Nové tramvajové tratě

Právě zde je prostor pro Vaše přání a fantazie. Spekulace na téma nových tratí, dodávek vozů, nových linek a spousta dalších věcí vítána právě zde...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
XSC
Uživatel

Re: Nové tramvajové tratě

Příspěvek od XSC » 12.4.2014 19:41

P_V píše: - Odbočku z Dědiny k vlakové zastávce Ruzyně považuji za zbytečnou, jednak bude ta linka ředit interval k OC6 a starému letišti, a druhak je ten kousek tak krátký, že se ujde pěšky za kratší dobu než interval tramvaje.
A hlavně z obou směrů nebude problém přestoupit na vlak na Veleslavíně.

mikikopas
Uživatel

Příspěvek od mikikopas » 12.4.2014 19:12

Já jsem i rád za tu Měcholupskou trať a to proto, že by mohlo dávat záminku pro možné prodloužení metra C. Jinak jsem rád, že tady je metro D je až na Hlavní nádraží. Ty Řepy, no já si myslím, že se to zastaví ta oblast.

Blaueminence
Uživatel

Příspěvek od Blaueminence » 12.4.2014 18:12

P_V píše:Byl zplozen nástřel nového ÚP.n
Vidím dobře smyčku u Nádraží Holešovice? Při těch všech možnostech obratu, pokud by se realizovala i trať přes Bubny pro developerský projekt Orco Group, no nevím.
Potom to vypadá, že by se měla odsunout úplně nová smyčka Sídliště Řepy někam dál.
Taky nechápu, proč je červeně i úsek Pražská tržnice - Dělnická.
Přerušovaná čára je tunel...? (ZOO)
Úsek Bílá hora - Řepy je veden přímo po hlavní (u BH úzká), na řadě míst by se místo hledalo dost mizerně (napojení v Řepích).
Podobně Vypich - Motol. Kudy by se vyhnuli stanici metra a podchodu do nemocnice (není tam ani pro auta dvakrát široko), navíc by určitě chtěli vlez přímo ze zastávek...
Ze smyčky Červený vrch se zcela jistě chystá minimálně jedna napájecí linka na metro (2?)

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 12.4.2014 15:05

Byl zplozen nástřel nového ÚP. Pro nás je zajímavá mapa 600 Dopravní infrastruktura. (až dole)

mé komentáře:
- Odbočku z Dědiny k vlakové zastávce Ruzyně považuji za zbytečnou, jednak bude ta linka ředit interval k OC6 a starému letišti, a druhak je ten kousek tak krátký, že se ujde pěšky za kratší dobu než interval tramvaje.
- Bělohorská se asi bude vážně rozšiřovat včetně TT, a radiála nebude. Odvážné.
- Řepy - Zličín totální pustinou, co nejdál od zástavby
- na Jižním městě už se neuvažuje větev na Roztyly
- trať do Horních Měcholup se vyhýbá Petrovickému sídlišti, nebylo by to lepší středem Milánskou?
- zdalipak u Edenu při koridorizaci se počítá s rozšířením podjezdu? Protože doposud se předpokládalo, že TT půjde podle nové žel zastávky ze severu.
- opět snaha dostat tramvaj kolem koně sv. Václava, proti vůli zastupitelů :)
- v Holešovicích poněkud přetramvajováno, aby ty intervaly a nabídka v důsledku přemnožení tratí nezřídly natolik, že to přestane být zajímavé
- Kobyliské náměstí napojené ze dvou stran, Bohnice stále s okružní trasou (opět se obávám o řídnutí nabídky a intervalu)
- plašíme žirafy panu Bobkovi
- přemnožily se železniční zastávky, zejména mi připadají zbytečné Zlíchov, Trocnovská, a i ten Karlín

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 31.12.2013 21:46

mikikopas píše:ale zajímalo by mne, kde chtějí TT na LVHP ukončit
Je to v územním plánu. Konečná má být nedaleko terminálu 3. Takže de facto ne "na letiště", ale do jižní průmyslové zóny u letiště.

mikikopas
Uživatel

Příspěvek od mikikopas » 31.12.2013 19:52

Já neříkám, že jsem proti TT na LVHP, ale zajímalo by mne, kde chtějí TT na LVHP ukončit, to je celé. Mi ty debaty o trati k LVHP štvou dodnes. Proto by mi ani ta trať nevadila, kdyby byla rychlejší.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 31.12.2013 16:54

Proxy píše:...
Tramvaj může velmi reálně být za 3 roky. O železnici se už 20 let jen kecá, dokonce se ani neví kudy (Ruzyně vs Semmering) a jestli vůbec (začne být potřeba až s paralelní dráhou, o které se rovněž kecá už od samotného vzniku letiště, se střídavým zjevováním a mizením v ÚP, místo paralelní dráhy může např. vzniknout civilní letiště ve Vodochodech...).
A bez metra, nebo souvislé modernizace železnice až na Masnu, ten terminál Dlouhá míle bude k ničemu a nemá smysl ho budovat. Přičemž jedno i druhé je finančně nereálné. Bez modernizace železnice stejně bude většina vlaků končit na Veleslavíně, a to vyjde tramvají od 6ky možná i rychleji, s ohledem na interval.
Uznávám sice, že možnost ukončení na Dědinské má smysl pro případ, že by se ta železnice začala opravdu kopat. Ale na to by pak stačilo jen vložit výhybku a pro těch několik měsíců výluky tam posílat KT8...

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 31.12.2013 15:36

P_V píše:Nicméně něco na té připomínce k smysluplnosti TT na Dědinu je. Proč v první etapě zavádět tramvaj JEN k zastávce Dědinská, když jen o stanici dál leží velké OC6. Pak by se nemusely vymýšlet čachry s autobusy a škrcením povrchových komunikací, aby se obecenstvo nahnalo do tramvaje a zdůvodnila se tak oprávněnost investice, ono by tam kaštanstvo nalezlo samo bez pobízení.
Vzhledem k tomu, že u toho OC6 by v budoucnu mohla být železniční zastávka tratě na letiště a dosud není jasné, jak ten prostor bude vypadat, tak mi dočasná konečná Dědinská přijde jako lepší varianta. V ideálním světě by se obě dvě stavby stavěly koordinovaně, ale v české realitě by to byl pouze důvod k odklonu, resp. odsunutí realizace, což znamená, že nepostaví nic.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 29.12.2013 12:48

Nicméně něco na té připomínce k smysluplnosti TT na Dědinu je. Proč v první etapě zavádět tramvaj JEN k zastávce Dědinská, když jen o stanici dál leží velké OC6. Pak by se nemusely vymýšlet čachry s autobusy a škrcením povrchových komunikací, aby se obecenstvo nahnalo do tramvaje a zdůvodnila se tak oprávněnost investice, ono by tam kaštanstvo nalezlo samo bez pobízení.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 29.12.2013 10:05

TT má vést jen na staré letiště a most přes SOKP už stojí:http://www.mapy.cz/#!x=14.295986&y=50.0 ... 6&l=15&c=H

mikikopas
Uživatel

Příspěvek od mikikopas » 28.12.2013 15:33

Pokud jde o můj názor, tak se dá shrnout do několika bodů:
1): Myslím, že by se možná trať do Suchdola měla protáhnout přes uvažovaný most až do Bohnic a napojit se u Kobylis na současné TT.
2): Trať z Vinohrad na HN je blbost, musí se lépe využít spojení s metrem Muzeum C/A.
3): Prodloužit TT z Modřan na Libuš /D/ současně se stavbou metra.
4): TT na LVH není špatný nápad, ale neumím si představit, jak by se protáhla přes SOKP a kde by na letišti končila.
5): TT na Dědinu má logiku pouze v případě stavby TT na LVHP nebo v případě stavby VI.A a VII.A
6): TT Barrandov by se měla prodloužit dál na Slivenec.
To je vše.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 02.8.2013 1:36

C) Z bezpečnostních důvodů uvedených v bodě A (předešlého příspěvku o zapuštěných/podpovrchových TT) by měly být upraveny i již existující TT, které jsou už teď většinou z části vedeny zapuštěnými/podzemními úseky:
1.) u zastávky Třebenická - křížení TT s ul. Beštákova, kde by TT neměla zastávce stoupat, ale měla zůstat maximálně zapuštěná (v případě potřeby ještě trochu klesat) po křížení s IAD. Na vystoupání má dost prostoru mezi křížením s IAD a obloukem před obratištěm Sídl. Ďáblice - i za cenu výstupní zastávky ve stoupání = bezbariérový východ z ní jen u označníku.
2.) kolem zastávky Geologická - křížení se stejnojmennou ulicí u jejího napojení na ulici k Barrandovu, kdyby TT od konce estakády/trafostanice nad údolím byla vedena cca vodorovně v betonovém "korytě", tak uvedené křížení TT s IAD mohlo být bezkonfliktní - mimoúrovňové a dost místa na vystoupání TT je až za tím křížením k zastávce K Barrandovu
3.) okolí zastávky Poliklinika Barrandov - přechod za tunelem a křížení s ul. Do Klukovic, kdyby TT od zastávky Chaplinovo nám. cca od půlky tunelu nestoupala na povrch, ale pokračovala betonovým "korytem" až k ul. Do Klukovic, tak aby ji nemusela křížit úrovňově u jejího napojení s ulicemi Werichovou, Tréglovou a Štěpařskou, které je navíc nepřehledné kvůli nynější nutnosti protihlukové stěny omezující pronikání hluku z TRAM směrem k sídlišti = ke křižovatce jmenovaných ulic.

Žel musím konstatovat velkou lítost nad skutečností, že:
1.) TT v uvedených kritických místech jsou poměrně nové či nedávno rekonstruované (což reálnou šanci na možnost jejich změny odsouvá do budoucnosti vzdálené ještě desítky let)
2.) zejména při výstavbě těch nových bylo vynaloženo nesmyslně enormní množství financí na extrémní pompéznost zastávek TRAM viditelnou z širokého okolí místo na bezpečnost provozu TRAM - díky čemuž by navíc (za účelem omezení hluku z jízdy TRAM) nebylo třeba TT zatravňovat a to včetně instalace (a denního používání) závlahy!

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 02.8.2013 1:28

Takže pro "nečtenáře" tu mám pracnější obrázkovou variantu mých připomínek k podpovrchovým TT (nejen v centru/kolem hlaváku či Masaryčky) - jež pro větší počet příloh nutno rozdělit do více příspěvků:

A) Určitě i v centru města je možné stavět TT podpovrchové či alespoň zapuštěné (v nezakrytém zářezu/betonovém "korytě") a "jen" několikrát překřížené přemostěním vozovek či chodníků, ale měly by při tom splňovat:
1.) výjezdy/vjezdy z podpovrchových/zapuštěných částí by měly být bezpečné = neměly by být TT v jejich blízkosti úrovňově překříženy komunikacemi - ať již silnicemi (jako u zastávky Třebenická - kde při nefunkčnosti SSZ je nařízena přednost IAD, jejíž řidiči jsou s přispěním špatných rozhledových podmínek nedisciplinovaní a TRAM by nedávali přednost) či chodníky (např. Poliklinika Barrandov - u tunelu se smrtelnou MU)
2.) neměly by se (díky podpovrchovým/zapuštěným úsekům) vzájemně mimoúrovňově křížit samotné TT, jenž by tím měly omezené možnosti variability odklonů (což by byla obdobná blbost jako je dnes jediná TT Vinohrady - centrum Ječnou)
3.) zejména podpovrchové/zapuštěné TT by měly umožňovat TRAM využít výhody oddělení od ostatního provozu = maximální možné rychlosti = tyto TT by měly být mimo křížení co nejpřímější = bez "ostrých/prudkých" oblouků

B) Proto TT Vrchlického sady - těsně před odbavovací halou hlavního nádraží by v případě podpovrchové varianty měly být vedeny takto:

PS: Díky bodu 2 níže by bylo uvolněno prostarnství na Těšnově, jenž by se dalo smysluplně využít pro jakoukoliv výstavbu - nejlépe parkovací dům (v souběhu s úbytkem parkovacích míst v centru města).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

ZXS91
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZXS91 » 01.8.2013 21:24

MM-Mikulovsky píše: Tak mi, prosím tě, předveď jak stejnou obsažnost mého předchozího příspěvku nacpat do kratšího popisu, aby to bylo "zajímavé" = neodpuzovalo to svojí délkou "lenochy" od čtení.
Nevím, seškrtat závorky třeba?

petr03
Uživatel

Příspěvek od petr03 » 01.8.2013 21:04

Promin, ale dnes i ja se pridam na druhou stranu. Jindy ctu poctive vse, ale ted jsem zacal cist, sjel jsem prstem delku prispevku a opustil jsem cteni. Jinak nic proti tobe nemam, asi to vedro a tak. K tematu.
Vezmu to trosku bokem, a rovnou rikam, ze jsem spis priznivcem varianty trate na vaclavak. Vetsi prinos, lepsi koordinace vedeni tram, hlavne pri vylukach. Tuto posunutou variantu sice nezatracuji ( asi lepsi nez nic ), ale nejak ji nevitam.

Navic panove, je leto, okurkova sezona, neni o cem psat, tak se vytahuje toto apod. To jeste ve Vltave odtece hodne vody, nez se neco zacne dit a drive se snad svezu tramvaji z Litochleb na Opatov :lol:

Odpovědět