"Plodné" debaty

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: "Plodné" debaty

Příspěvek od trainzjohny » 10.7.2008 21:45

Dušane, tohohle si nikdo nikdy nevšimne ... (omlouvám se pár vyjímkám za všechny jmenuji Fořtíka ) ale duch moderátora se v tobě nezapře ani po šichtě na 22.

Diskuze z tématu Zprávy z tisku (nikoliv diskuze) přesunuta sem. :smt066 :uklizecka:

dušan
Uživatel
Bydliště: v roce 2015 u nové tramvajové trati, tedy dá-li Bůh,Bém a DP

Re: Zprávy z tisku (nikoliv diskuse)

Příspěvek od dušan » 10.7.2008 19:18

VŠIMLI JSTE SI VÁŽENÍ DISKUTUJÍCÍ, KDE SE TATO DEBATA ODEHRÁVÁ?

ZPRÁVY Z TISKU (NIKOLIV DISKUSE)

cwapa
Uživatel

Příspěvek od cwapa » 10.7.2008 18:58

Proxy napsal:Ano, je to přesně tak - myslím, že jsi senilní náfuka, kterému ujel vlak :vlak :vlak :vlak :vlak
... a nebo to bude shoda náhody, že tvůj příspěvek je poslední v příslušném tématu :smt031 Miluju teorie o spiknutí :smt065
cwapa napsal:To já si zase myslím ,že jsi nějaký nevychovaný fracek ,ale myslet si můžu co chci ,třeba to není pravda .Pravda ale je ,že při čtení příspěvků přeskakuješ a to by jsi neměl. (-X
Fořtík napsal:Skvěle jsi mne odhadl - moc se těším až budu starý jako ty - budu moci nádavat lidem kolem sebe a vymlouvat se na svůj věk :roll:
To by mě v životě nenapadlo Tobě a ani nikomu jinému nadávat ,jen jsem reagoval na Tvůj příspěvek. Jo abys neřekl :smt058

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 10.7.2008 14:50

Fořtík píše:Já naprosto chápu, co tím chtěl autor říci. Nevím, proč máme Prahu zasírat Emerikánskými názvy, když existují přinejmenším výstižné české ekvivalenty, spíše existují plnohodnotné české názvy, nikoliv ekvivalenty. Myslím si, že to současné emerikánské řiťolezectví nám určitě nemůže být ku prospěchu.
Americké názvy by mi ani tak nevadily, neb Barrandov, Invalidovna, Hagibor také nemá český původ a málokdo se dnes při jejich používání zarazí :wink:
Spíš mi vadí daleko důležitější věc, a tím je špatné používání češtiny a vynechávání skloňování. V rádiu svého času byla často slyšet reklama vyzývající: "Nakupujte výhodně ve Sconto Nábytek." Já myslel, že mi spíš uši upadnou :oops:
cwapa píše:
Proxy píše:Miluju teorie o spiknutí :smt065
To já si zase myslím ,že jsi nějaký nevychovaný fracek,ale myslet si můžu co chci ,třeba to není pravda .Pravda ale je ,že při čtení příspěvků přeskakuješ a to by jsi neměl. (-X
Skvěle jsi mne odhadl - moc se těším až budu starý jako ty - budu moci nádavat lidem kolem sebe a vymlouvat se na svůj věk :roll:

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 10.7.2008 5:28

fricoolinek2 píše:http://tn.nova.cz/zpravy/krimi/fetak-si ... evadi.html

Ne, ne, ne...
Tohle se mi opravdu dobře neposlouchá... :( [-o<
Prý, že se scházejí v okolí AN Na Knížecí, že by v objektech v okolí nakladových kolejí SN, kde se kdysi odstavovaly tramvaje z ČKD. Každopádně je pro mne představa feťáků, jak si píchaj v tramavaji :smt078
A u nejednoho člověka to může přispět k rozhodnutí, že radši pojede :auto
Sice z novou hodně nesouhlasím, ale řekni kdyby si ho potkal a musel s ním jet. Jak by si reagoval? Nenakřáplo by to trochu tvoji důvěru?
Možná by stálo za to,když ted MP přijde o možnost měřit rychlost, víc je nasadit do MHD. Jasně sice nepokryjou všechno, ale lepší něco než a když by takovýhle šmejd vyhodily tak by to určitě zvedlo prestiž DP.

fricoolinek2
Uživatel
Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fricoolinek2 » 10.7.2008 3:04

http://tn.nova.cz/zpravy/krimi/fetak-si ... evadi.html

Ne, ne, ne...
Tohle se mi opravdu dobře neposlouchá... :( [-o<
Prý, že se scházejí v okolí AN Na Knížecí, že by v objektech v okolí nakladových kolejí SN, kde se kdysi odstavovaly tramvaje z ČKD. Každopádně je pro mne představa feťáků, jak si píchaj v tramavaji :smt078
A u nejednoho člověka to může přispět k rozhodnutí, že radši pojede :auto

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 09.7.2008 23:13

Fořtík píše:Já naprosto chápu, co tím chtěl autor říci. Nevím, proč máme Prahu zasírat Emerikánskými názvy, když existují přinejmenším výstižné české ekvivalenty, spíše existují plnohodnotné české názvy, nikoliv ekvivalenty. Myslím si, že to současné emerikánské řiťolezectví nám určitě nemůže být ku prospěchu.
No, na to se dá dívat z mnoha stran a já bych řekl, že by nám naopak leccos z Ameriky (tedy té skutečné Ameriky, nikoli z toho, co se tu občas taky za Ameriku pokládá) ku prospěchu bylo. Nicméně o tom tahle diskuse primárně nebyla, takže se vrátím k jazyku - ono ho prostě nejde zakonservovat v nějakém "ideálním", "spisovném", "krásném" a jánevímjakém stavu. Jazyk slouží primárně ke komunikaci, a proto podléhá neustálému vývoji (nevyvíjí se jen jazyky mrtvé) a vždy a za všech okolností odráží vlivy, které na tu společnost působí. Strašlivá spousta českých obratů či jazykových jevů pochází z němčiny. Používáme je, a ani o tom nevíme. Jestli se dnes pod vlivem angličtiny mění nějak syntaktická stavba české věty nebo do jazyka prosakují anglická slova, tak to není nic jiného, než co tu bylo odjakživa - proměna pod vlivem vnějšího prostředí. Jazyk není zlaté tele, to z něj udělal až romantismus a nacionalismus 19. století. Tahle fáze se přežila a jazyk vstoupil do jiné. Vztekat se, že se mluví jinak než za Karla Čapka, je fakt nesmysl. Kdybych to měl převést na místní problematiku, tak je to asi, jako kdybych se vztekal, že se nejezdí tehdejšími tramvajemi. A ještě jedna věc - jazyky zcela přirozeně také umírají. Jako tady žádný člověk nebude věčně, nebude tu ani žádná společnost a také žádný jazyk (tedy ani čeština) věčně. Buď prostě vymře (etruština), nebo se promění v něco dost jiného (latina => románské jazyky), nebo se změní tak, že je stejně nakonec k nepoznání (modernímu ivritu se hebrejština říká spíš ze slušnosti; dalším příkladem by mohla být řečtina, ale to by bylo na delší povídání). Petr Fidelius takových článků do Kavárny napsal už poměrně hodně a mně to víc a víc přijde jako plané mudrlantství. Jazyk se ovšem vyvíjí a proměňuje na mudrlantech zcela nezávisle.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 09.7.2008 22:45

Fořtík píše:
Proxy píše:Já naprosto nechápu, co tím chtěl autor říci. :roll:
Já naprosto chápu, co tím chtěl autor říci. Nevím, proč máme Prahu zasírat Emerikánskými názvy, když existují přinejmenším výstižné české ekvivalenty, spíše existují plnohodnotné české názvy, nikoliv ekvivalenty. Myslím si, že to současné emerikánské řiťolezectví nám určitě nemůže být ku prospěchu.
Pánové nevím co řešíte. Mě přijde že ani firmám a lidem nejde o "emerikánské" názvy,ale o reklamu,kterou bude mít na očích tisíce lidí den co den. Vemte si kolik lidí kouká z tram a aut v koloně na T-Mobile arenu. Axa taky byla donedávna na očích tísícům lidi co jeli kolem a stáli tam v koloně a tohle neovlivníte ničím. Jsou mezi námi lidi kdyby vidělu reklamu na schnilé jabko, tak by si beželi koupit.

cwapa
Uživatel

Příspěvek od cwapa » 09.7.2008 21:26

Proxy píše:Miluju teorie o spiknutí :smt065
To já si zase myslím ,že jsi nějaký nevychovaný fracek ,ale myslet si můžu co chci ,třeba to není pravda .Pravda ale je ,že při čtení příspěvků přeskakuješ a to by jsi neměl. (-X

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 09.7.2008 21:21

Já naprosto chápu, co tím chtěl autor říci. Nevím, proč máme Prahu zasírat Emerikánskými názvy, když existují přinejmenším výstižné české ekvivalenty, spíše existují plnohodnotné české názvy, nikoliv ekvivalenty. Myslím si, že to současné emerikánské řiťolezectví nám určitě nemůže být ku prospěchu.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 09.7.2008 21:05

cwapa píše:Čím sem si to zasloužil ,že cituješ vždy jenom mě? Je zajímavý ,že odpovědí je víc a Ty si vybereš jenom mě. Jestli to nebude tím ,že jsem od Tebe o hodně let starší a Ty si tím snažíš něco dokázat.
Ano, je to přesně tak - myslím, že jsi senilní náfuka, kterému ujel vlak :vlak :vlak :vlak :vlak
... a nebo to bude shoda náhody, že tvůj příspěvek je poslední v příslušném tématu :smt031 Miluju teorie o spiknutí :smt065

cwapa
Uživatel

Příspěvek od cwapa » 09.7.2008 20:59

Čím sem si to zasloužil ,že cituješ vždy jenom mě? Je zajímavý ,že odpovědí je víc a Ty si vybereš jenom mě. Jestli to nebude tím ,že jsem od Tebe o hodně let starší a Ty si tím snažíš něco dokázat.

fricoolinek2
Uživatel
Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fricoolinek2 » 09.7.2008 14:49

m@rtin píše: Stejně tak bych se zastavil na polemikou "monstrózní" Sazka areny. Je to jedna z mála aren, která je v zisku. Koncerty se zde konají každou chvíli a na play off je pokaždé vyprodáno. Já osobně jsem rád, že v Praze stojí
Tak zcela vyprodáno (17 123 lidu) bylo jen na 7. finále, kdy moje milovaná Slávka vyhrála titul, ale pravdou zůstává, že i na ostatní zápasy byla návštěvnost dobrá....
Já jsem osobně rád, že O2 arena v Praze stojí :) .... stejně jako nový Eden :) :D

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 09.7.2008 14:06

cwapa píše:
MOp píše:Článek se netýká sice tramvají, ale jako zpráva z tisku se mi zdá velice zajímavý a myslím si, že stojí za přečtení. Mluví mi z duše..
http://zpravy.idnes.cz/od-sazka-areny-k ... avarna_bos
Tak pod tohle bych se podepsal i já. Pisatel má naprostou pravdu.
Já naprosto nechápu, co tím chtěl autor říci. :roll:

Názvy významných budov nebo čtvrtí vznikaly vždy uměle... Pokud má vzniknout něco nové, tak to vždycky bude zásah do původního názvu nebo zástavby. Takhle bychom mohli házet prach třeba na Karla IV., protože jeho zásah do architektury Prahy ve 14. století byl nadmíru brutální. A podobná situace nastávala v každém století. Bez pochyby největší "prasárnou" byl Havlův akt přejmenování "historické" pražské usedlosti Habrová na milionářskou čtvrť Barrandov. Stejně tak necitlivě vzniklo pojmenování paláce Lucerna, který byl postaven v blízkosti bývalého dobytčího trhu. Proč bylo zvoleno nicneříkající jméno, které nemá s místem žádnou souvislost - takový Palác Dobytčák by se mezi pražany určitě dobře uchytil :smt016

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 09.7.2008 9:37

Byla to drzost zahraničního sponzora, anebo čecháčkovská servilnost vůči němu? Asi obojí. V takové Anglii by bylo nemyslitelné, aby se fotbalový stadion se stoletou tradicí zčistajasna přejmenoval jenom proto, že domácímu klubu pomohl z nesnází zahraniční sponzor;
Tohle je taky typicky čecháčkovský... vidět v zahraničí vše narůžovo a u nás do všeho kopat.
1) Co má být Emirates arena v Londýně?
2) Finanční možnosti klubů v Premier league jsou přeci jen na jiné úrovni než v ČR
3) Pojmenované stadiony po sponzorech nalezneme křížem krážem v celé Evropě
4) Jak se jemnoval původně stadion Sparty? Já vím o hokejovém, že se jmenoval "Sportovní hala", jinak další nějaké pojmenování stadionů u nás moc zvykem nebývalo.

Stejně tak bych se zastavil na polemikou "monstrózní" Sazka areny. Je to jedna z mála aren, která je v zisku. Koncerty se zde konají každou chvíli a na play off je pokaždé vyprodáno. Já osobně jsem rád, že v Praze stojí.

I když s většinou v článku souhlasím, něco mi připadá, jako hnidopišství a hledání něčeho, co existuje jen v ČR a jinde by člověk pohledal. Mimochodem, názvy stadionů v SRN pro MS ve fotbale měly názvy též po sponzorech a mnohdy s anglickými názvy.

Odpovědět