No právě, na vymýšlení blbostí je tu machrů na fóru plno! Nechceme to, jak to je.MM-Mikulovsky píše:Při stejné logice asi zruších i slovo "vozovna" u konečné Kobylisy, ale tak se již přece jiná zastávka jmenuje! A mohl bych jistě z vesela pokračovat.
Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Na jedu stranu o zažitosti pravdu máš, ale zapomínáš na jednu "maličkost" - zátahy na ŽI, konečná je pro lidi ta Vápenka, ale není vlastně na informacích (BUSE v JŘ) uvedená! Není to dokonce proti nějakým dohodám? Místní tomu i přesto rozumí - mají zažito! A všechny TRAM vozovny leží i několik kilometrů od centra své čtvrti, ale ŽI je jediná mající u sebe pravidelnou zastávku, ale bez svého názvu.OMH píše:Dle mého názor většina lidí si pod pojmem Žižkov nepředstaví Vozovnu Žižkov, ale spíš oblast Husitská, Koněvova, Seifertova, Prokopova.
Zkrátka, dnešní názvy jsou zažité, proč dělat změny, aby nikdo nevěděl, kde co je. A cizinci, jestli to bude Vápenka, nebo Vozovna Žižkov je jedno, oni si v mapě najdou tak jako tak, kam mají jet (neznají všechny pražské čtvrti).
Při stejné logice asi zruších i slovo "vozovna" u konečné Kobylisy, ale tak se již přece jiná zastávka jmenuje! A mohl bych jistě z vesela pokračovat.P_V píše:No ale kdo to "sídliště" vyslovuje, když hovoří o tom kterým směrem jede. O to jde. U nácestných zastávek ať sídliště klidně zůstane, ale u koncových ne.MM-Mikulovsky píše:Přívlastek "Sídliště" v názvu zastávek (včetně konečných) obsahujících názvy čtvrtí být musí - nechci-li je nahradit méně jasnými názvy podle ulic, protože snad všechna sídliště v Praze stojí vždy i několik kilometrů daleko od původní zástavby čtvrtí!
Tohle je jeden extrém, kde návaznost skutečně není - vmezeřil se tam kopec Ládví, Střížkov a starší zástavba Kobylis, ale z toho nevyplývá pravidlo. Tady měli urbanisti při vymýšlení názvu čtvrti nějaké zatmění mozku. Řepy, Barrandov, Modřany, tam zástavba plynule navazuje a dá se tedy považovat za součást původní čtvrti.
No ale kdo to "sídliště" vyslovuje, když hovoří o tom kterým směrem jede. O to jde. U nácestných zastávek ať sídliště klidně zůstane, ale u koncových ne.MM-Mikulovsky píše:Přívlastek "Sídliště" v názvu zastávek (včetně konečných) obsahujících názvy čtvrtí být musí - nechci-li je nahradit méně jasnými názvy podle ulic, protože snad všechna sídliště v Praze stojí vždy i několik kilometrů daleko od původní zástavby čtvrtí!
Tohle je jeden extrém, kde návaznost skutečně není - vmezeřil se tam kopec Ládví, Střížkov a starší zástavba Kobylis, ale z toho nevyplývá pravidlo. Tady měli urbanisti při vymýšlení názvu čtvrti nějaké zatmění mozku. Řepy, Barrandov, Modřany, tam zástavba plynule navazuje a dá se tedy považovat za součást původní čtvrti.
Dle mého názor většina lidí si pod pojmem Žižkov nepředstaví Vozovnu Žižkov, ale spíš oblast Husitská, Koněvova, Seifertova, Prokopova.
Zkrátka, dnešní názvy jsou zažité, proč dělat změny, aby nikdo nevěděl, kde co je. A cizinci, jestli to bude Vápenka, nebo Vozovna Žižkov je jedno, oni si v mapě najdou tak jako tak, kam mají jet (neznají všechny pražské čtvrti).
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
+ P_V: Přívlastek "Sídliště" v názvu zastávek (včetně konečných) obsahujících názvy čtvrtí být musí - nechci-li je nahradit méně jasnými názvy podle ulic, protože snad všechna sídliště v Praze stojí vždy i několik kilometrů daleko od původní zástavby čtvrtí! Ovšem již jsem určitě několikrát říkal, že když na bočních vnějších panelech může být "Sídl. ..." či "Nádr. ...", tak proč by to nemohlo být i na čelním = název místo ve dvou řádcích v jednom (na celou jeho výšku)! Osobně bych neměl ani nic proti piktogramům (vlak = nádraží atd.) - po městě se pohybuje mnoho cizinců a když pomocí piktogramů mohou být (nejen oni) navigovaní v metru i u BUSů na letiště, tak proč by nemohly u TRAM?MOp píše:Proč má tolik zastávek v blízkosti železniční stanice či zastávky ve svém názvu slůvko nádraží?ElWapp píše:Ze zvědavosti bych to celé zakončil otázkou: Proč má tolik zastávek přívlastek "Sídliště"?
No popravdě tyto názvy mi také "již chvíli leží" v žaludku - např.:ElWapp píše:A pak jsou tady názvy, které podle mně nikomu kromě místních nic neřeknou. Naštěstí jich není moc. Například Spojovací (-> Hrdlořezy), Vápenka, Oblouková, Špejchar(->Letná). Nebo různá náměstí, u těch si ale netroufám odhadnout jak jsou známá (Kubánské -> Vršovice, Čechovo, Bratří Synků -> Nusle)
1.) Spojovací:
a) přejmenovat na Hrdlořezy je nesmysl - páč se nacházejí (tak jako již mnou uváděné Ďáblice) víc jak kilometr za konečnou TRAM.
b) Dosud mi nikdo nevysvětlil, proč mají TRAM zastávku Spojovací tam kde je a né místo Balabenky - v jiné části Prahy nejkratší cestou o cca 2 kilometry jinde!
c) Chvíli mi po příchodu do Prahy trvalo pochopit, že nemálo cestujících se na Spojovací (a její okolí) ptá jako na Jarov.
2.) Vápenka by, dle mne, měla být "voz. Žižkov" - páč spíš se neznalí orientují podle názvu obsahující čtvrť než ulici.
K té Spojovací - tento název porušuje zásadu, že konečná zastávka se jmenuje po celé čtvrti, aby usnadňovala orientaci. Takže by tam lépe seděl Jarov. Hrdlořezy né, ty jsou pod kopcem a tramvaj je neobsluhuje.
Nádraží je podstatný přídavek, jelikož je to nejdůležitější cíl v okolí, a z jiné zastávky se na něj nechodí. Sídliště není podstatný přídavek, neboť na onom sídlišti se zpravidla nachází ještě minimálně 3 další zastávky pojmenované jinak. A k čemu zdůrazňovat, že jde o obytný útvar rozvolněné komplexní bytové výstavby, a odlučovat názvem novou zástavbu od starší. Nejsme přeci v socíku, abychom si museli připomínat údajnou pokrokovost této urbanistické koncepce ve srovnání s kapitalistickou minulostí.
Posuzovat, jaké náměstí jsou známá a která ne. Do toho bych se být tebou nepouštěl. Většina lidí má obecnou představu o Praze. Zná to, to potřebuje pro svůj život, co nezná, musí si někde vyhledat. Zrovna tebou udávaný rozdíl mezi Spořilovem a Spojovací se může zdá tobě, ale jinému zase ne. Řekl bych, že stávající názvy konečných jsou ustálené a neměnil bych je, pak by opravdu lidi nevěděli, která konečná se tím myslí.
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Jsem rád, že jsi rád, že se kvůli tomu budou muset přejmenovávat současné autobusové zastávky Podbaba na náměstí Družby na Čínská / Hotel Crown Plazza / .. , bývalá autobusová zastávka Garáže Dejvice (dnes Ve Struhách) na Podbaba atd. To jen proto, aby v tom byl hokej. Možná se za nějakých dalších 10 let dočkáme i přejmenování na Nádraží Podbaba, které tam samozřejmě ještě není, ale mělo by jednou být ..ElWapp píše:jsem rád, že i po prodloužení trati do Podbaby bude konečná Podbaba a že máme vcelku logicky pojmenované cílové zastávky.
Proč má tolik zastávek v blízkosti železniční stanice či zastávky ve svém názvu slůvko nádraží?ElWapp píše:Ze zvědavosti bych to celé zakončil otázkou: Proč má tolik zastávek přívlastek "Sídliště"?
Opět si dovolím jedno zamyšlení nad systémem hromadné dopravy v Praze. Tentokrát mi na mysl přišly názvy konečných.
Podle mého názoru, pokud má název konečné cestujícímu něco dát, tak má být jednoznačný a obecně známý. Takové jsou třeba konečné Podbaba, Bílá Hora, Spořilov, Starý Hloubětín, Výstaviště. Kouknu na tramvaj a když neznám trasu linky, tak si aspoň dokážu představit, na kterou světovou stranu jede. Nebo při výlukách, kdy se tramvaje motají kde se dá, a není jasné ve kterém směru potřebuju jet - podívám se a s minimální znalostí místopisu vidím, jestli jede na sever, jih, západ či východ.
Pak jsou konečné, které jsou taky místopisně jasné, ale mají nějaký přívlastek, kvůli kterému se na čelní panel vlezou malá písmenka ve dvou řádcích. Dokážu si představit, že čtení takové informace může dělat někomu problém. Jsou to třeba Sídliště Barrandov (-> Barrandov), Sídliště Řepy (-> Řepy). Možná i Smíchovské nádraží (-> Smíchov
) a Nádraží Braník (->Braník
), ale tam už ten přívlastek má smysl, takže to není úplně stejná kategorie.
A pak jsou tady názvy, které podle mně nikomu kromě místních nic neřeknou. Naštěstí jich není moc. Například Spojovací (-> Hrdlořezy), Vápenka, Oblouková, Špejchar(->Letná). Nebo různá náměstí, u těch si ale netroufám odhadnout jak jsou známá (Kubánské -> Vršovice, Čechovo, Bratří Synků -> Nusle)
Abych to shrnul, jsem rád, že i po prodloužení trati do Podbaby bude konečná Podbaba a že máme vcelku logicky pojmenované cílové zastávky. Omlouvám se všem, kteří dočetli až sem a čekají nějakou hlubokou pointu
Ta tu původně být měla, ale až při psaní příspěvku jsem si dost věcí utřídil a ona pointa vlastně ztratila smysl. Ze zvědavosti bych to celé zakončil otázkou: Proč má tolik zastávek přívlastek "Sídliště"?
Podle mého názoru, pokud má název konečné cestujícímu něco dát, tak má být jednoznačný a obecně známý. Takové jsou třeba konečné Podbaba, Bílá Hora, Spořilov, Starý Hloubětín, Výstaviště. Kouknu na tramvaj a když neznám trasu linky, tak si aspoň dokážu představit, na kterou světovou stranu jede. Nebo při výlukách, kdy se tramvaje motají kde se dá, a není jasné ve kterém směru potřebuju jet - podívám se a s minimální znalostí místopisu vidím, jestli jede na sever, jih, západ či východ.
Pak jsou konečné, které jsou taky místopisně jasné, ale mají nějaký přívlastek, kvůli kterému se na čelní panel vlezou malá písmenka ve dvou řádcích. Dokážu si představit, že čtení takové informace může dělat někomu problém. Jsou to třeba Sídliště Barrandov (-> Barrandov), Sídliště Řepy (-> Řepy). Možná i Smíchovské nádraží (-> Smíchov
A pak jsou tady názvy, které podle mně nikomu kromě místních nic neřeknou. Naštěstí jich není moc. Například Spojovací (-> Hrdlořezy), Vápenka, Oblouková, Špejchar(->Letná). Nebo různá náměstí, u těch si ale netroufám odhadnout jak jsou známá (Kubánské -> Vršovice, Čechovo, Bratří Synků -> Nusle)
Abych to shrnul, jsem rád, že i po prodloužení trati do Podbaby bude konečná Podbaba a že máme vcelku logicky pojmenované cílové zastávky. Omlouvám se všem, kteří dočetli až sem a čekají nějakou hlubokou pointu
- Absolut
- Moderátor
Je to dost možný.
Heljte se, pane Absolut, na té čtvrté fotce od konce jsem já, není liž pravda?
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pán zavidí že nejste nazýván podobně jako on konkurenční stránkou DP-ArenaAbsolut píše:MOp: o co Vám jde a proč to navíc píšete veřejně do fóra...
- Absolut
- Moderátor
MOp: Cože? Tady je na vině Vaše líná huba, co se nezeptala a teď tady fňuká... Všechny moje fotky z linky 27 ležely hezky dlouho na ftp a možná tam ještě leží, tak nechápu, o co Vám jde a proč to navíc píšete veřejně do fóra...
- MOp
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Do fototematu k lince 27 fotky neda, ale do clanku k Zahnasovi jo..