Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Karosák » 12.7.2012 17:44

Grossák píše:Hrad: není to celé způsobené sezónním výkyvem turistů? Co se týče druhého výběru volna, tak nevím. Pokud výzva svítí a nevybírá se. Každopádně jsem tam jel včera ZC i DC a vše OK. Pravda, jen jednou. Dlabačov předávám. Ať už se ale co nevidět zlikviduje. Karlák nevím... :(
Právě že výzva podruhé ne-e. Jó, když zůstane svítit, tak si počkám, ale vona právě mrcha dycky zhasne s koncem prvního volna :( Tak za odvezení do šrotu bychom byli asi všichni rádi, ale takový požadavek, byť poctivě předán asi nebude úspěšný. Tak alespoň za kontaktík děkuji.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 12.7.2012 16:28

Fakt je, že Karlák od Štěpánské doleva nějak blbne. Včera jsem měl jednopantografovou 4 a nikdy mě to nepřihlásilo. Tak jsem šel s kličkou a marně jsem se znažil doleva se navolit. A ačkoliv se mi to nedařilo, tak se stromeček rozblikal a volno jsem dostal. Chtěl jsem to nahlásit, ale když jsem poté projížděl v protisměru a pošilhával jsem po vlacích, které by řešily ten samý problém jako já, tak jsem žádný neviděl - všechny vlaky byly přihlášeny. Dnes jsem střídal svačiny na 10 a měl jsem jednopantografové i dvoupantografové tramvaje a bylo to OK.

Jinak jsem byl přesvědčen, že víš, jak to na Karláku chodí - že když přijedeš jako třetí tramvaj v pořadí, která bude chtít odbočovat doleva za cokoliv dvoupantografového co stojí první a jede doleva a za tím ještě něco, co pojede doprava, tak že tě výlet s kličkou nemine. A ono ne, on to neví. 8-)

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 12.7.2012 16:06

Hrad: není to celé způsobené sezónním výkyvem turistů? Co se týče druhého výběru volna, tak nevím. Pokud výzva svítí a nevybírá se. Každopádně jsem tam jel včera ZC i DC a vše OK. Pravda, jen jednou. Dlabačov předávám. Ať už se ale co nevidět zlikviduje. Karlák nevím... :(

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 11.7.2012 20:16

Karosák píše:... tak kam mám kdyžtak nosit ty švestičky? ...
Plně souhlasím s tvými podněty a pocity z nich.
(Jen nevím - v jaké podobě/stavu ty švestičky nabízíš?) :lol:

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 11.7.2012 19:48

> Snad jsem postřehl a identifikoval správně, ale projevuje se to celkem jasně-do SSZ Myslbekova x Dlabačov ZC, tedy od Pohořelce se vzdáleně nějak nechce přihlašovat (dnes 4x). Výzva z dálky nesvítí, až po zablokování vexle. Křižovatka reaguje poměrně pružně, ale bohužel se většinou musí zastavit :(
> Jinak u Hradu tradiční výlety s kličkou, prostě s těma túristama se první volno nestíhá, na druhé čekáme a ono stále nepřichází. Při posledním kole mi výzva nezhasla (ne, nejelo nic DC) a volno jsem dostal znovu. Ke štěstí mi to bohatě stačí. Prostě když je málo lidí, stíhá se první volno, když je to plný jablek, počká se na další, ale proč to to druhé volno prakticky nedává? Aspoň mě ne, tak kam mám kdyžtak nosit ty švestičky?

>Karlák od Ignáce k Moráni dává volno i bez stromečku (třeba od protijedoucí)? Já si s tím volnem doleva nějak nerozumím. Nezřídka mě to doleva nenavolí (většinou v případě, že jsem druhý doleva), smrček nic, volno nic, tak jdu válčit s kličkou, která tam jde blbě nasadit, smrček se mi nedaří rozsvítit (přijde mi že kontakt v krabičce moc nechce kontaktovat), a když nad hlavou zpozoruji volno vlevo, skočit dovnitř a odjet nestíhám. Co dělám blbě a jak na to vyzrát, abych tam nebyl za vocase? Díky za případné tipy.

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 10.7.2012 19:26

P_V píše:V Británii zas bliká zelený, a co je zajímavější, během vyklízecí doby už autům bliká žlutá, jako že mohou jet ale s předností pro chodce. Hezký je ten návod u tlačítka.
Blikající zelený panáček se používal kdysi i u nás, samozřejmě bez té žluté pro auta. Protože ve vyhlášce nikdy nic takového nebylo definované, nemělo to žádný smysl a taky proto se to asi zrušilo. Vstoupit do vozovky lze i na konci blikající zelené, takže vyklízecí doby to nijak neřeší.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 10.7.2012 12:50

willyjeff píše:(humorné videjko k tématu přechodů)
a samozřejmě klasika :D

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 10.7.2012 12:34

Krátká obhlídka youtube:
V Austrálii funguje blikající červený panáček pro vyklizení.
V Británii zas bliká zelený, a co je zajímavější, během vyklízecí doby už autům bliká žlutá, jako že mohou jet ale s předností pro chodce. Hezký je ten návod u tlačítka.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 10.7.2012 12:12

http://www.youtube.com/watch?v=1iB2FpGCggs (humorné videjko k tématu přechodů)

Bobek
Šťoura

Příspěvek od Bobek » 10.7.2012 12:06

Já si myslím, že je to úplně normální okurková sezóna. Zhruba podle toho bych vynalézal řešení... :devilsmokin

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 10.7.2012 11:54

P_V: Na dodatečnou blikající zelenou by tam chodci na 100% lezli i během vyklizovacího času...to se jim nedá vysvětlit. Nový signál by to byl tak jako tak. Doplněný žlutý blikač...všude...strašně drahé...i na údržbu.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 10.7.2012 11:34

Martin Šubrt píše:Rozblikal bych červeného panáčka v době vyklizovacího času....?
To by ale znamenalo změnit vyhlášku (a projít skrze různé schvalovatele) a zavést do ní nový signál. Budiž. Můj návrh trvalé červené a k tomu blikající zelená by vyhlášku nutně měnit nepotřeboval, protože význam trvale červené se nemění - nevstupovat, možno dojít. K tomu je jakási přídavná informace, která ve vyhlášce není, ale na významu červené nic nezmění - jen to dá vědět něco navíc.

Je otázkou, co je názornější a co je zas průchodnější k zavedení.

p.s. Ještě mě napadla třetí možnost, která bude něco stát, ale využívá stávajících signálů - přidat blikajícího žlutého panáčka vedle semaforu, šikmo bokem tak, aby ho viděli řidiči i chodci.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 10.7.2012 11:16

JaHu píše:Blikající zelená by nepřinesla nic pozitivního. Delší fázové přechody a míň prostoru pro úpravu délek fází podle momentální dopravní situace, případně delší cykly řízení a tím pádem i delší čekací doby na signál volno. Chodec by stejně lezl na přechod ještě do okamžiku konce blikající zelené. Zvláštní je, že i někteří lidé z naší generace již zapomněli, jak se přechází na přechodu, přestože nás ještě na základní škole učili, že když se při přecházení rozsvítí červená, mám přejít na konec přechodu. Co se učí na školách dnes, to netuším. Veřejnost nemusí nutně znát slovo "mezičas", stačí, když bude mít povědomí o tom, že mezi koncem volna pro chodce a začátkem volna kolizní skupiny je čas na dokončení přecházení.

Odpočet času do začátku/konce volna má smysl pouze u pevných plánů, v případě dynamického řízení, kde nevíte, co se stane v příští vteřině, bude ukazovat nesmysly.
Rozblikal bych červeného panáčka v době vyklizovacího času....?

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 10.7.2012 9:17

Absolut píše:MOp: Nesouhlasím. Mezičas je vidět. Auta se nerozjedou hned se začátkem chodecké červené.
Kameramanovi n@vy, ktery prijde ke krizovatce je to jedno. Ten to proste nevidi..

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 10.7.2012 8:49

Absolut píše:MOp: Nesouhlasím. Mezičas je vidět. Auta se nerozjedou hned se začátkem chodecké červené.
No, jak kde ...

Odpovědět