazněných) dní mezi "dlouhými"/několika (dvou až tří) denními volny je 12
:!: :!: v obou variantách možné zavést omezení možnosti naplánování provedení maximálně 1x některé z následujících změn směn ve dnech ihned po sobě následujících (= bez oddělení V):
- po Š v PD možno o ihned následujícím víkendu O
- těsně po skutečně přidělené N jediná možná "velmi" (6 - 7,5h) krátká O - respektive "polonoc" s pozdním začátkem = nejdříve po 18. hodině (a případně dále do V jakékoliv O)

#-o když si uvědomíme, že každý víkend má volno 1/2 řidičů v turnusech (v šejdrech všichni), tak musíme mít závěr, že O či Š před volnými víkendy (respektive více volnými dny v kuse) jsou naprosto zbytečný naschvál!

#-o #-o při výše uvedené "posloupnosti"/návaznosti typů směn snad ani teoreticky není možné mít volno mezi směnami kratší než 12hodin!!! Z:arrow: pak by byl jen krůček k proveditelnosti bez nebezpečnosti (neodpočatosti řidičů) zvednout průměrnou délku denní směny z 8 i až na 10h, které mají opravdu (jak již tu bylo psáno) např.:
@3643
- k vybrání 1 dne dovolené je třeba čerpat až 10h (dle přesně stanovené délky denní směny) = až 1,25 dne z 25ti dnů přidělené dovolené = při 10ti hodinové délce směny může zaměstnanec čerpat ročně místo 25-ti jen 20 dní dovolené
- nutnost řešit superkrátké směny = např. 4h školení 4x v roce, nejjednodušeji formou změny ze čtvrtletní/3měsíční frekvence po 4h na čtyřměsíční frekvenci po 5-ti hodinách a 20 minutách
@3644
- při 10-ti hodinové délce směn klesá zaměstnanci počet směn v měsíci z cca 22 na 17,5 dne = při dojíždění vozidlem ušetří měsíčně náklady na cca 5 jízd do/ze zaměstnání + čas na něj (samozřejmě tento ušetří i ti co jezdí do/z práce po městě MHD na zaměstnanecké jízdné)
- při 10-ti hodinové délce směny stoupá zaměstnanci počet volných dní cca o 5 měsíčně = 60 ročně = i při poklesu dovolené o 5 dní má v konečném výsledku ročně o 55 dní volna více, které by nejeden pražský zaměstnanec s radostí využil k výjezdům mimo město - velmi často na chatu

poznámka: samozřejmě při délce směny cca 9,25h by byly početní rozdíly menší
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 14.12.2014 19:52, celkem upraveno 1 x.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 14.12.2014 18:50

Co si pamatuji já, tak sice někomu se vyhovovalo, ale zpravidla na úkor druhých. Stejně si záviděli: proč mám šichtu o půl hodiny delší než kolega, když bydlím o tři vchody dál než on! A že jsou dnes služby, které dříve byly pro dva lidi a dnes jsou pro tři za to můžou řidiči děkovat právě odborům. Já také dojíždím a nikdo mě nenutí tady dělat. Ostatně, dojíždějících už je o hodně dost než kdysi a nevím proč bych měl mít nějakou výhodu vůči pražákovi. Já jsem autem z vozovny doma za půl hodiny, jiný jede sockou po městě domů hodinu.

Filip

Příspěvek od Filip » 14.12.2014 18:19

Osobně jsem měl rád třeba směny od 4 do 14, to bych bral. Ale mít první tři dny směny od 6 do 12 apod. a potom před volným víkendem od 5 do 16, to mi přišlo už moc. :D

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 14.12.2014 18:16

Filip: Jsem se netrefil o půl hodiny :D.

Ale pořád mi přijde efektivnější mít směny třeba PO 12 hod, ÚT 11 hod, středa 11, čt šejdr, kde si dodělám zbytek a mám tři dny klidu. Pokud jako bonus jezdím denně do práce cca hodinu, tak to je i slušná úspora volného času.

Filip

Příspěvek od Filip » 14.12.2014 18:04

9001 - bordel začíná už po 6:30 a končí po 20. hodině (-X

A dostat dáreček od ROPID "linku 14/24" v délce přes 10 hodin je masakr :lol:

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 14.12.2014 17:56

Bobík: Možná si uhodil hřebíček na hlavičku... Ono i přece pan Zapletal je nyní na druhé straně barikády :lol: .

Ovšem když to vezmu kolem a kolem co máte proti 10-12 hodinovým směnám? Když začnu ráno ve 4 a končím cca ve 14, tak v bordelu jezdím cca od 8 do 14, takže lehce přes půlku šichty. To se dá ne? Resp. jestli budu v práci od 7 do 14, tak si bordelu užiju stejně... A navíc pokud už obětuji hodinovou cestu do práce a zpět, tak at to stojí za to a ne aby padli dvě hodiny z mého volna na to, abych 7 hodin dělal...

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.12.2014 17:19

Bobik píše:to prostě působí tak, jako že vysvětlování netřeba, ten póvl dole má akorát tak držet hubu a krok, na nic se neptat a makat a pokud se mu to nelíbí, ať táhne. Je mi líto, ale takovejhle pocit z toho prostě mám.
Vysvětlovat věci co přímo nesouvisí s provozem do toho nikdo nepůjde. Upřímně kolik z Vás je ochotno přijmout informace bez poznámek?
Ono napsat že za to může ROPID je docela jednoduché ale podle toho co slyším a vidím tak za to může (opět píší pouze můj názor z toho co vidím a slyším) nekomunikace mezi DP a ROPIDem.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 14.12.2014 17:06

Bobik píše:No, u nás je většina s tím novým návrhem turnusu poslala do háje.
=D> =D> To je dobře. Doufám, že u nás to dopadne stejně. Ten nový turnus, to je ale strašná blbost.
Filip píše:Někde jsem snad slyšel, že jednu dobu se uvažovalo o zrušení šejdrů, jenže to zatrhl právě ROPID.
Myslím, že to není o zatrhnutí. Když existuje ranní a odpolední špička, kdy jezdí víc tramvají, tak to bez šejdrů asi nepůjde nikdy. Je to vidět, když jsou ty poloprázdninové řády a není odpolední špička, tak je šejdrů hned míň.

Filip

Příspěvek od Filip » 14.12.2014 16:19

Mám stejný pocit, co se týče držení kroku a huby. Ostatně ledacos se po 25 letech nezměnilo.
Odbory by mohly do toho taky promluvit a jestli je to práce ROPIDu, tak bych případné stížnosti směřoval tam. Někde jsem snad slyšel, že jednu dobu se uvažovalo o zrušení šejdrů, jenže to zatrhl právě ROPID.
Ovšem na školení nám nic takového neříkají a upřimně, k čemu je dobré na školení vidět statistiky různých sjetí a nehod ?
Jezdit 10-12 hodin v tom provozu není nic příjemného a chápu nechuť kolegů k takovým službám.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 14.12.2014 15:58

No, u nás je většina s tím novým návrhem turnusu poslala do háje. Prezentovaný to bylo jako hodinově stejně (za měsíc), akorát delší směny a víc volna. Což se lidem nelíbilo - jezdit 10-12 hodin v tom bordelu se nikomu nechce a chápu to. Na některý výživnější lince, kde se pořád pereš s neukázněnou IAD je i 7hod hodně.
Filip píše:Takové informace jsem nikde neslyšel, nikdo mi nikdy neobjasnil jak se dělají služby a jak se plánují pro řidiče, na školení s tím také nikdo nechodí. Děkuji
Jo, taky díky. Kdyby se lépe po podniku komunikovalo, ubyla by spousta nedorozumění. Jenže mi přijde, že tohle vedení holt nechce pochopit. Na mě to prostě působí tak, jako že vysvětlování netřeba, ten póvl dole má akorát tak držet hubu a krok, na nic se neptat a makat a pokud se mu to nelíbí, ať táhne. Je mi líto, ale takovejhle pocit z toho prostě mám.
Filip píše: Fajn, jestli to nejde zlepšit, beru na vědomí.
No, to já si myslím, že jde. Jen se nechce. Proč třeba ty odbory, nebo vedení neřeknou je to tak a tak, za bybý šichty my nemůžem, bo Ropid? To se bojej o koryta a židle (jedny i druhý)? Jo, odborářům nemůžu přijít na jméno, právě kvůli takovejmhle věcem. Proč takováhle informace nevzešla od nich? Protože by po nich lidi chtěli, aby s tím něco začali dělat a to se jim (z nějakejch důvodů) "nehodí" ?
P.S. Proč mám pocit, že revoluce a stávky se připravují jen v době "modrých" vlád? V době těch "oranžových" či "rudých" je překvapivě ticho po pěšině, přestože problémy přetrvávají. Příkazy ke klidu z centrály shora?

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 14.12.2014 15:47

Právě to, že je jenom na hraně je ta výhoda, kterou máte... A ono co byste chtěli... Platby od města se moc nemění, pokud se prosadí snížení ceny ročního kuponu, tak ten propad pro DPP bude ještě zajímavější a platy máte rozumné...

Navíc jak to funguje u německých firem DB a Lufthansa. Pokud budete moc řvát, udělají se dceřinky, kde si ani neuprdnete a budete jenom šoupat nohama...

G: Asi tak... Lidi si prostě neváží toho co mají.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.12.2014 15:41

Pamatuju na dobu kdy jsem odpoledne po výuce na ZŠ (cca 1980) chodil na Trojskou kecat s dispečery.
Přišel tam jeden řidič a ptal se jestli je taky někdy volno. Už měl 35 směnu za sebou a furt nic. Tak mu vysvětlovali že když má ráno jedno kolo na 17 tak že má vlastně pak celý den volno. Ale až se prý stane starším řidičem, takže to prý bude lepší.
(napůl ironie ale kus pravdy tam bylo)

Filip

Příspěvek od Filip » 14.12.2014 13:30

willyjeff píše:
Filip píše:Úplně by stačilo, kdyby se odbory zasadily o to, že doba odpočinku nebude kratší jak 11 hodin. Jako je tomu jinde. Fakt těch 9 hodin se přibližujeme k těm soukromníkům. A ještě by bylo dobré prosadit změnu turnusu, kdy nyní po noční je odpolední a vrátit to zpět na Ranní > noční.

Jak je na tom vůbec ta zmiňovaná změna turnusu ? Prosadilo se to nebo, já doufal že jo. Víc volna za delší změny a stejné peníze mi přijde férové.
Takže pokračujeme ve vysvětlování. Jenže proč si vždycky vzpomenete, když už musím jít do práce :D

1) pokud chcete stritkně dodržet 11 hodin mezi směnama (což se nedodržuje pouze u šejdristů nebo vůbec ve spojitosti se šejdrama), tak by doopravdy změna turnusu byla nutná. Rozhodně by nešla skladba Š -> R -> V. Protože ranní po šejdru je málokdy s pauzou nad 11 hodin. Ale to mi zas tolik nevadí. Jinak Filipe, jako stálý nočník snad tak krátký pauzy nikde nemáš, nebo se pletu?

2) Ta změna turnusu vůbec na stole nebyla, to byla jen taková lež od jednoho odboráře, od kterého to mám povolení takhle šířit. Celý ten nový návrh s Fondem Pracovní Doby 9,14 hodiny byl nesmyslný protože:
a) vydělali bysme si méně, protože v novém turnusu by několikrát byl počet pracovních dní 17 (či 18), tedy FPD by byl pouze 155 (163) hodin, což v dnešním turnusu nikde není.
b) pracovali bysme delší směny - tedy okamžitě se rozlučte s krátkými směnami před volnem. Polonoc nebo ranní do 16 by byla normální.
c) co jsem vysvětloval, jak se sestavují šejdry, že se tam zapojují všechny směny pod 6 hodin, tak v novém turnusu by byly takto zapojené směny pod 7 hodin. Protože tak krátkou směnu (tedy po 7 hodin) by nemohl řidič dostat samostatně, protože by přišel o moc hodin. Musely by následovat směny nad 11 hodin, aby se FPD vyrovnal (to vážně chcete)?
d) Nezapoměňte, že dnes šejdr může být maximálně do 21:10 (i s odstupem). V novém turnusu by se toto muselo posunout do 22, protože málokterá směna je do té doby nad 7 hodin. Všechno by se to muselo spojit. Takže k ranní 7 hodinovce by se připojovalo něco krátkého odpoledne a naopak. K odpolední sedmihodinovce byste museli dostat něco ráno, aby se udržel FPD nad 9,14 hodin denně.
e) Víc volna mě nezajímá - volno mi na hypotéku nevydělá, já si potřebuju vydělat peníze. Mám na to i excelovskou tabulku, kde jsem nový návrh 9,14 turnusu rozebral a vyšlo mi, že v průměru bysme si vydělali asi méně, přitom bysme byli v práci déle a horší směny (a to drasticky horší, ze všech stran: délka směny, druh směny, styl střídání přestávek, pauza mezi šichtama či místo střídání). Díky, nechci.
Dobře, já děkuji za vysvětlení. Jinak díky nočním opravdu mám odpočinku dost, což se mi líbí a jinak i to byl důvod, proč jsem odešel z řádku. Šejdry jsem musel mít povinně a to asi bylo nejobtížnější období pro mě. No jo tak jste mi to hezky vysvětlit, jeden odborář mi vysvětloval, že se změna bude týkat nejen denního turnusu, ale i nočních a šejdristů a jediná nevýhoda, která z toho plynula bylo o tři kratší dovolená.
Já taky v řádku měl takové služby, že po odpolední jsem měl ranní. Nebo 5xranní a šestý den manipulační den, kdy jsem dostal odpolední, den volna a potom zase ranní. Fajn, jestli to nejde zlepšit, beru na vědomí.
Takové informace jsem nikde neslyšel, nikdo mi nikdy neobjasnil jak se dělají služby a jak se plánují pro řidiče, na školení s tím také nikdo nechodí. Děkuji

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 14.12.2014 12:51

Filip píše:Úplně by stačilo, kdyby se odbory zasadily o to, že doba odpočinku nebude kratší jak 11 hodin. Jako je tomu jinde. Fakt těch 9 hodin se přibližujeme k těm soukromníkům. A ještě by bylo dobré prosadit změnu turnusu, kdy nyní po noční je odpolední a vrátit to zpět na Ranní > noční.

Jak je na tom vůbec ta zmiňovaná změna turnusu ? Prosadilo se to nebo, já doufal že jo. Víc volna za delší změny a stejné peníze mi přijde férové.
Takže pokračujeme ve vysvětlování. Jenže proč si vždycky vzpomenete, když už musím jít do práce :D

2) Ta změna turnusu vůbec na stole nebyla, to byla jen taková lež od jednoho odboráře, od kterého to mám povolení takhle šířit. Celý ten nový návrh s Fondem Pracovní Doby 9,14 hodiny byl nesmyslný protože:
a) vydělali bysme si méně, protože v novém turnusu by několikrát byl počet pracovních dní 17 (či 18), tedy FPD by byl pouze 155 (163) hodin, což v dnešním turnusu nikde není.
b) pracovali bysme delší směny - tedy okamžitě se rozlučte s krátkými směnami před volnem. Polonoc nebo ranní do 16 by byla normální.
c) co jsem vysvětloval, jak se sestavují šejdry, že se tam zapojují všechny směny pod 6 hodin, tak v novém turnusu by byly takto zapojené směny pod 7 hodin. Protože tak krátkou směnu (tedy po 7 hodin) by nemohl řidič dostat samostatně, protože by přišel o moc hodin. Musely by následovat směny nad 11 hodin, aby se FPD vyrovnal (to vážně chcete)?
d) Nezapoměňte, že dnes šejdr může být maximálně do 21:10 (i s odstupem). V novém turnusu by se toto muselo posunout do 22, protože málokterá směna je do té doby nad 7 hodin. Všechno by se to muselo spojit. Takže k ranní 7 hodinovce by se připojovalo něco krátkého odpoledne a naopak. K odpolední sedmihodinovce byste museli dostat něco ráno, aby se udržel FPD nad 9,14 hodin denně.
e) Víc volna mě nezajímá - volno mi na hypotéku nevydělá, já si potřebuju vydělat peníze. Mám na to i excelovskou tabulku, kde jsem nový návrh 9,14 turnusu rozebral a vyšlo mi, že v průměru bysme si vydělali asi méně, přitom bysme byli v práci déle a horší směny (a to drasticky horší, ze všech stran: délka směny, druh směny, styl střídání přestávek, pauza mezi šichtama či místo střídání). Díky, nechci.

Filip

Příspěvek od Filip » 14.12.2014 12:29

Úplně by stačilo, kdyby se odbory zasadily o to, že doba odpočinku nebude kratší jak 11 hodin. Jako je tomu jinde. Fakt těch 9 hodin se přibližujeme k těm soukromníkům. A ještě by bylo dobré prosadit změnu turnusu, kdy nyní po noční je odpolední a vrátit to zpět na Ranní > noční.

Odpovědět